Boarps Blommor

Odlare 1231: Peter Nilsson

Peter föddes och växte upp i en agrar familj, där odling och kvalitet stod högt i kurs. Som egen företagare sedan många år har Peter visat stor odlarkonst och tillsammans med ivrig innovation hittat odlingsmetoder till både enkla och komplicerade växter. Peters växthus var en av de första i landet, där odling skedde på flyttbara bord i två plan. Då kunde borden komma till personalen, istället för tvärtom. En briljant idé, som blev en eftertraktad arbetsmiljö, där var och en kan justera in sin egen arbetsställning.

Numera ligger Peters fokus på att odla produkter med minimala krav på tillförsel av energi. Växterna skall klara de förutsättningar, som husen bjuder in till, och ta för sig av den solvärme som genereras där. Detta resulterar i naturligt kompakta produkter med korta, stabila och hårda skott. Och du, som planterar dem hemma, får en snabbare och säkrare etablering av dina sommarblommor, på den utvalda växtplatsen.

FINURLIGA ODLINGSMETODER

Peter tänker ut sina produktionsmetoder, helt utifrån ett växtperspektiv. Hur växterna helt genetiskt fungerar är centralt för honom. Det är helt avgörande för att lyckas. Han provar olika produkter och sorter, för att komma fram till vilka som passar bäst, i just denna trädgård.
- Och några riktiga guldkorn som tex Bidens 'Golden Empire' känner jag mig otroligt stolt över.

MAN SKA VARA STOLT

Det är viktigt för mig, att produkterna som jag odlat skall bli en fin upplevelse för den person, som lagt lite extra pengar för att köpa våra växter. Jag lägger ner lite extra handarbete på mina växter. Är det för varmt under tillväxtperioden, kan plantorna få en extra toppning som gör att jag får två - tre veckor längre kulturtid. Men de blir tätare och knubbigare, innan de är klara för att resa till sin nya vårdnadshavare.

EN VURM FÖR BEGONIA

Begonia är en av de olika växter som legat Peter varmt om hjärtat. 'Dragon Wing', 'Summerwings', 'Ceveca' och 'Bonaparte' är bara några av de kända namnen på olika Begonia, som odlats i hans trädgård.
- En av mina favoriter - 'Summerwings' utnämndes till Årets Sommarblomma 2020.

Hemma - bäst för test

Peter bor bara ett stenkast från odlingen. Där tar han till vara möjligheterna att prova sina alster precis på samma sätt som konsumenterna. För att kunna utröna om de växter som odlas i växthusen har potential till att bli en kundupplevelse, måste de testas och utsättas för de svenska somrarna.
- Med mina egna erfarenheter och testresultat har jag också de bästa säljargumenten till de inköpare som kommer på besök. 

AMPELSKÄRA - NYVUNNEN FAVORIT

En perfekt växt att odla i mina växthus. Den mår bra av de stora temperaturskillnader, som jag utsätter dem för. Och resultatet blir en kompakt, rund och välformad Ampelskära. 

Att den sedan briljerar med sina guldgula blommor på min altan, gör mig extra glad. Den här måste du bara prova!

Begonia är helt underskattad. Jag har sällan sett någon annan växt med så riklig blomning och blir för kunden en härlig upplevelse utan stor arbetsinsats..

Peter Nilsson
Trädgårdsmästare

UPPSKATTAD NYKOMLING

I början av 2000-talet kom den som en liten vilde, tidigare osedd och med ett helt nytt uttryck, vi inte sett tidigare. Snötörel kom snabbt att bli en favorit för dem som kreerar Miniträdgårdar i kruka. Detta är en så kallad "filler" av klass. "Filler" ett amerikanskt uttryck som syftar på en frodig växt, som fyller krukan med grönska och blommar ymnigt. Snötörel är underbar som en fyllnadsväxt där den väver in sig i andra växter och skapar frodiga Miniträdgårdar.

SOMMARHÄNG

Boliviabegonia kom till Sverige under senare delen av 1800-talet. Först som en prydnadsväxt på fönsterbrädan, efter andra världskriget populär som en utplanteringsväxt. Nu har förädlarna fått fram nya, moderna sorter med ofta särpräglade färger och större blommor. Växtsättet gör dem lämpliga för odling i både krukor, amplar och samplanteringar. 
- Begonia 'Summerwings' en av mina favoriter!

STILLEBEN 

Det är inte så svårt att få till en enkel tavla. Med lite blommor och blad, vars sammetslena ovansida och otroligt vackert nervmönstrade undersida, skapar du lätt ett stilleben, som gör intryck.
- Lägg några blommor och blad i en skål med vatten - enkelt till vardagen - fint till helgens fest.

PRAKTFULLT

Notera 'Dragon Wing' på inköpslistan, den lär bli en minnesvärd upplevelse.
Som här, där jag planterade en planta i varje urna. Under en sommar levererar den outtröttligt många blommor - helt utan avbrott. 'Dragon Wing' blir också lite vad du gör den till - den är anspråkslös med vatten och näring, men stor jordvolym är avgörande för resultatet.

FÖDDES I VÅR TRÄDGÅRD

I slutet av det förra århundradet föddes det en Höstbegonia i trädgården. Det kallas en sport, något som bara, helt utan anledning dyker upp bland de vanliga Begoniorna. Sorten var helt unik i sin blomform och begåvad med en romantisk färg, som passar oss nordbor. 
- Självklart döpte vi den efter våra döttrar Cecilia, Veronica och Carola - 'Ceveca'

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 8500 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m2

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.