Björkebo Gård

Odlare 791: Henrik Nilsson och Malin Bladh

På Björkebo Gård, en mil öster om Helsingborg kan man sin sak, traditioner som gått i arv sedan 1947. Här kombineras teknik med känsla på toppnivå. Bosse, Henriks far, som är både byggnadsingenjör och lantmästare har utvecklat hela odlingssystemet i växthusen, som till delar är patenterat. Henriks mor, Sue, amerikanska och utbildad hortonom med 20 års erfarenhet i USA, utvecklade odlingsmetoderna. Manegen är krattad, nu är det upp till nästa generation Henrik och frun Malin att förvalta, driva vidare och odla just de produkter som passar i växthusen och efterfrågas på marknaden, Drivkraften för dem alla är att odla såväl vackra blommor, som ger glädje och livskvalitet för just dig, som för den andra delen av företaget där de producerar nyttiga och smakfulla grönsaker på friland.

ODLINGSRÄNNOR

I modern växthusodling finner man allt oftare växterna stående i raka välordnade rader, placerade i odlingsrännor. Odlingsrännor sparar vatten, det gör att vatten når ut till alla växterna snabbt. Upptorkningen efter vattningen går också snabbare. Luftcirkulationen runt plantorna är också högre än på vanliga odlingsbord, vilket minimerar risken för svampinfektioner.
- med vår goda erfarenhet och odlingskunskaper förebygger vi angrepp på växterna. 

KREATIVA FORMER

Till våra Murgröna skapar vi våra stilleben själva. Vi har konstruerat en maskin som böjer trådar i de former och storlekar som vi tycker passar efterfrågan. Därför är det extra roligt att först producera en bladdekorativ Murgröna och sedan montera den på en egenhändigt utformad spaljétråd. Den kan vara rund, dubbel och i olika storlekar. Den kan vara som en pyramid eller hjärta, det är bara fantasin som sätter gränserna.

TILLVÄXT FÖDER GLESNING

Allt medan växterna växer sig större till omfång och höjd, så behöver trädgårdsmästaren glesa plantorna. Varje planta behöver mer plats för att utvecklas och få ett fint bladverk, 360 grader, runtomkring. Noggrannheten i arbetet infinner sig även här, exakt samma avstånd ger plantor av identisk kvalitet. Detta moment underlättar och ger också en estetiskt mer tilltalande packning och presentation i lådorna, som levereras till butiken.
- Vi underlättar för vår personal genom att borden kommer till arbetsplatsen, istället för tvärtom.

ENERGIEFFEKTIV NATT

När mörkret faller och temperaturerna sjunker, kan vi under natten halvera energiåtgången. Bosse har utvecklat ett system där trädgårdsmästaren flyttar in alla bord från ena halvan av de tvärställda växthusen, till den andra. Där tillsammans, står växterna i nattvila, i två plan och inväntar nästa dag.
- Smarta, tekniska lösningar är vår del i samarbetet med att bidra till odling på ett mer hållbart sätt.

FINGERTOPPSKÄNSLA

Visst brukar våra växter få vatten, men när de står i god tillväxt i rännorna så får de suga sitt vattenbehov underifrån. När rötterna väl vuxit ut i hela krukan och kapillärkrafterna i jorden gör att vatten och näring blir tillgängligt för rötterna växer de till sig med fart. När det är dags för leverans till butik kan de yttersta plantorna få en extra dusch för att minimera risken för torka under färden. Det kallar vi fingertoppskänsla och god omtanke.

När vår känsla för det gröna, intresse för produkten och glöden för att odla möter innovativa och tekniska lösningar, då uppstår en trädgårdsodling som är helt unikt i landet.

Henrik Nilsson och Malin Bladh
Herr och Fru Trädgårdsmästare

RÄNNODLING EN FÖRDEL

För Murgröna är odling på rännor till extra stor glädje. Murgrönan får växa och bre ut sig på det sätt som den får göra i naturen. Det gör att våra Murgröna är mer välförgrenade och vackrare där varje blad får uppmärksamhet. 

MURGRÖNA I LÅDAN

Murgröna är en ypperlig "spiller" som min mor skulle uttryckt det. Spiller är benämningen för de plantor du vill skall hänga ner över krukans eller balkonglådans kant. Spiller är viktiga element när du skapar miniträdgårdar i kruka, för de ger extra volym både på bredden och i hängande riktning.

FANTASIFULLA MÖNSTER

Palettbladen är lena, små eller stora, smala eller hjärtformade, har fintandade kanter. De är oftast målade i två eller flera starka färger och i fantasifulla mönster, som avslutas med en avvikande färg närmast den dekorativa uddkanten.. Stjälkarna är unika, fyrkantiga, förgreningen tät och växtkraften otrolig.

HANTVERKET

Planteringsmaskiner i all ära, de hjälper oss trädgårdsmästare i de mest enformiga momenten. Men det är den där sista lilla handpåläggningen som är så avgörande för det slutliga resultatet. Vi bryr oss lite extra för var planta, vi skall vara stolta över den kvalitet vi levererar.

SÄLJANDE EXPONERING

Det är med stolthet vi ser på hela leveransen. Produkterna skall se fina ut, det är ett grundkrav. Men för oss är det en stolthet att göra en snygg packning på en blomstervagn. Som inköpare i butik är det förknippat med kundnöjdhet att ta emot leveransen och för konsument i butik en glädje att få ta de första plantorna direkt från den säljande exponeringen på blomstervagnen.

DET VACKRA I DET ENKLA

Både Palettblad och Murgröna är en upplevelse i din egenkomponerade Miniträdgård i Kruka. Ser du kontrasterna, bladens former och mönster bryter och förenar. Den gulbladiga blir kronan på verket - en "eyecatcher" som min mor uttrycker det.

SKULPTURALT

En av de mest efterfrågade former på Murgröna är definitivt, den som vi bundit mot en båge. Vi tillverkar själv våra bågar och kan därför helt bestämma form och storlek. Våra bågar sitter helt enkelt också bättre fast i krukan.

VILKEN FÄRG TILLTALAR DIG

Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. En del chokladbruna med ljust limegröna uddkanter är lika vackra och stiliga som sagokungens sammetsmantel.

Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, så får du allt utom blått på paletten.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 7000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 700 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 1200 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.