Trädgårdsfägring - till Miniträdgård i kruka och rabatt

- ett noga utvalt, samlat sortiment annueller och perenner

TRÄDGÅRDSFÄGRING

Perenner och anueller som samlas i ett förenklande koncept, där fokus ligger på att presentera ett underhållande sortiment att kreera Miniträdgårdar i Kruka med. Med i konceptet finner du en hel del sommarblommande Perenner. Först kan du njuta av dem i kruka eller dina odlingskärl. Därefter planterar du dem i trädgårdens perennrabatten där de blir ett tacksamt och återkommande inslag  

FÖDDES AV INNOVATION OCH NYFIKENHET 

Under 1980-90-talet utvecklade trädgårdsmästarparet Ingegärd och Lars-Erik Jacobsson i Billeberga sitt helt egna koncept. Syftet var att odla fram växter som på ett hållbart sätt kunde ge konsumenten en fin upplevelse över en längre period än för de traditionella säsongsväxterna.

ANNUELLER - ETTÅRIGA VÄXTER EN INTENSIV UPPLEVELSE

Ettåriga växter har oftast sitt ursprung från sydligare länder och har förädlats för att leverera en extra fin och blomrik upplevelse i trädgård, på altan och balkong. I konceptet har vi valt ut några mer exklusiva växter som du förmodligen inte hittar i det traditionella sortimentet. Flera av växterna kan ha lite extra karaktär, som gör att de kan briljera solitärt eller som ett utropstecken i din samplantering.

PERENNER - UTVALT FÖR EN LÄNGRE UPPLEVELSE

Här faller valet på både bladdekorativa växter och de som erbjuder en blomning över sommaren och en bit in på hösten. Det finns både krypande och marktäckande arter, vilka bilar botten i en plantering. Upptäck gärna de som är lite mer upprättväxande och blir huvudpersonen i din Miniträdgård i Kruka. Gemensamt för dem alla - de återkommer planterade i trädgården - vissa även planterade i större kruka eller kärl 

 

Lär känna några fina sorter!

Från vänster till höger: Carex 'Ice Dance',  Pennisetum 'Hameln', Echinacea purpurea 'Lakota Red',

Echinacea purpurea 'Sombrero Yellow', Anemanthele 'Sirocco',

Rudbeckia hirta 'Summerina Butterscotch Biscuit', Carex 'Red Rooster', Carex Pendula, Scabiosa 'Blue Note', Digitalis 'Carillio', Lysimachia 'Goldilocks', Veronica 'Anniversary Blue'

Anisisop

Här en fin, upprättväxande rosa sort av Anisisop. Med kantiga stjälkar, gulgröna, lansettformade blad och utdragen spets, som doftar anis tillför den extra värde i din omgivning. Blommorna sitter i grentopparna, i kransar på upprätta ax. Blommorna är här rosa, men de finns också lavendelblå och är fulla av nektar. 

Perenn med lång blomningstid i juni - augusti.

En fantastisk växt som ligger i topp för en positiv påverkan på vår biologiska mångfald.  

Flicköga, Sötpotatis och Rött Fjäderborstgräs

Den gula färgen på Flicköga utstrålar ljus och glädje. Plantan blir mellan 30 och 40 centimeter och är helt upprättväxande. Det gör att den purpur färgade Batat bereds plats och kan täcka fint under till och runt omkring.

Batat är en bladväxt som snabbt täcker stora ytor och slingrar sig gärna iväg med hjälp av sina kompakta lianer. Mest är Batat uppskattad för dess blad, där kreatörer kan jobba med kontraster eller ton i ton, i sina kompositioner.

ALUNROT

Bladens nervverk är som målat med finaste pensel och i kontrasterande färg. Alunrot bildar en tät rosett av långskaftade, hjärtformade blad med tandade kanter och tydliga nerver.

De finns i så underbara färger att du häpnas och vill upptäcka dem alla. Här i arrangemanget får du se skillnaden mellan Alunrot och Palettblad.

På vissa sorter Heuchera finner du små, klocklika blommor på stänglar högt över bladen. Men på nyare förädlingar hittar du även blomklasar på kortare skaft.

Vissa sorter blommar i juni-september med neutrala färger, över mot créme.

SOLHATT STÅTLIGAST AV DE ALLA

Ingen trädgård, altan eller samplantering får vara utan denna fina perenn. Ett smycke där blommans mitt utstrålar pondus och lockar insekter till dess nektar. 

Solhatt är en robust växt med upprätta, styva, håriga stjälkar, glatta, äggrunda blad. Stora, rödvioletta blommor med horisontella kantblommor och platt disk sitter på egen stjälk.

Blommar i juli-september och du finner fler färger, från vitt cerise till orange och gula toner. Ibland kan dubbla eller fylldblommande sorter dyka upp. 

Klassisk Prästkrage 

Finns något annat som är lika markerande för en svensk sommar och klassisk perennrabatt, än Prästkrage.  

Skir och graciös men robust växt med upprätta, styva, ibland grenade stjälkar och hela eller flikade, mörka blad.

Blomkorgen är platt, diskblommorna gula och rörlika. Vita, tungformade kantblommor. Blommorna sitter på egen stjälk.

Blommar i juli-augusti, med vita enkla blommor. Ibland förekommer även i ljusgula halvfyllda blommor.  

LYSANDE UTROPSTECKEN

Sällan är trädgårdens växter så lysande och reflekterande i färgen, som hos en scharlakansröd Rabattlobelia. Upprättväxande på styva stjälkar, där blommorna överraskar i juli och augusti  

Passar såväl i kruka som i rabatt och eftersom dess rötter tål syrebrist trivs den också i och vid vattenbryn.

Vacker och hållbar snittblomma, som blir 50-100 cm hög, lite beroende på sort.

Utöver den scharlakansröda hittar du också vid tillfällen rosa, blå eller burgundfärgade sorter.

Betraktas som ettårig.

VÄRDEFULL VERBENA

Buskliknande, upprätt, men med ett mycket glest växtsätt sticker Jätterverbena upp på lite olika platser.

Stora, sträva, mörkgröna blad med tandad kant och sträva, som man inte vill ta i för hårt. Blommorna är blålila, små och sitter samlade i 5-7 cm breda klasar högst upp i grentopparna.

En underbar solitär som gärna samsas med andra sommarblommande eller bladdekorativa vänner. Plantera gärna växten ihop med låga, kompakta växter eller tillsammans med lika skira och höga. Vilken effekt!

Jätteverbena är ettårig men självsår sig gärna bland stenar, nedfallna grenar och annat som skapar skydd vid marken i trädgården.

LIMEFÄRGAD MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Visst utstrålar färgen i blad och blommor en härlig fräschhet. Bottnar du med Palettblad, Gulbrokig Citrontimjan och Heucherella, så kan du låta Flicköga och Höstöga briljera med sina blommor.

Heucherella har inget svenskt namn ännu, det är en ny förädling där Heuchera och Tiarella korsats. På svenska heter de båda föräldrarna Alunrot och Spetsmössa.

UTROPSTECKEN LIVAR UPP

Där dina perenner breder ut sig som stora grönskande mattor kan du ge dina planteringar ett rikare liv.

Livligheten skapar du här med Fingerborgsblomma.

Fingerborgsblomma, denna bienna klassiker, som du ofta träffar på förvildad vid äldre stugor eller i slottsträdgården, där de oftast står i givakt.

LYSANDE HANGAROUND

En Hangaround kallar vi de typer av samplanteringsväxter, som du planterar längst ut mot ytterkanterna i dina kärl. De växer lågt och brett, vilket gör dem förträffliga till att låta hänga utför krukans kanter.

Den gula, Lysimachia nummularia 'Goldilocks' - Gulbladigt Penningblad växter kraftfullt och breder ut sina lianer åt alla håll. 

Penningblad tål både torka och fukt, vilket gör den till en förträfflig marktäckare. Plantera den i en vattenskål eller i en bäckfåra, så får du en årligen återkommande vän, som döljer detaljer du tycker skaver.

STORT OCH SMÅTT

Med sina gigantiska korgformade blommor och nåldynestora centrum blir Vit Solhatt en fantastisk eyecatcher såväl i en Miniträdgård i kruka, som i en massiv perennplantering.

Kontraster får du med synnerligen småblommiga Clinopodium nepeta, Stenkyndel, vilken begåvats med små stålblå blommor och en intensiv myntadoft i bladen.

KOKARDBLOMSTER

Gaillardia aristata

KINESISK RIDDARSPORRE

Delphinium grandiflorum 'Delfix Blue'

ELDKRONA

Lantana camara ’Bandana Orange Sunrise’

JAPANSK VÄDD

Scabiosa japonica

GUL FINGERBORGSBLOMMA

Digitalis grandiflora 'Carillon'

ORANGE KOLIBRIMYNTA

Agastache aurantiaca

REVSUGA

Ajuga reptans

SOLHATT

Echinacea

LAVENDEL

Lavandula angustifolia 'Aromatico'

RÖLLIKA

Achillea millefolium 'Desert Eve Deep Rose'

SOMMARLJUS

Oenothera lindheimeri

FLICKÖGA

Coreopsis grandiflora

KOKARDBLOMSTER I SORTER

Gaillardia aristata

SALVIA

Salvia

HÖSTÖGA

Coreopsis verticillata

STRANDVERONICA

Veronica spicata 'Anniversary Blue'

AMPELSKÄRA

Bidens triplinervia 'Blazing Glory'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.