Frosttåliga Penséer - en av vårens färgstarka budbärare

- små- eller storblommiga Penséer, enkla eller krusbladiga med ett färgutbud så enormt att det finns alltid en färg matchande din personliga stil

FÄRGSTARKA MINITRÄDGÅRDAR REFLEKTERAR VÅRENS ANKOMST

Pensé är sedan lång tid den växt som vi förknippar med vår. Vi har också god erfarenhet vad dess tolerans mot de frostnätter, som vi utsätter den för. Får en Pensé se ut hur som helst? Den kan vara små eller storblommig, den kan vara en eller flerfärgad i många olika färgkombinationer, vissa traditionella, andra innovativa, moderna - andra rent av för dig fula.

VÅRA ODLARE GER DIG STOR VALFRIHET ATT SKAPA I PERSONLIG FÄRG ELLER TON

Gissar att våra odlare sammanlagt odlar över 100-talet olika sorter där var och en av dem är utvald med omsorg. Hitta din favorit för att plantera i din utekruka eller låda. Du kan också kombinera olika färger tillsammans för att skapa din egna personliga ton. Pensé fungerar också fint som den växt vilken ger färg i en Miniträdgård i kruka. 

MINITRÄDGÅRD I KRUKA - DU ÄR KREATÖR

Begreppet Miniträdgård är detsamma som en samplantering med utplanteringsväxter. Du själv skapar själv i valfria kärl och korgar. Ja, kanske också i amplar och lådor eller annat spännande, som du har tillgång till i din närmiljö eller fyndat på loppis. Samplantera dina Penséer med andra växter som också begåvats med likvärdig frosttolerans, såsom prydnadsgräs, Toffelblomma, Förgätmigej, Gyllenlack eller Primula. För ytterligare kontrast fyller du på med perenna bladväxter, exempelvis Heuchera. 

PENSÉER ÄR SÅ BILLIGA ATT DU KAN SLÖSA - DU BLIR BELÖNAD MED EN ENORM RIKEDOM

I blomsterbutiken finner du erbjudanden att köpa multipack eller hela brätten med plantor vilket gör att du kan ösa på med Penséer på flera platser där du rör dig runt hemmet. Men för trädgårdsmästaren är det ett synnerligen stort och utdraget jobb med att odla Penséer. Trädgårdsmästaren beställer plantorna runt midsommar för att så och plantera dem i september - oktober. Sedan får de all omvårdnad under hela vintern fram till det är dags att väcka dem till liv igen i mars månad.

NÅGRA FINA FÄRGER AV DE SMÅBLOMMIGA

Med de småblommiga sorterna vilka oftast är 20-30 millimeter stora hittar du ett enormt utbud med färger och färgkombinationer. vitaste vitt till mörkaste, nästan svart. Med eller utan litet öga vilket ofta betecknas som tvåfärgade. Du kan också finna spännande kombinationer och mönster som får blomman att se ut som ett ansikte.

OCH DE STORBLOMMIGA KOMMER OCKSÅ I FINA FÄRGER

Med en storlek runt 50 millimeter talar vi om de storblommiga sorterna som en av de mest efterfrågade på vårkanten. De stora blommorna kan vara riktigt färgstarka. Likt de småblommiga så förekommer både rena färger eller sorter som är tvåfärgade vilket kallas öga. Storleken på ett öga kan variera och därutöver kan den initierade också finna charmiga linjer eller mönstringar.

LÄRKANS ANKOMST SIGNALERAR UTPLANTERING AV PENSÉER

När du hör lärkans första drill över ängarna - då är det dags att plantera ut vårens första Penséer. Se, lyssna och ta del av Peter Jakobssons goda råd om Penséer. Här berättar Peter också vilket finessrikt handarbete som ligger bakom en svenskodlad Pensé. Visste du att det tar mer än 6 månader från sådd till att Penséerna hamnar i din vårplantering!

SKAPA MINITRÄDGÅRDAR I KRUKA

Låt kreativiteten flöda! Med lite intresse och finess är det både enkelt och roligt att skapa små Miniträdgårdar som visar vägen till våren. Gör som Floristen - de börjar med något högt, ett utropstecken som oftast står i mitten eller i bakgrunden. Sedan adderar du fyllnadsväxterna vilket i detta sammanhang oftast består av Penséer. Till slut planterar du de bladdekorativa växterna som exempelvis kan vara Heuchera, Murgröna eller Slideranka.

PÅSKENS SIGNALFÄRGER

Påsken infaller ofta i samband med vårens ankomst. Visst kan den vara nyckfull, men de här växterna är utvalda för att kunna stå emot allt vad vädergudarna brukar bjuda på i säsongen. Påskens absolut mest använda signalfärg är den gula och i kyrkliga sammanhang används en ljus violett som kontrastfärg. Hemma står det dig fritt att göra dina kombinationer med ljusare violett och lime eller vita Narcisser.

KRUSIGA KRONBLAD UTSTRÅLAR ROMANTIK

I serien 'Frizzle Sizzle' har förädlingsföretagen selekterat fram en vågighet i blombladens ytterkanter. Det ger dem ett helt eget uttryck som utstrålar romantik och vissa av oss känner vibbar från inredningsstilar från förr. Med renässansen och de klädstilar som förekom då är tydliga markörer. 

SOLITÄRPLANTERADE MED STIL

Väljer du att plantera dina 'Frizzle Sizzle' stilrent i svarta blanka krukor eller mer naturligt i en terrracottakruka, då kan du lyfta fram de små detaljerna som ger serien sin karaktär. På detta sätt kan växter med tonalitet från renässansen passa fint både i ett ultramodernt hem men också i det enkla naturliga.

RANKANDE PENSÉER

Unika förädlingar har gett Penséer ett rankande växtsätt som ger dig nya möjligheter att njuta av ett vår- och försommarflor. Serien 'Cool Wave' växer mer på bredden än på höjden. Det gör att de är lämpliga både som en en fyllnadsväxt i din Miniträdgård i kruka som i en ampel.

Färgerna kan vara lite unika - kylslagna och nordiska. 

VILKEN VÄXTKRAFT I EN AMPEL

De rankande sorterna av Pensé blir mer voluminösa än andra sorter. Se på ampel vilken växtkraft och ymnig blomning du kan få solitärt planterad i en ampel.

Prova gärna att samplantera flera olika färger i ampeln. Toppa några gånger så rankorna flätar in sig i varandra. Och vips - du har skapat en egen tonalitet i din stil.

GYNNAR BIOLOGISK MÅNGFALD

Det är kanske inte det första man tänker på, men redan vid temperaturer runt fem plusgrader börjar aktiviteten bland våra insekter. Humlorna är de första att hitta till dina Penséer som bjuder dem en smakfull måltid.

TÄNK PÅ - ETT INSEKTSHOTELL

Redan på hösten innan du planterar ut dina Penséer kan det vara lämpligt att sätta upp insektshotellet. Det skapar bättre förutsättningar för insekterna att övervintra och närheten till mat ä viktig när de vaknar och är lätt sömndruckna efter vintern.

PLOCKA TILL DINA EGNA BUKETTER

Framförallt de storblommiga sorterna lämpar sig fint till att dekorera borddukningen med. De håller fint i de små vaserna med god tillgång på friskt vatten. 

De småblommiga sorterna lägger du på ytan och låter dem flyta fint ovanpå vattenytan.

 

PYSSLA MED PENSÉER

De nyligen snittade Penséblommorna kan stickas i en vårfin krans. Kreativiteten och resultatet därav gör att du får full uppmärksamhet och heder för ditt arbete under kvällens festmingel.

Tack till Minna Mercke Schmidt för ett gediget hantverk och bild.

MÖNSTERRABATTER

Vid de klassiska slotten i Europa är det vanligt att man planterar tapetrabatter, så görs också idag i vissa offentliga parker och miljöer. För att hedra vår omtyckta Pensé gjorde vår välkände blomsterkonstnär Gunnar Kaj en Tapetträdgård 2019, inne i ett orangeri. Se vilka fina mönster som det är möjligt att göra!

Låt dig inspireras!

 

DEKORATIVA MÖNSTRINGAR I BLOMMAN

Där hittade förädlarna något speciellt. När du som betraktare uppskattar de små skillnaderna i de enskilda blommorna -då finns det intresse för serien 'Cats'.

Titta närmare - visst ser det ut som detaljer från en katt?

KÄNNER DU DOFTEN?

Flera av Penséerna bär med sig en väldoft. Doften skiljer mycket mellan sorter och färger. Bäst doft får du i de gula blommorna, och om kvällen när daggen faller blir doften allt mer intensiv.

Violer har i tider varit högt på modet. Både Styvmorsviol, Bukettviol och Doftviol har historiskt odlats till försäljning på stadens torg. 

Under modeperioder har violtvål och violparfym stått högt i kurs hos damerna som kanske till och med klädde sig i violetta dresser.

TRÄDGÅRDSMÄSTAREN TAR TON

Trädgårdsmästaren är en finurlig prick, hen bär också på en trendmedveten ådra. Vi samplanterar flera olika färger tillsammans. Det resulterar i en förutbestämd och ljuvlig tonalitet som tillför extra värde för dig. Det finns runt tiotalet olika färgkombinationer/tonaliteter att välja mellan.

FÖR FINSMAKAREN 

De KRAV-certifierade Penséerna är redo för finsmakaren och dekoratören. Dekorera dina måltider, såväl sallader som såser eller dukningar - du blir uppskattad. När du sedan får en violblomma i munnen kittlar det smaklökarna och fullbordar upplevelsen av anrättningen.

Småblommig Pensé / Bukettviol

Viola williamsii

Småblommig Pensé / Bukettviol

Viola williamsii

Småblommig Pensé / Bukettviol

Viola williamsii

Småblommig Pensé / Bukettviol

Viola williamsii 'Black Deligt'

Bukettviol / Småblommig Pensé

Viola wittrockiana 'Cool Wave'

Bukettviol / Småblommig Pensé

Viola williamsii

Bukettviol / Småblommig Pensé

Samplanterade med tre olika färger i krukan

Bukettviol / Småblommig Pensé / Påsktazett

perfekt utanför entrén för att välkomna påsken

Storblommig Pensé

viola wittrockiana

Storblommig Pensé

Viola wittrockiana

Krusblommig Pensé

Viola wittrockiana 'Frizzle Sizzle'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.