Jul Med Jenny Nyström

- illustratören som skapat bilden av en traditionell julHON SKAPADE BILDEN AV VÅR JULTOMTE!

Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafton. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.

ILLUSTRATIONERNA KÄNNER DU VÄL IGEN PÅ VYKORT OCH JULKLAPPSADRESSER.

Jenny Nyströms tomteillustrationer har synts på julkort, bonader och pynt sedan slutet av 1870-talet. Hon har mer än någon annan svensk konstnär förtjänat epitet folkkär. Hon ville ge barn och vuxna en glimt av det fagra landet östan om sol och västan om måne, som hennes mamma berättade om i de sagor Jenny fick höra under barndomsåren i Kalmar. Det lyckades hon med. När Jenny fyllde år berättas det om att hon fick säckvis med post från barn som ville uppvakta den snälla tanten på hennes födelsedag

VÅRA SVENSKODLADE VÄXTER SKAPAR JULSTÄMNING - NU MED STÖD AV ILLUSTRATIONERNA.

Vad vore ett Advents- och Julfirande utan de väsentliga detaljerna som försätter oss i julstämning. Krukväxter i röda och vita färger, tillsammans med den pyntade julgranen och upptända fönsterbelysningar lägger grunden till den stämningsfulla julen. Flera av de viktiga detaljerna är nedtecknade av Jenny Nyström som bilder och illustrationer. 

Julklappstomten

Julklappstomten fick sitt utseende och sitt tomtenamn från den svenska gårdstomten. Seden att dela ut julklappar kommer däremot från Nikolaustraditionen. 1870 skrev skalden Elias Sehlstedt en dikt vid namn ”Jultomten” som handlade om gårdstomten. Året därpå publicerade Viktor Rydberg sagan ”Lille Viggs äventyr på julafton”.

1875 gavs Lille Viggs äventyr ut igen med illustrationer av Jenny Nyström som då var 18 år gammal. Det var hon som gav jultomten sitt utseende. Mot slutet av 1870-talet var jultomten etablerad genom Jenny Nyströms alster. Hon utformade honom som en dvärgliknande, godmodig gubbe med skägg och röd luva.

Text: Barbro Johnsson

Vill du veta mer om Jenny Nyström och hennes illustrationer baserat på hennes vinterfigurer, läser du det här!

ILLUSTRATION TILL JULSTJÄRNA I MIDISTORLEK

Här på vår blomsterpåse för Grenade Julstjärnor i Midistorlek, lyfter vi fram ett av Jenny Nyströms motiv med en tomte som kommer med julklappar på julaftonen.

Hon slog samman den inhemska gårdstomten klädd i gråa vadmalskläder som hjälpte bonden att sköta hans gård och djur med en för den tiden traditionell julbock som kom med klapparna. Och där föddes den julklappsutdelande tomten som vi idag använder som norm för vår tradition.

Känner du igen den röda jackan och luvan som lyser grant mot det långa vita skägget och håret. Med stora trätofflor knarrande i snön kommer han om kvällen. En försynt knackning mot fönsterrutan signalerar hans ankomst.

ILLUSTRATION TILL JULSTJÄRNA GRENAD

Här på vår blomsterpåse för Grenade Julstjärnor, lyfter vi fram ett av Jenny Nyströms motiv med en tomte som skriver rim.

Tomtens julbestyr är många – det roligaste sparar han till sist. Han är lika glad för barn som de är för honom.  Uppkrupen på en pall med trätofflorna och luvan på packar han in barnens klappar. Brunt papper ska det vara och adresser med långa rim, som han skriver med gåspenna ofta doppad i bläckhornet. Han myser, det syns. Vilken arbetsglädje!

Paketen knyts om med härligt doftande hampasnöre från repslagaren. Adresserna sätts fast med det rödaste, blanka lack, värmt över ljuslågan, som också lyser upp och skapar stämning. I lacket sätter han sitt eget sigill, där det står GOD JUL med snirkliga bokstäver. Pakethögen växer. Och när Tomten är klar, är det Julafton och dags att dela ut paketen.

Tomten har mycket att göra de sista dagarna före jul,
Han sparar det roligaste till sist, det han tycker är mest kul.
Han slår in klappar att ge till barnen, när det blir still’.
Brunt papper och hampasnören, det ska det va’, det hör julhelgen till.

Och lacket, det röda, fäster han med sitt GOD JUL-sigill.
Lacket värms över ljuset, som skapar stämning och sprider ljus.
Rimmen skrivs med gåspenna, som doppas ofta i bläckets hus.
Ofta, ofta för han är faktiskt riktigt i tagen.
Måste bli klar innan denna är slut, den viktigaste dagen.
Det syns att han myser, tycker om sin uppgift.
Det har han bekräftat både i uppsyn och rimskrift.

Kerstin Ahlvin

ETT BIDRAG TILL KALMAR LÄNS MUSEUM

Årligen ger Mäster Grön ett bidrag till Kalmar Läns Museum. Ett bidrag som hjälper dem hålla en konstant öppen Jenny Nyströmutställning, som gör att allmänheten kan ta del av hennes alster. 

Kika in på Jenny Nyströmutställningen  - klicka här!

Julstjärna i Midistorlek

- med Illustration av Jenny Nyström

Välförgrenad Julstjärna

- med Illustration av Jenny Nyström

Välförgrenad vit Julstjärna

- med Illustration av Jenny Nyström

Vit Julstjärna i Midistorlek

- med Illustration av Jenny Nyström

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.