Slideranka eller Plättar i Luften

- värdefull hangaround som skapar miljö och lyfter fram skönheten i andra växterSLIDERANKA - I FOLKMUN KALLAD PLÄTTAR I LUFTEN

Detta är en mångsidig och dekorativ krukväxt som uppskattas för sina små, runda blad och tunna, trådliknande stjälkar. Den är idealisk både som krukväxt inomhus och som utplanteringsväxt i trädgårdar och på uteplatser under perioden april till oktober.

KRUKVÄXT PÅ FÖNSTERBRÄDAN

Slideranka är en hållbar krukväxt i ett fönster skyddad mot skarp sol eller en bit in i rummet. Plantera i allt från små krukor till stora amplar, samplantera med andra krukväxter som milljöskapare eller bind dess grenverk mot formade stålstöd - den är så allsidig.

BRILJERAR SOM SAMPLANTERAD I MINITRÄDGÅRDAR I KRUKA

Med sin frodighet, tunna grenverk och de tunna små bladen väver den snabbt in sig mellan andra prydnadsväxter. Samtidigt växer den snabbt över krukans kant och kaskaderar ned för sidorna - därav att vi skojfriskt kallar den Hangaround. Planterar du ett antal utplanteringsväxter tillsammans med olika höjder får du snabbt en fin Miniträdgård i Kruka. Du kan starta redan vid tidig vår och med Penséer. Se vilket underverk som de gör tillsammans. 

SOLITÄRT UTOMHUS

Utomhus kan den användas som marktäckare eller för att klättra över mindre stenar och murar. Prova i ampel eller plantera den solitärt i en kruka som du kan använda tillsammans med dina andra utplanteringsväxter för att skapa variationsrika exponeringar. Sliderankans tålighet mot salt och vind gör den lämplig för kustnära områden.

EN FLÖRT MED VÅREN

Period: Tidig vår

Den första Miniträdgård i kruka du skapar om våren bör kunna tåla kyla. Det kan vara nattfrost eller att vintern återvänder och ger minusgrader under en längre tid.

Då är uterummet eller den inglasade balkongen en värdefull plats att kunna njuta på.

I tema Vårflört kombineras flera olika frosttåliga arter tillsammans med vårens traditionella Pensé. Här kan även Slideranka få ta plats.

Vitblommande Spetsmössa samsas i samma zinkhink tillsammans med Bukettranunkel och den riktigt väldoftande Gyllenlack.

KOMPIS MED PENSÉ

Period: Tidig vår

Stora och småblommiga Penséer frodas fint tillsammans med Slideranka, i de flesta formar av samplanteringar, i krukor, lådor, andra kärl och i amplar.

Pensé är väl känd för dess tolerans mot synnerligen låga temperaturer under våren.

I denna Miniträdgård i Kruka hittar vi ytterligare en perenn växt som kan tillföra värde under lång tid. Det är en vitblommande Majtrav som glänser fram till maj månad. Därefter planterar du den i ett soligt och torrt läge, där den blir en årligen återkommande vän.

SLIDERANKA – EN MÅNGFASETTERAD OCH ANVÄNDBAR BLADVÄXT

Visste du att Sliderankan har fått det folkliga namnet Plättar i luften, kanske eftersom bladen på det tunna

skaftet ser ut att sväva fritt i luften? 

Filmen beskriver och inspirerar om hur Slideranka kan användas i olika miljöer och under hela året - ute eller inne.

STÅTLIG OCH ANINGEN KAXIG

Period: Tidig vår

Ytterligare ett exempel på när en hög kruka blir en underbar Miniträdgård i kruka med support av Slideranka. Sliderankan får här frodas ut över krukans kant och kan växa lång ner för dess sidor.

En Toffelblomma får i detta sammanhang stå som ett utropstecken och skapa höjd i arrangemanget. När du väljer Toffelblomma skall du välja någon färg ur serien 'Calynopsis' eftersom de besitter helt unika egenskaper. Till skillnad från de övriga arterna så står den, efter 5 dagar härdning, emot frostnätter ner mot -7°C.

OMSVEPER EN BUKETTRANUNKEL

Period: Tidig vår

Två växter som gifter sig fint tillsammans och bildar ett så romantiskt par. Båda trivs fint utomhus redan vid låga temperaturer, där Bukettranunkelns ståtliga blomma reser sig upp ur Sliderankans frodiga bladverk.

När du känner att temperaturerna håller sig på plus-sidan kompletterar du med en vit, fylldblommande Primula som gör att din Miniträdgård i kruka blommar i lite olika nivåer.

Givetvis finns det fler färger i paletten Bukettranunkel och Primula att välja mellan:)

STOR MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Period: Tidig vår

Har du större kärl så får du en helt annan spelplan att jobba med. Visst kan du massplantera en sort som ger ett fantastiskt blickfång, men du kan också kreera livliga Miniträdgårdar i kruka.

Här använder kreatören flera sinnen, plantor och material för att med hjälp av designtema Thriller-Filler-Spiller skapa en Miniträdgård i kruka i sin egen personliga stil.

Thriller är utropstecken som i detta sammanhang består av Spetsmössa, Bukettranunkel och videkvistar.
Filler är de växter av medelhöjd som fyller upp, både med blommor och blad. Här ser vi Primula som den ledande.
Spiller är de växter som växer i ytterkanten av kärlet och ofta kaskaderar nedanför krukans kanter. Här har designern valt Slideranka.

KOMPIS MED PELARGON

Period: Sen vår till höst

Stora och mindre blad möts på en naturligt sätt. I denna Miniträdgård i kruka har vi samplanterat Slideranka med en av tidernas mest kaxiga Årets Pelargon. Den orangeröda och lysande Pelargonen heter Moonlight 'Guido'. 

Den här kombinationen passar lika bra inomhus på fönsterbrädan som i ett större kärl i din utomhusmiljö. 

Är du mer nyfiken på Moonlight 'Guido' - klicka här!

DAHLIA OCH FYLLDBLOMMANDE FLITIGA LISA

Period: Sen vår till höst

Efter mitten av maj när de kyliga nätterna klingat av och risken för nattfrost är obefintlig. Då planterar du ut dina Dahlia och fylldblommande Flitiga Lisa. Båda är av karaktären ganska "blöta" i sitt sätt att bilda stam och stjälk , vilket gör dem extra känsliga för frost.

Slideranka med sin frodighet ger här en naturlig bakgrund för Dahlia och Flitiga Lisa att briljera i.

PALETTBLAD INNE OCH UTE

Period: Sen vår till höst

Det behöver inte vara en blomma för att du skall få en Miniträdgård i Kruka att skina. Med Palettblad kan du också finna sorter som har en reflekterande verkan. Med en Slideranka och ett Prydnadsgräs får ett levande och synnerligen hållbart arrangemang där du inte behöver underhålla det med att plocka vissna blommor.

Samma arrangemang men utan Prydnadsgräset fungerar fint även inomhus - året om.

Nyfiken på Palettblad - här kan du upptäcka mer!

TAGETES OCH CHOKLADSKÄRA

Period: Sen vår till höst

Nu skapar vi fina arrangemang med flera olika dimensioner och kontraster.

Ljusa, limegul-färgade Tagetes 'Vanilla' agerar blickfångare i denna Miniträdgård i Kruka. Hit hittar både våra ögon för att njuta och de nektarsugna insekterna för sin föda.

Och som små stjärnor tindrar de mörka chokladbruna blommorna hos Chokladskära som klättrar upp emellan bladen och stammarna på Tagetes. Allt omslutes och kompletteras av en Slideranka, solitärt planterad i egen kruka.

MÖRKA OCH LJUSA KONTRASTER

Period: Sen vår till höst

Visst är det Palettblad som är dominerande i denna Miniträdgård i Kruka. Med sin chokladbruna ton förtjänar den sin plats, men på en vänligt sätt, med det gröna avslutet på bladen lämnar den över till Sliderankan att växa på bredd och djup för att skapa volym åt arrangemanget.

Pelargon - en bedårande ljus rosa Zonalpelargon som signalerar sommar och varje blomma blir som en egen stjärna åt kompositionen.

FÄRGSTARKA PELARONER

Period: Sen vår till höst

Gillar du färgstarka och reflekterande Pelargoner. Då skall du absolut söka efter namnsorten - Tango 'Deep Rose with Eye'. Tango är en serie med enkelblommande Pelargoner, oftast färgstarka och reflekterande men står också upp och levererar blommor under regniga somrar.

Här har vi planterat i en något högre kruka, det gör att vår Slideranka får möjlighet att breda ut sig än mer på djupet. Du kan välja krukor som är 50-80 cm höga och din Slideranka kommer att växa hela vägen ner innan hösten är kommen.

I vår odling har vi kontroll på hela kedjan. Vi plockar kontinuerligt sticklingar från våra egna moderplantor. För att odla en produkt snabbt och framför allt kunna leverera en värdefull kvalitet så sätter vi runt tio sticklingar i varje kruka.

Henrik Nilsson
Trädgårdsmästare

ATT LYFTA FRAM EN CHOKLADSKÄRA

Period: Sen vår till höst

Kan du skapa något med naturligt!

En flätad pilkorg där Slideranka får frodas och sprida sina små blad i kaskader fritt över kanten.

Chokladskära uppträder som en sommaräng i miniatyr. Med sina långa upprätta stjälkar får kontinuerligt nya blommor på stjälkar som är lämpliga att skära till snitt. Och doften, den ljuvliga....

Stilla din nyfikenhet och läs mer om Chokladskära här!

EN DOFT AV VANILJ OCH HONUNG

Period: Sen vår till höst

Som en godisskål på cafébordet!

Heliotrop förtjänar mer än alla andra att kallas för Parfymblomma. Heliotrop är begåvad med en omisskännlig doft av honung och vanilj, något som parfymindustrin avundas för att den inte kan återskapas.

När du fått din Slideranka att växa ut över kanten får du ditt arrangemang till att synas som en riktigt väl påfylld godisskål. 

Men insekterna! Heliotrop utsöndrar en stor mängd nektar till våra insekters stora glädje. Vid kafferepet kommer du även att få besök av fladdrande fjärilar, hungrande vildbin och små surrande insekter.

BÄDDAR IN EN DAHLIA

Period: Sen vår till höst

Sommaren stora stjärna - en lysande enkelblommande Sommardahlia. Här har vi fångat en Dahlia i Dreamy-serien som är av typen öppenblommande. En öppen blomma gör dess nektar mycket mer lätt åtkomligt för våra insekter vilket är värdefullt för pollinatörer och våra ekosystem.

Med en Slideranka planterad i botten av kruka ser du att din Dahlia lyfts upp ur det frodiga och dess blommor brinner av lyskraft.

Är du nyfiken på att veta mer om enkelblommande Dahlia - då kan du läsa mer här! 

Slideranka har ett väl utvecklat rotsystem bestående av miljoner med små, små trådar. Rötterna ogillar att torka ut, så skvättvattna ofta för att upprätthålla en fin kvalitet och rikligt med blad.

Nils Palmgren
Trädgårdsmästare

HÅLLBART OM HÖSTEN

Period: Höst

När höstmörkret faller och blomningen hos dina sommarblommor klingar av, då kan det vara lämpligt att uppdatera din Miniträdgård i kruka.

Planterade du din Slideranka redan i våras - då kan du låta den stå kvar i kärlet. Byta ut sommarblomman mot något annat trevligt som bjuder på upplevelser om hösten.

I denna järngryta samsas Slideranka med Prydnadskål, och blir till en vilsam kombination. Båda växterna tål nu åtskilliga minusgrader vilket gör att glädjen av dem varar långt in på hösten och för vissa, i de södra delarna av landet, fram till julhögtiderna.

LJUST OCH REFLEKTERANDE

Period: Höst

Med hjälp av limefärgade bladväxter får du till en samplantering som reflekterar ljuset. I detta sammanhang är vi i augusti månad och flera av naturens egna färger går i samma toner.

Du kan vässa arrangemanget ytterligare genom att tillföra en gul- eller orangeblommande Krysantemum.

Vill du sedan avdramatisera och lugna ner din Miniträdgård i kruka så nyttjar du Slideranka till att växa ut över kärlets kanter för att rama in helheten.

 

KOMPIS MED CYKLAMEN

Period: Höst

Om hösten, från augusti till oktober, är det lämpligt att skifta ut överblommade och förväxta sommarblommor till fördel för kompakta och hållbara Cyklamen. 

Planterade du Slideranka i dina kärl redan i våras - då kan de givetvis stanna kvar för att få nya vänner i krukan att umgås med.

Att plantera ut en Cyklamen tidigt - redan i augusti-september gör att plantorna tack var ljuset genererar nya blommor kontinuerligt längre in på hösten.

Vill du upptäcka mer om vad du kan skapa med Cyklamen utomhus - klicka här!

NU BLIR DET ÄN KALLARE

Period: Höst

Ännu håller Krysantemum fint trots någon enstaka frostnatt. När det blir temperaturer under -5°C så säckar de ihop.

I vår Miniträdgård har vi därför kvar vitblommande Ljung och gulblommande Ajania.

Från sommarens samling med krukor hittar vi en solitärt planterad Slideranka som nu får bli en fin bakgrund vilken skapar en fin samling tillsammans med några skojiga former av Prydnadspumpa.

KOMPIS MED AMARYLLIS

Inomhus till höst och jul

En Miniträdgård i kruka som utstrålar, naturlig jul:)

Amaryllis, fördrivna i kruka köper du hem i början av november, för att du skall kunna ha glädje av dem från advent till plundring.

I sortimentet Bladbegonia hittar vi ett antal blad som är begåvade med ett variationsrikt och naturligt mönster - de utstrålar skogsmark, barr, grenar och ersätter mossa som vi fota klär in den nakna Amaryllislöken med.

För att få ytterligare fyllighet och volym planterar vi flera plantor av Slideranka som lugnar ner men också tillför ett naturligt intryck.

KOMPIS MED HÖSTSTJÄRNA

Inomhus till höst och jul

Sliderankans tunna blad och späda grenverk väver in sig i Höststjärnans kraftiga blad och grenar - de är som Yin o Yang - förenade.

Höststjärnan som går i ton med naturens löv om hösten eller kanelens frukter är en omtyckt krukväxt i september till december. 

Nyfiken på att veta mer om Höststjärna - läs mer här!

Slideranka

Muechlenbeckia complexa 10,5 cm kruka

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 12 cm kruka

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 12 cm kruka med pappeåse

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 12 cm kruka i Flora Cup

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 12 cm kruka med Inne/Ute etikett

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 6 cm kruka

Slideranka

Muehlenbeckia complexa 9cm kruka i 6-Pack

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.