Amaryllis

- en förväntad överraskningModern inredningsdetalj som speglar säsongen

Amaryllis - en av julens stora upplevelser för såväl yngre som äldre.

NÄR KNOPPAR BRISTER

Upplevelsen ligger i att kunna följa de olika faserna i utvecklingen från lök till blomma. Först köpa hem en skulptural, rund och formfulländad lökväxt. Ge den gärna en hedersplats. Ge den bara en vattengiva per vecka, i storleken av en snaps. Sedan händer det... En lång stängel växer fram. En fin knopp utvecklas. Sedan brister din Amaryllis ut med alldeles bedårande klockor, som gör julen stämningsfull.

FÖRSLAG PÅ UPPSKATTAD GÅVA

En enklare och mer uppskattad växt får man leta efter, såväl gammal som ung blir lycklig över att få den som gåva. 

FÖRÄDLINGSARBETE PÅGÅR

På södra halvklotet, Sydafrika, Syd- och Mellanamerika växer ursprungsarterna i det vilda. Härifrån har plantor valts ut, för att inleda ett förädlingsarbete, vilket förfinar sorterna och egenskaperna till din upplevelse. Vetenskapliga namnet är Hippeastrum, där Hippeos = ryttare, astron = stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken. Växten kallades förr i tiden för Riddarstjärna.

JULENS GLÄDJESPRIDARE

Lycka är att se alla fantastiska, stora, klockformade och helt underbara blommor stråla av glädje.

Amaryllis är en lökväxt, som ursprungligen kommer från Sydafrika. I dess livscykel på södra jordklotet finns en blomma inducerad, som på naturligt manér blommar efter avmognad och vila. Därför ger den oss svenskar blommor lagom till vårt julfirande och skapar stämningen.

ALLA ÄR VI BARN I BÖRJAN

Här börjar din upplevelse tillsammans med den redan 3-4 år gamla Amaryllislöken. Planterad i kruka är Amaryllis enkel att vårda. Rumstemperatur och 3-4 cl vatten i veckan är allt som behövs i begynnelsen.

Kvaliteten sitter i lökens storlek. Löken mäts i dess omkrets, ju större lök desto fler stänglar och antal klockor i varje knopp. Är du ute efter en kvalitetsprodukt? Välj en med minst 30 cm i omkrets!

Arrangera i din personliga stil

Du bestämmer själv, hur du vill arrangera dina Amaryllis. Stora stiliga fönster kan översvämmas av Amaryllis och en enda Amaryllis kan utgöra det ädla smycket i det mindre fönstret.

vilken färg passar din inredning?

Om du speglar högtiden i december är den röda klart mest populär. Vit är en färg som passar de flesta stilar och tidpunkter. Vill du ha något mer unikt, titta efter fylldblommande, småblommiga eller färger mellan den röda och den vita.

kreativt - lika bra i kruka som avskuren

Kreativiteten kan flöda, Amaryllisblommorna är mycket anpassningsbara och kan med din fantasi användas i många olika format. En avskuren stjälk med blommor kan hålla upp till 14 dagar i vas. Att hänga din Amaryllis upp-och-ner, med eller utan lök, är ytterligare en stil. Bryta av blommorna och låta dem simma i en skål, är en annan.

Får vi bjuda på en vers

Köp en planterad Amaryllis – unna dig en stor,
för löken  rymmer hemligheter, långt fler än du tror.

Ge växten bästa platsen, där du ser den varje stund
utvecklas till blomma från löken, blank och rund.

Häll en snaps vatten på jorden varje vecka.
Låter inte mycket, men detta brukar räcka.

När en stängel är uppe, ser du kanske nummer två,
hur många som finns i löken, kan ingen säkert spå.

Men köpte du en stor lök, kommer säkert ännu en
med underbara klockor – som smycken var och en.

Vid pennan, Kerstin Ahlvin

HANDLAG FÖR AMARYLLIS

Marie, trädgårdsmästare på Göinge Fridhem Trädgård har begåvats med mjuka och varsamma händer. Det hade hon nytta av i sitt tidigare yrke, inom Hotell och Restaurang och nu även som trädgårdsmästare. Växterna är som med de minsta barnen - mjukt och varsamt men med fast grepp, så får vi fina växter i vår trädgård. Att ha sinne för detaljer och estetik är värdefullt när du odlar prydnadsväxter. Kan du bara lägga lite extra tid på var planta så blir den också mer sammanhållen och vackrare till leveransen.
 - små, enkla insatser, som görs vid rätt tillfälle och som påverkar den estetiska kvaliteten - det är en del av yrkesstoltheten.

Klicka här för ett digitalt besök i min trädgård!

Amaryllis Cybister

Spindelblommande sorter

Amaryllis med kvalitet

32-34 cm i lökomfång

Amaryllis Premium

Med lökomkrets på 32 cm

Amaryllis

Småblommiga sorter

Amaryllis 'King Size'

Den största av dem alla

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.