Wä Handelsträdgård

Odlare 1265: Hanna Wihlborg

Hanna Wihlborg, utnämnd till Årets Trädgårdsmästare 2013, driver tillsammans med Tintin två trädgårdar. Två unga entreprenörer med framåtanda, visar vägen för andra ungdomar, att trädgårdsyrket är ett framtidsyrke. Hanna startade sin yrkesbana hos Paul Orevad i Köinge, den trädgård vilken hon sedan övertog i samband med köpet av trädgården i Wä. Nu är de två, som tillsammans odlar med känsla för växter och har modet att tillgodose nya marknader med moderna produkter.

 

Instagram

Följ oss gärna via taggen #mästergrön1265

INTE BARA VATTEN

Att kunna bedöma vattnets kvalitet och näringsinnehåll är helt avgörande, för att betraktas som en duktig trädgårdsmästare. Vattnet måste vara syresatt, dvs inte komma direkt från en brunn och med rätt PH-värde. Vattnet blandas med näringsämnena Kväve, Fosfor och Kalium och små beståndsdelar av mikronäringsämnen som tex Magnesium, Svavel och Kalcium. De är också naturligt förekommande hemma i din vanliga trädgårdsjord och direkt avgörande för tillväxt. När näringsämnena blandas i vatten sker det med precision, så att lednings-talen, dvs förekomsten av närsalter, inte blir för höga. Då kan nämligen vattnet bli giftigt för växten.

EGET MATERIAL

Hanna har engagerat sig lite extra för Dr Westerlunds Hälsoblomma, vars svenska namn egentligen är rosengeranium. En välkänd Pelargon som med sin grönska, frodighet och väldoft skapar en grönare och skönare inomhusmiljö.  Ett mer levande rum med växtlighet, som avger syre och doft som skapar välbehag, sägs av många ha hälsobringande effekter. Prova du också! Hanna har sökt i kretsar, som besitter de allra yttersta kunskaperna om Pelargon och ställt frågan: "Vilken selektion är den äkta som fanns hos Dr Westerlund i Enköping?"
- Extra stolta är vi nu, för det är just den som vi har i en egen moderplantsbank, att skära sticklingar från.

INTE BARA JORD

Den största beståndsdelen i odlingsjorden är visserligen torv, men för en mer dynamisk jord blandas den ofta med sand och lera. Då förbättras egenskaperna. Men torven förekommer också i 10 olika humufieringsgrader, dvs hur pass grov eller fin den är. Ju grövre torv desto mer syre och det ger bättre uppsugningsförmåga. Men den finare behövs för att jorden inte skall torka ut för fort och för att den är bättre på att binda näringsämnen. Olika växter har olika behov och trädgårdsmästaren måste bedöma vilken sammansättning av alla beståndsdelarna, som är den rätta.

TRANSPORTVAGN

För att förflytta växter har hela Europa enats om en gemensam, standardiserad blomstervagn. Dessa vagnar ingår i ett branschunikt samarbete, där var och en aktör i värdekedjan är med och bidrar till finansiering och underhåll av vagnarna. Från småplantproducent till odling och fram till butik blir det som ett pantsystem - de växlas jämnt vid varje leveranspunkt. Tar du emot en vagn och fem hyllor - går en vagn och fem hyllor också i retur. 
- Tänk på att våra växter är packade tätt för transport och måste skyndsamt packas upp och ställas i ljus för att bibehålla kvaliteten.

Med mitt stora intresse för växter och engagemang i odlarnas gemensamma intresseförening LRF-Trädgård får jag så mycket mer ut av mitt yrkesval - kalla det livsstil!

Hanna Wihlborg
Trädgårdsmästare

LEDSTJÄRNOR I TRÄDGÅRDEN

Vissa växter vinner ens kärlek lite extra lätt. Så är det för Daggsalvia, som kom till oss för 15 år sedan. Med enträgna försöksodlingar och envishet har vi nu hittat rätt för att motsvara konsumenternas förväntningar för att odla en vacker och tilltalande Salvia. Daggsalvia har sedan blivit en succé, både för hemmanjutare och i offentliga miljöer.
- Minimal skötsel och maximal blomning = årligen återkommande köplust.

PARKERNAS SMYCKE

Under åren har vi utvecklat sortimentet Salvia ytterligare. Här finns så många fina sorter i olika höjder och färger att välja mellan. Favoriten ligger för min del på de mörkt violetta.
- Det finns inga andra tåliga sommarblommor, som begåvats med den här otroligt djupa, violetta färgen. 

DANSKA KUNGLIGHETER

Det är något med Pelargoner som fascinerar oss och vi gläder oss åt att de får allt större uppskattning hos hemmaodlare också. För oss är det viktigt, att finna intressanta sorter, de som har egenskaper lite utöver det vanliga och vinner uppskattning för just sin personlighet. I Royal-serien har vi samlat spännande pelargoner med sortnamn, där en del av dem refererar till det Danska Kungahuset. Det kan vara olika Mårbackatyper, Tulpan- eller Rosenknoppspelargoner.
- Kalla dem guldkorn du inte köper många av men några enstaka blir ett smycke som du känner stolthet över att vårda.

NYFIKEN PÅ FLER

Det finns personer som är så intresserade och engagerade i ämnet Pelargon, att glädjen stillas med att samla på olika sorter. Med dussintalet alster presenteras samlingen kanske på en Pelargonstege eller om du har 50-talet, fyller du en balkong. Vare sig du är nybörjare eller redan hängiven samlare, finns det alltid något intressant att utforska och uppleva ur vårt sortiment. Bäst är det tidigt på säsongen med ett 50-tal olika Pelargoner i halvfabrikat. Halvfabrikat betyder att vi låter plantan få rötter och etablera sig i en 9 cm kruka. Därifrån odlar du dem vidare till full storlek och färdig upplevelse.

STOR DAGGSALVIA

Inte störst av alla - men storblommig och majestätisk står den där i din stora sommarkruka eller som ett smycke planterad på torget framför stadshuset. Blommorna är i fokus och är en stor visuell upplevelse för betraktaren, men också en läcker måltid för områdets fjärilar.
- Anar att det var just av den anledningen, som den utnämndes till Årets Sommarblomma 2016.

VÅRA RESURSER:

Växthus i Wä - Året om med odling på bord: 8500 m2

Växthus i Köinge - Året om med odling på bord: 3750 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 5000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.