Pelargoner ett Grönt Kulturarv

- Samlade i den Nationella Genbanken och tillgängliga för dig

SVENSKA PELARGONER MED EN DOKUMENTERAD HISTORIA

Av Sveriges Riksdag instiftade Nationella Genbanken för vegetativt förökade trädgårdsväxter har i uppdrag att bevara äldre sorter av frukter, bär, köks- och prydnadsväxter. Sortsamlingarna omfattar svenska lokalsorter, sorter framtagna av svenska växtförädlare samt utländska sorter med lång odlingstradition i Sverige. Bland de bevarade växtslagen märks bl.a. Äpple, Päron, Jordgubbar, Krusbär, Sparris, Rabarber, Pioner, Dagliljor, Tulpaner, Narcisser, Syrener, Schersminer, Pelargoner och Rosor.

PELARGONER I FOKUS

Vår relation till Pelargon är hjärtlig och trofast. Forskningen har tagit oss långt tillbaka i tiden. Trådar har följts från dem, som sänt in sina Pelargoner till uppropet. Har du någon gång besökt Selma Lagerlöfs Mårbacka, Karin och Carl Larssons Lilla Hyttnäs eller andra historiska gårdar, så minns du säkert deras samlingar av Pelargoner, som man med vördnad pryder fönsterbrädorna med.

VILKA ÄR DE UTVALDA?

I samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet och Programmet för Odlad Mångfald (POM) lyfter vi varje år fram någon av de insamlade Pelargonerna. Historien om växten behöver berättas och sorten i sig måste kännas intressant för oss att bevara.

FRISKT UTGÅNGSMATERIAL GER FRISKARE BEVARANDE

Inför en produktion av historiska Pelargoner måste odlaren få ett garanterat friskt moderplantmaterial. De plantor, som samlats in, måste testodlas och genomgå en "tvätt". På basis av kliniska studier och föryngring av utgångsmaterialet kan vi få fram friskt material. Detta är synnerligen kostsamt och vi får stor hjälp av Elitplantstationen i Balsgård och SLU i Alnarp.

KRUKVÄXTUPPROPET VÄGLEDDE

De krukväxter, som förvaltas, odlas och lanseras under varumärket Grönt Kulturarv® har inkommit genom Krukväxtuppropet. Dessa växter har dokumenterats, jämförts och utvärderats med andra liknande växter. Slutligen har de av Sveriges främsta forskare inom SLU valts ut till den Nationella Genbanken. Gemensamt för de utvalda krukväxterna är, att de har en lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

'DROTTNINGMINNE'  -  en färggrann släktklenod

’Drottningminne’ har ett kraftigt växtsätt och bladen har en svag, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda och cerisefärgade med antydan till vita penseldrag i blommans mitt.

Växten bär många blommor, som även som avblommade sitter kvar på stjälken.

Från gården Drottningminne i södra Jämtland kommer denna Zonalpelargon, som fått gårdens namn. Sedan 1930-talet har växten i obruten följd funnits på gården och idag är det Ruth som i tredje generationen odlar och tar hand om den.

På 1930-talet var det Ruths farmor, som skötte om den. Hos farmodern stod alltid Pelargonen i österfönstret i köket eller i kammarens söderfönster. Hon tyckte om starka färger och var därför extra förtjust i ’Drottningminne’.

'KARNA' - den vita tösen

’Karna’ är en Zonalpelargon med mörkt gröna blad med en tydlig, mörkare ring, en zonmarkering. Blommorna är halvfyllda, vita och skiftar i grönt. De har endast några få ståndare och saknar pollen. Blommorna sitter avblommade, dekorativt kvar på stjälken.

’Karna’ trivs bra både inne och ute.

Zonalpelargonen ’Karna’ går att spåra tillbaka till södra Skåne i början av 1900-talet. Signe, som äger Pelargonen idag, fick den av sin mor Helga, när hon gifte sig 1956. Helga uppmanade Signe att vara rädd om Pelargonen och bad henne att bevara den väl, eftersom den alltid hade funnits i hennes föräldrahem, när hon var barn. Signes mor var född 1895.

Signes mormor Karna, som var den första generationen att odla den Pelargonen, har gett namn åt den. Karna och hennes familj bodde i början på 1900-talet på en mindre bondgård i Västra Torp utanför Trelleborg och när dottern Helga gifte sig 1922 flyttade hon till en gård inte långt från föräldrarnas gård.

Signe minns att i barndomshemmet stod Pelargonen på husets glasveranda över sommaren och i den kalla men frostfria ”salen” över vintern.

’Knapa-trädet’ – en skönhet med utstrålning

’Knapa-trädet’ växer upprätt, har slanka stjälkar, mjukhåriga, zonmarkerade blad och obeskrivligt vackra och många blommor i nyanser av körsbärsrött med markerade ådror.

Placeras på en fönsterbräda inomhus under den kalla delen av året. Under sommaren tycker 'Knapa-Trädet' om utelivet.

Från byn Västorp sydväst om Växjö i Småland kommer denna Zonalpelargon.

En fattig kvinna gav någon gång i början av 1900-talet en planta till Matilda Johansson, som bodde på en av de gårdar, där kvinnan hjälpte till, gjorde dagsverken etc. Kvinnan bodde troligen i ett torp, hade det knapert och kallades därför för Knapan. Då för tiden kallade man Krukväxter för Fönsterträd och i familjen fick växten namnet Knapa-trädet.

När dottern Hilda gifte sig och flyttade till Rydaholm, fick hon en planta av sin mor och när hennes dotter Karin gifte sig och flyttade till gården Tuddabo, fick hon en. Karin i sin tur gav några plantor till den nära släktingen Monica. Pelargonen har alltså vårdats i familjen i mer än ett sekel.

'MARIA DANGEL' - Liten men naggande god

’Maria Dangel’ är en liten och nätt Zonalpelargon, som håller sig rund och tät, kompakt.

Bladen är friskt gröna, mjuka och sammetslena och har en mörk, mycket kraftigt markerad zon.

Blommorna är bedårande söta, halvfyllda, läckert rosa med en ljusare nyans mot ögat.

Om man bryter bort vissna blommor, får man ännu rikare flor.

Växten är mycket lätt att föröka, sticklingarna rotar sig villigt

Året 1839 föddes en liten flicka, som fick namnet Maria och som 1864 gifte sig med Nils Dangel i Blekinge. När Maria flyttade till Nils hade hon från barndomshemmet med sig sin älsklingsplanta - en Pelargon, som hon inte ville skiljas från. Sedermera fick Pelargonen hennes namn, ’Maria Dangel’.

 

Maria och Nils fick barn och barnbarn och ett av dem blev trädgårdsmästare i Nättraby. Han odlade och sålde den omtyckta Pelargonen till många i trakterna runtomkring. 

Växten finns än, odlas nu och vårdas ömt och kärleksfullt av femte generationen Dangel.

'Doktor Westerlund' - ROSENGERANUIM

Doktor Westerlunds Hälsoblomma

Växten är grov, grenar sig flitigt och får ofta ett charmigt, lite bångstyrigt utseende.  Bladen är flikade, grova, har markerade nerver. Bladens doft följer med i bakverket på ett tydligare sätt än hos andra selektioner. De få blommorna är små och rosa. Doften är en underbar blandning av gammeldags ros och citron, Men om du blundar, när du knusar ett blad i handen, känner du säkert andra dofter också. Så blunda!

Dr Westerlund föddes 1839 och arbetade som läkare i Enköping 1868 - 1924. Det sägs, att han använde sig av nya och ovanliga metoder för att få patienterna att tillfriskna. Så t ex rekommenderade han dem att i sjukrummen ha en Rosengeranium för att rena luften, göra den friskare.

Rosengeranium har ända sedan 1700-talet varit den mest populära krukväxten i våra hem, men sällan har den förekommit i handeln. Den var en typisk släkt- och vänskapsväxt, som man delade med sig av. Eller stal ett skott av!

Redan år 1788 står namnet Rosengeranium i Svenska Akademiens ordlista och i flera brev från samma tid talas det om den.  Den är en hybrid, en korsning mellan troligen Läkepelargon, Pelargonium radens och Bollpelargon, Pelargonium capitatum.

 

'MARIAS BLOMMA'  - MUSKOTPELARGON

Den här lilla pelargonen är förmodligen en korsning mellan Väldoftande pelargon, Pelargonium exstipulatum, och Äppelpelargon, Pelargonium odoratissimum, har det vetenskapliga namnet Pelargonium x fragrans och heter Muskotpelargon på svenska.

Växten förblir rund och knubbig, är en nätt liten rulta, lätt att sticklingsföröka.

Bladen är grågröna, mjukt sammetslena och sprider vid minsta beröring en stark, härlig doft av muskot. Använd dem som smaksättning och dekoration - en succé.

Blommorna är små, vita, enkla, många. De två små översta kronbladen har de finaste vinröda färgstänk. Titta noga!

På ön Dagö utanför Estlands kust bodde en koloni av svenskar, mest bönder. År 1781 tvångsförflyttades 1200 personer till en boplats vid floden Djnepr i Ukraina. Resan var lång och svenskarna fick utstå mycket, innan de kom fram. Endast 300 av dem nådde målet, de övriga dog på vägen dit.

Man bodde tillsammans på stäppen, bildade en by, som man kallade för Gammalsvenskby. Man behöll sitt språk och sina svenska traditioner under hela vistelsen där.

De stackars människorna var fattiga och fick utstå mycken möda. Efter ca 150 år av krig och umbäranden, av missväxt och svält bestämde man sig för att flytta tillbaka till Sverige.

Tack vare Röda Korsets insats och hjälp och svenska folkets pengainsamling kunde de fraktas på båtar tillbaka till Sverige och Trelleborg, dit de anlände den 1 augusti 1929. Kvinnorna såg till att få med sig sticklingar och småplantor av kryddor och krukväxter, som nog betytt mycket för dem. Bland dem fanns denna lilla Doftpelargon.

'MARIA DANGEL'

Pelargonium x hortorum 'Maria Dangel'

'KARNA'

Pelargonium x hortorum 'Karna'

'DROTTNINGMINNE'

Pelargonium x hortorum 'Drottningminne'

' KNAPATRÄDET'

Pelargonium x hortorum 'Knapaträdet'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.