Pelargonstegen - samla dina favoriter

Hanna har sortimentet där du kan handplocka till din stilDET SKALL VARA KUL OCH SPÄNNANDE ATT FINNA SINA FAVORITER

Med god hjälp av Hannas Pelargoner får du möjlighet att finna nya favoriter och bredda din samling av återkommande Pelargoner. Hanna har valt ut ett brett sortiment med ett antal odlingsvärda Pelargoner från de olika sortgrupperna. Du kan finna allt från dem med olikfärgade blad, med stjärnformade blommor och sådana som har fyllda blommor till dem som är så storväxta och kraftiga att de kan spaljeras.

NYA, SÄRSKILDA UPPLEVELSER I FOKUS

Med de olika sortgrupperna framför dig kan du upptäcka så mycket mer skönhet, allt från det enkla till det fyllda och det bladdekorativa. Flera av dem är fina som krukväxter på fönsterbrädan och kan sedan briljera, när de kommer ut på sommarbete, andra mår bäst och ger största upplevelsen av enbart plats i uterum, på balkong och altan.

INDELNINGEN I SORTGRUPPER VÄGLEDER

Tulpanpelargoner har skålformade kronblad, ser ut som tulpaner i knopp.. Av Mårbackatyperna är den rosa mest odlad. Rosenknoppspelargonen är så tät fylld, att kronbladen aldrig tycks ta slut. Stjärnpelargoner är fjäderlätta och skira och Äggskalspelargoner gör skäl för namnet med sitt karakteristiska fläckmönster. Hos Dekorativa pelargoner är det bladen, som briljerar. De kraftigaste Pelargonerna, som kan spaljeras, både insynsskyddar och avgränsar. och så Doftpelargonerna, vars blommor är rätt oansenliga, men vars blad ger dig ytterligare en dimension - den underbara doften.

Här kan du få det mesta för att lägga grunden till en fin samling.

ÅTERKOMMANDE?

Pelargoner är fleråriga, men de kräver lite omsorg för att övervintra. Beroende på vilka förutsättningar du har hemmavid, finns det alltid någon lösning för dig. Under vintern bör Pelargonerna stå i viloläge. De övervintrar fint i temperaturer från 5 till 15 grader. Ju varmare miljö du placerar dem i desto mer ljus behöver de och ju svalare de står desto mindre vatten behöver de. När ljuset återvänder, klipps plantorna ner kraftigt för att startas om. Då kan du också öka tillförseln av vatten och näring.

Rosenknoppspelargoner

I en äkta Rosenknoppspelargon sitter kronbladen så tätt, att blomman aldrig öppnar sig. Den behåller sin ljuva knoppform ända till slutet. De enskilda blommorna sitter tätt ihop, liknar en rundbunden tärnbukett.

Rosenknoppspelargon växer upprätt, buskigt, förgrenat.

Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och har en mörk ring, en zon.
De doftar gott vid beröring.

Färger i vitt, rosa, rött och ibland tvåfärgade.

Tulpanpelargoner

Tulpanpelargonen har sitt ursprung i USA, där den togs fram i mitten av 1960-talet och först 20 år senare gjorde den entré i Europa.

De små blommorna som sitter i klasar har ett tulpanformat utseende och består oftast av fem till åtta kronblad, som inte öppnar sig fullt ut, de står som knoppiga tulpaner under hela sin blomningsperiod. På kronbladets ovansida är färgen oftast mer intensiv än på dess undersida.

Äkta Mårbackapelargon

'Farbror Harald' är en äkta Mårbackapelargon, gammal, välkänd, älskad. Kännetecknas av att ståndarna är rosa med rostfärgat pollen.

Sorten är kraftigväxande, väl förgrenad tack vare flera toppningar, lite spretig, mycket charmig och lämpar sig väl att formas till stamexemplar.

Bladen är ljust gröna, mjuka, njurformade. Blommorna sitter i rund samling, är fyllda, öppna, ljuvt rosa med enastående lyster. 

Pelargoner av Mårbacka-typer

Många är väl de namnsorter, som ibland kallas för Mårbacka. Läs ovan om kriterierna för en äkta. 

I samma sortgrupp ingår den rosa 'Dronning Ingrid', som ofta förväxlas med den äkta. Men det finns också helt vita och körsbärsröda varianter, som hör till gruppen.

Stjärnpelargoner

En ung grupp pelargoner, som kom till Europa på 1960-talet - till oss i Sverige betydligt senare.

Blommorna är skira, enkla, stjärnformade, spetsiga, tunna och sitter i lite spretig samling. De är ytterst charmiga med sina två smala, ibland rombformade, och tre rundade kronblad. Några har streck eller fläckar - sådant skapar liv i blomman. Förekommer i vitt, rosa och körsbärsrött samt i en del tvåfärgade varianter.

Växer upprätt, buskigt, förgrenat.

Bladen är gröna eller mångfärgade, spetsigt flikade som lönnblad. 

Prova att samplantera flera olika färger - du får ett helt annat färgspel.

Äggskalspelargoner

Blommorna är enkla eller fyllda. Kronbladen är spräckliga med oregelbundna fläckar i avvikande färg, de ser sköra och ömtåliga ut - som fågelägg. Vanligaste färger är ljust rött, rosa och lila.

Växer upprätt, buskigt, förgrenat.

Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och har ofta en mörk ring, en zon.
De doftar gott vid beröring.

Dekorativa Pelargoner

I den här gruppen ingår Zonalpelargoner, vars blad ibland skiljer sig till form och ibland till färg från den vanliga gröna. Pelargoner med dekorativa blad var mycket populära i det Victorianska England, omkring 1832-1900.

Hos pelargoner med dekorativa blad är bladverket det viktigaste, även om blommorna är vackra.

Blommorna kan vara enkla, halvfyllda eller helt fyllda beroende på sort.

Blomfärgen varierar i nyanser av rött och rosa.

Pelargoner att spaljera

Antik-Serien är kraftigväxande, väl förgrenad, lite spretig och lämpar sig väl att odla vid spaljé, obelisk och stallage. Lämpliga som inramning av sittplatser eller avgränsningar i trädgården, utvecklade för dig, som uppskattar Pelargonblommor i alla miljöer. De växer så kraftfullt, att på tre månader kan de uppnå 80-100 cm's höjd.

Bladen är ljust gröna, mjuka, njurformade och doftar gott vid beröring.

Blommorna är fyllda, röda, rosa eller violetta och sitter i rund samling.

Doftpelargoner

Olika arter och sorter av Pelargon med bladverk, som doftar härligt starkt, kryddigt och aromatiskt, när man rör vid det. Knusa ett blad i handen och njut!
Finhacka och blanda i sallader, i kakor och desserter, dekorera med blommor och småblad.

Doftpelargoner växer upprätt, buskigt, förgrenat i olika storlek beroende på sort.

Bladen är friskt gröna, flikade och rätt grova. På en del sorter som exempelvis 'Tomentosum' är bladen synnerligen stora.

Blommorna sitter i gles samling, de är ofta i rosa nyanser. Vissa är oansenliga, enkla med tunna kronblad, som är som mönstermålade med den finaste pensel. Andra något större, kraftigt lilavita eller körsbärsfärgade. Trots detta är det växternas bladverk, som spelar huvudrollen, blommorna är bara statister.

Läs mer om varianterna här!

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.