Palmgrens Krukväxter

Odlare 146: Nils Palmgren

Trädgården är belägen  i det böljande landskapet runt Mörarp, där trädgårdsmästerierna låg tätt intill varandra fram till 1970-talet. I växthusen, som ligger mellan åkrar och skogsdungar, växer det Bladbegonia, Hängpelargon, Lavendel och Sofieromargerit. Under hösten och kring jul driver vi exklusiva Rumsazalea - krukväxter som levererar små, härliga buketter på fönsterbrädan.

Instagram

Följ oss gärna via taggen #mästergrön146

FÖDDES I TRÄDGÅRDEN

Nils är i stort sett född i trädgården. Redan som ung fick han hjälpa sin far med odling och försäljning av krukväxter och grönsaker, som odlades i trädgården. Nils har över tid förändrat affärsidén till att odla enbart krukväxter. Med idogt arbete och nyfikenhet har Nils skapat sina egna produktionsmetoder i följd med att kunskap, teknik och verktyg blivit bättre.

- Ytterligare en revolution har skett med biologiskt växtskydd, som idag har blivit en norm, vilket jag uppskattar i vårt framåtriktade miljöarbete.

DAGSLÄNGDEN ÄR ETT AV VÅRA VERKTYG

I min trädgård står hantverket högt i kurs. Under mina många år som professionell krukväxtodlare har jag lärt mig att ta hjälp av naturen. Med sol, dagslängd, variationer i temperaturer samt vattning kan jag styra tillväxt och blomning i mina kulturer.
- Växter som vi tidigare styrt med kemiska medel, för att hålla dem korta och kompakta kan jag nu med finurliga mekaniska metoder, få samma resultat - oftast bättre.

DOFTEN AV VÄXTER I HUSEN

Det skall vara roligt att odla och det är också med glädje och passion som Nils stiger in i växthusen varje morgon i veckan. - det ger sådan energiboost att känna värmen och doften av jord blandat med växter.

Växter oavsett sort och art är duktiga luftfuktare och vissa har dessutom bättre utvecklade egenskaper att bryta ner skadliga ämnen i vår inomhusluft. Det har amerikanska NASA gjort omfattande studier på och bevisat redan under förra århundradet.
- Därför skall vi alla omge oss med växter, såväl inne som ute.

När du med lite erfarenhet får känslan för hur sol, soltimmar, vatten, temperatur och näringssammansättning kan hjälpa dig att påverka dina växter - då har du verkligen de gröna fingrarna.

Nils Palmgren
Trädgårdsmästare

BLADET SOM ÖVERGLÄNSER BLOMMAN

Våra Bladbegonia kommer från förädlingsföretaget Koppe i Holland. Deras förädlingar har visat sig hålla sig kompakta och fina även som riktigt gamla exemplar på fönsterbrädan. Många av sorterna har likt en skogsbacke naturligt färgade mönster, andra kan vara gråskimrande och passar i modern miljö. De purpurtonade bladfärgerna sticker ut lite extra med sin kraftfulla färgmättnad. Flera av dem passar fint att samplantera till jul- och påskarrangemang.
- Jag tycker, att du i slutet av maj ska prova att plantera Bladbegonia i en utomhuskruka, för under sommaren briljerar de även där.

VÅR STORA KÄRLEK

Kärlekspelargon - en ny förädling som kom till oss 2010. Med sina mustigt mörkröda blommor mot det friska, gröna bladverket har detta blivit en av tidernas största konsumentfavoriter. Vi odlar dem i flera olika storlekar och former. Mest efterfrågad är den i 12 cm kruka, därnäst kommer den i ampel, men finast som uppskattad gåva i mörkröd dekokruka till morsdag.
- Lägg namnet Calliope 'Dark Red' på minnet tills du kommer till blomsterbutiken.

MORMORSKLASSIKERN ÄR TILLBAKA

Saintpaulia - en klassiker på fönsterbrädan sedan många år. Tålig och hållbar med lång blomningstid. Och blommorna, i England kallades de för African Violets, så vackra, sammetslena blommor med små dekorativa ståndare väl synliga. Spridningen blir stor när färgerna är många och när det är så enkelt för var och en att ta egna bladsticklingar.
- Det finns Föreningar och Sällskap, där de verkliga entusiasterna och de, som samlar på Saintpaulia, förenas och  engagerar sig på djupet.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Visst är det underbart när djurlivet kommer in i växthusen - men helst inte lössen från åkrarna runtomkring.... Flera av de växter, som ökar i intresse hos konsumenterna, har en positiv påverkan på den biologiska mångfalden. Här på bilden en lyckligt lottad fjäril som finner sin föda i våra Sofieromargeriter.
- Kronprinsessan Margareta lät anlägga underbara rabatter på Sofiero slott och tog då hit bl a Sofieromargeriter.  Växtens namn skrev hon som i sitt hemland, men på svenska heter växten Sofieromargerit

MÅNGFASCETTERAD LAVENDEL

Lavendel är en av våra mest omtyckta perenna växter, som finns i mångas trädgård eller på uteplatsen. Med all rätt fungerar den lika fint i en sommarkruka. Säkert för den tankarna till Medelhavet, där den växer naturligt. För oss här hemma har den en lång blomningstid, doftar ljuvligt, lockar fjärilar och dessutom återkommer den år efter år.
- Jag tycker, att du ska klippa ner den riktigt hårt  i april. varje år. Du kommer att få mångdubbel lön för mödan.

HÄNG MED HÄNGPELARGON

Våra juveler i trädgården, Hängpelargoner i alla dess former. Klassikern Pelargonium peltatum med de oflikade, hela  bladen och de stora, halvfyllda blommorna  är de, som du vanligtvis möter i butiken.

Har du någon gång varit i Österrike på sommaren och upplevt det enorma flor från Tyrolerpelargon, som fullkomligt  väller ut som vattenfall från husets andra våning. De har blivit vår favorit och vi märker konstant ökad efterfrågan.
- En äkta Tyrolerpelargon känner du igen på de karaktäristiska,vitgröna grenarna och stjälkarna. 

KONTRASTFULLA SEPTEMBERLJUS

Under sensommar och tidig höst sticker sorten 'Mona Lavender' ut bland allt annat i våra utekrukor. Denna namnsort är speciellt kompaktväxande, med mörkt gröna blad, som blir kraftigt, nästan framfusigt purpurfärgade av solen. Och där mitt i allt kommer de väldoftande, skinande blommorna, i den allra vackraste syrénlila färg.
- Det finns bara ett ord, som kan beskriva upplevelsen - förförisk.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 10 000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.