Växter som bidrar till biologiska mångfalden

Säsongens blommande annueller - vackra att se på - välfyllda med mat till våra insekter

SOMMARENS BLOMMOR SOM BIDRAR TILL ÖGONFRÖJD OCH SKAPANDE BIOLOGISK MÅNGFALD

Lyssna! Se! Hör du i din trädgård surr från bin och humlor? Ser du fjärilar fladdra omkring? Inte?
Då är det tid att plantera färgglada växter med härliga dofter och nektarstinna blommor, som lockar flygfän till sig. Fågellivet blir då rikare, ekosystemet förbättras, du njuter och mår bättre. Så håll utkik efter växter med fjärilsetikett i butiken.

VÅRA SVENSKA SOMMARBLOMMOR GER VÄRDEFULL FÖDA TILL INSEKTER

Det finns ett antal fina utplanteringsväxter och sommarblommor som innehåller betydligt mer nektar för att bjuda in till en delikat insektsmåltid. Titta först och främst efter enkelblommande arter, det gör det enklare för våra insekter att finna och komma åt födan. Finner du trattformade blommor så bör trattens form vara öppen och heller inte för djup. Är den för djup kan detta också ställa till problem för insekterna att nå ända fram till det viktiga.

NÄR BEHÖVS DET MEST MAT TILL VÅRA INSEKTER?

Sommarblommor bidrar med pollen under de perioder som är mest värdefulla för våra insekters fortplantning. Planterar du ut växterna i april och maj månad kan du räkna med att du gör en hjälteinsats. Flera av våra förodlade plantor är redan i blom vid planteringstillfället vilket gör att restaurangen öppnar direkt. Sommarblommorna skiljer sig mot perenner genom att blomma oavbrutet, oftast fram till att frosten avbryter all aktivitet i plantorna. Här till kompletterar du med tidiga vårplantor som vi kommer berätta mer om vid ett senare tillfälle.

TÄNKVÄRT NÄR DU BYGGER DITT EGET EKOSYSTEM I TRÄDGÅRDEN?

Det är inte alltid det är bäst att klippa av alla blommor så fort de blommat över. Kika lite närmare på hur växten utvecklas, bildar plantorna frö, då kan det bli en värdefull måltid för andra insekter, fåglar eller djurarter. Kratta inte bort löven om hösten. Därunder får du ett magiskt mikroliv som gynnar djurlivet, ett skydd som hjälper dina växter att övervintra, naturlig näring tillbaka till jorden samtidigt som när maskarna drar ner löven i marken får du gratis en ökad mullhalt och en luftigare jord. Här bygger också bakterier och svampar upp ett eget liv som du har stor nytta av när du odlar eftersom de på ett naturligt sätt motar aggressiva inkräktare och svampangrepp.

Insekter och fåglar behöver vatten. En liten vattenspegel, en damm eller bara ett fat med några stenar som tittar upp blir en bra plats för dem att dricka ifrån.

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.