Blomsterbasilika - grönbladig eller med mörk purpurton

- en insektsmagnet som dukar upp en delikat måltid för trädgårdens insekterSOMMARENS ABSOLUT STÖRSTA INSEKTSMAGNET - ALLTID FYLLD AV LIV

Det är skillnad på Basilika och Basilika. På denna sida presenterar vi Blomsterbasilika som namnet tydliggör, odlas för de vackra blommornas skull och dess värde för den biologiska mångfalden. Därför skall du inte förväxla den med den Basilika du köper i grönsaksdisken och är ämnad för att krydda dina anrättningar. Blommorna hos Blomsterbasilika producerar massor av nektar och tillför därför stort värde till den biologiska mångfalden och i våra ekosystem. 

IMPONERANDE BLOMSTERVÄRDE

Blommorna och dess stänglar är betydligt mer dominanta än hos traditionell Basilika. Blommorna avger fina dofter i din omgivning men de kan tillföra ett annat värde dekorerad och kryddad i maten. Ta loss en blomma och smaka!

ETT BLICKFÅNG - PLACERA DIN I EN SIKTLINJE!

Redan i början av juli sätter blomningen igång på allvar - då lär du vilja flytta den till en plats där du vill ha något att vila ögonen på. Att se blommorna vaja i vinden är som att bevittna naturens symfoni, där varje detalj samspelar - det är både skönhet och elegans. 

BLADFÄRGEN VÄLJER DU - MEN TONEN KAN SKIFTA MED SOLLJUSET?

Det förekommer två olika varianter på Blomsterbasilika. Den ena har den traditionella gröna färgen på bladen medan den andra har en mörkare purpurton. En purpurton som med direkt exponering i solen blir betydligt mer kraftfull.

SOMMARENS ABSOLUT STÖRSTA INSEKTSMAGNET - ALLTID FYLLD AV LIV

Blommorna sitter tätt på höga och långa stänglar som ofta blir mellan 15-20 cm. Detta på en naturligt kompakt planta som når en höjd på 40-50 cm. Den mängd stänglar som bildas i grenvinklarna bär upp en rik blomsterprakt som verkligen förtrollar oss.

FLADDRANDE FJÄRILAR ÄR SOM LJUV MUSIK

Blommornas bidrag till den biologiska mångfalden kan inte överskattas. De fungerar som en magnet för insekter och därmed också för de fåglar och andra djur i hela den så viktiga näringskedjan som livnär sig på dessa insekter. Detta skapar en kedjereaktion av liv som gynnar hela ekosystemet.

Att plantera och vårda blommor som producerar rikligt med nektar är en enkel men effektiv metod för att stödja den biologiska mångfalden i din utemiljö. När du står nära en blommande Blomsterbasilika, kan du höra ett konstant surr av liv. Detta är ett bevis på naturens oförtröttliga arbete, i detta fall iscensatt och boostat av dig.

Här ka du inspireras och lära dig mer om Blomsterbasilika - såväl den grönbladiga som den i den ljuvligt mörka purpurtonen.

Var du än tänker plantera - placera dina plantor i en siktlinje. Insektslivet ger dig stor underhållning och är synnerligen rogivande att betrakta.

Mattias Svegin
Trädgårdsmästare

DE SÅ VÄRDEFULLA BLOMMORNA

Du får ljust violetta blommor med mörkare foderblad om du väljer den sorten med purpurtonade blad och vita blommor med gröna foderblad hos den grönbladiga.

Den karaktäristiska doften av Basilika är påtaglig, som förväntat från bladen är den stark. Men smaken - den sitter i blomman. Den första känslan är en frisk doft som omedelbart påminner om sommar och soliga trädgårdar. Isolerar du smak och doft i blomman finner du toner av peppar och nejlika och en viss kryddighet som kittlar sinnena och du kan ge dig ut på ett kulinariskt äventyr. Plocka blommorna med fin och varsam hand, för om du får för mycket grönt med dig kan det bli bittert.

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS TIPS

Sol och halvskugga är att föredra för en bättre blomning

Utomhus skyddar du plantan mot vind och kyla.

Basilika skadas vid temperaturer under 10°C eller kalla vindar

Välj ett odlingssubstrat - en jord anpassad för odling i kruka

Tillför flytande näring en gång i veckan

Klipp av hela blomstängeln när allt blommat över

Bilden visar sorten 'Magic Wild'

Plocka några blommor att lägga på glass eller fruktsallad - smak och doft, det är vardagslyx!

Fredrik Andersson
Trädgårdsmästare

HÅLLBAR OCH MÖJLIG ATT ÖVERVINTRA

Blomsterbasilika blir efterhand allt mer vedartad, detta skiljer mot det större antalet Basilika som förökas med frö. Blomsterbasilikan är sticklingsförökad hos professionella odlare vilket göör att den kostar något mer i din växtbutik.

Om hösten märker du att stammen blivit vedartad. Då finns tre alternativ för dig att kunna njuta av Blomsterbasilika även nästa år.
- Övervintra den stora plantan i ett ljust och varmt uterum, då kan du sköra under längre tid.
- Tag sticklingar i tillväxt från plantan. Dessa rotade sticklingar övervintras inomhus på ex den ljusa fönsterbrädan.
- Köp nya plantor nästa år. Du bidrar då till att vidmakthålla det genuina svenska trädgårdshantverket.

BLOMSTERBASILIKA

Ocimum basilicum 'Magic Mountain'

BLOMSTERBASILIKA

Ocimum basilicum 'Magic Mountain'

BLOMSTERBASILIKA

Ocimum basilicum 'Magic Blue'

BLOMSTERBASILIKA

Ocimum basilicum 'Magic White'

BLOMSTERBASILIKA

Ocimum basilicum 'Magic White' och 'Magic Mountain'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.