Oktober bjuder på finstämda harmonier i rosa

- en färgstark och charmerande kollektion krukväxterKRUKVÄXTER BIDRAR MED FÄRG OCH TRIVSEL

Ingen pryl eller prydnadssak på bord och fönsterbräda, hylla eller på piedestalen bidrar med så mycket glädje och skapar så mycket trivsel som välmående Krukväxter. 

KRUKVÄXT PÅ FÖNSTERBRÄDAN

Oavsett om du har ett fönster mot norr eller soligt fönster mot söder finns det krukväxter, som trivs och utvecklas fint i de olika lägena. Så här skaldade Kerstin Ahlvin:

Fyll största skålen eller ditt höstfönster åt söder
med växter i vitt, i rosa, i ceriserött, som glöder.

Arrangera 'Princettia' med Begonia, Höstglöd och Krysantemum -
det blir sagolikt vackert, gör dig både glad, lycklig ja, nästan stum.

Bladbegonia och Kalatea kan få ge gruppen höjd.
Att du upptäckte de samstämda färgerna gör dig riktigt nöjd.

UTERUMMET BLIR SÅ VILSAMT MED CYKLAMEN

Inomhus över ett element mår cyklamen inte bra och utomhus avbryts blomningen, när vintern kommer tidigt. Men i ett uterum! Det är en fin plats för din Cyklamen - där kommer den att både blomstra och briljera under lång tid.

Hoppas nu att du på denna sida kan finna fina förslag på svenskodlade växter, där fokus från augusti till november ligger på krukväxter i rosa toner

Svenska växter för svenska hem

Trädgårdsmästarens gröna fingrar har här satt sina spår i rosa och smittar av sig på dig. Fyll hemmet med lättskötta växter i underbara, rosa nyanser och förgyll tillvaron. Inte minst för dem, som mest behöver din indirekta hjälp. Växter har både dolda och uppenbara förmågor att lysa upp och göra livet lite lättare att leva.

Trångt - men ytterst trivsamt

Ju fler rosa växter du unnar dig desto bättre mår du. Om platsen inte räcker till, tömmer du lådor och hurtsar och fyller dem med levande glädjespridare. Nya, fina ytterkrukor behövs inte, här står krukorna i enklare kärl eller på tätt underlag. Vilken känsla! Var inte rädd för att blanda – se hur fint det gamla, rustika passar ihop med tuffa växter med ljuvligt rosa blommor och tecknade blad.

Dubbel verkan

En spegel gör underverk. Placera en vacker skål med doftande blommor och blomblad, plockade från dina krukväxter framför en spegel. De lyser upp dubbelt. I regel sitter blommorna så tätt, att du kan nypa några här och där utan att det märks. Plocka isär blommorna, räkna ”älskar, älskar inte ” och lägg dem på vatten i en vid skål. Välj ljuvt rosa, fylls av värme och romantik.

Romantik på hög fot

Plocka några blommor och kronblad i ljusa, romantiska färger från dina krukväxter. Lägg dem i vatten i en skål på fot, ställ den på förstubyrån och låt den hälsa gästerna välkomna. De rosa nyanserna väcker sympati, gör alla varma om hjärtat och alla vill de göra som du. Ställ skålen på en spegelbricka och låt blommorna spegla sig däri, så som man gjorde förr på slottsfesterna. Och din fest blir lyckad!

Mormorsväxter även för de unga

Inte behöver man vara gammal för att uppskatta gammaldags växter. Saintpaulia och Cyklamen för tanken till mormors trygga fönster. Men pröva att ställa ut dem på oväntade ställen, fyll upp tomma ytor, njut och må väl. En Höststjärna i gladaste chockrosa får den grinigaste att le och en ljuv Gerbera håller romantiken vid liv. Låt andra känna likadant – ge bort!

Muntra upp – överraska

Tänk, vad en storblommig Begonia och en påse bullar kan betyda. Ta med till gamla vännen eller Faster och överraska. Den omtanken, den kaffestunden får genast er båda att må bättre. Så är det med växter – de både helar och värmer. de rosa växterna de är i sanning livsbejakande.
- Att överraska är roligt, så unna dig själv och andra i din närhet den upplevelsen.

Blomster i litervis

Om vi kunnat mäta blomster och goda gärningar med litermått, hade vi mått bäst, om måttet hade råge. Den rosa Begonian i sitt gamla litermått är exempel på detta – låt det svämma över. Mäster har odlat med passion för sitt yrke, du tar över och njuter av prakten och känner växtens positiva inverkan på vardagen

Kontraster i krukan

Blommorna är små och fyllda, nästan dubbelfyllda. De är ljuvt romantiskt rosa och sitter ovanför det kompakta, bastanta bladverket. Den här lilla växten blir till långvarig glädje – inte minst placerad i en kökslåda, en riktig vardagsplats. Så är det också med givandets glädje – det uppfyller oss i små portioner, överraskande, varje dag, i vardagens triviala situationer.

Krukväxter på bordet

Visst kan du ha krukväxter på matbordet! Tag bort plantkrukan, så kommer klumpen längre ner.  Fyll upp runtom med små, vackra stenar, konststen i färg eller sisalgarn ton i ton. Här Krysantemum med både enkla blommor och fyllda för effektens skull. Inte så storslaget med enkla vardagsblommor till fest, men rosa i nyanser sprider guld över det vackert dukade festbordet.

På hyllan med finporslin

På hyllan med finaste porslinet från fjärran land känner den bedårande Cyklamen sig hemma. Hon har invandrat hit från trakter runt Medelhavet och Turkiet, förädlats och förfinats för att passa i våra rum – och kök! Studera blomman noga, se hur hon gracilt sveper sitt ena kronblad runt stjälken. Ge bort en rosa, berätta om växten. Glädjen blir stor, tacket hjärtligt.

Mini, midi eller maxi – välj passande storlek

Tack vare att Cyklamen finns i olika storlekar, hittar du alltid någon som passar. Här står en i midiformat och lyser upp vardagen. Så underbart att få trängas med växter! Vardagssysslorna går som en dans. Det är bara att flytta på dem och ställa tillbaka och glädjas igen. Cyklamen har så vackra blad och finns i många färger. Just nu under den mörka hösten är det den ljust rosa, som lyser mest.

En ny stjärna på växthimlen

Sedan ett par år har vi Höststjärnor att njuta av redan från sensommaren. Alla är i rosa nyanser, denna starkast lysande. Blommorna i stjärnans mitt är stora, många och skiftar i lime som dekorationsfrukterna runt krukan. Bladen är mörka, kraftiga, det är starka kontraster. Vilken du än väljer blir det en rosa - den optimala färgen till dig själv eller vännen.

Trädgårdsmästaren avråder från att låta frukten ligga nära växterna - det påskyndar överblomning.

Five o’clock tea

Med en Höststjärna på tebordet tryter inte samtalsämnena. Så praktiskt, om inte gästerna känner varandra. Du berättar om, varför du dukat med just en rosa växt, De lyssnar, tar till sig och budskapet sprids. Du visar på de egendomliga blommorna i stjärnans mitt och väcker förundran. Placera växten i burken med ett fat under, så mår den bättre – liksom burken.

Rosa väger tungt

Köksvågen används inte dagligen, den blir en perfekt plats för en glädjespridare som denna. Det är här, i köket och arbetsrummet, som vi ska ha de vackraste växterna - här där vi ser dem ofta. Höstglöd är en suckulent växt, som lagrar vatten i grenar och blad, klarar sig även om den torkat till. På mörk plats är blomningen lite kortare, färgen lite svagare. Förnya! Köp en ny! En rosa!

Rumsazalea - en upplevelse även i hösttid

Förr fick vi vänta nästan ända till jul på Azalean – nu kan vi köpa den redan på sensommaren. Vattna rätt och den blommar i månader. Ge den 1 dl vatten om dagen – det är det hela. Azalea är den vackraste dekoration på festbordet bland silver och kristall och blir efter festen den största fröjd i en gammal kakburk i köket. Den saknar doft, men vilket bidrag till välmående den ger.

Kärt barn har många namn

Från början kallades växten Usambaraviol efter växtplatsen på berget Usambara i Afrika Så fick hon heta Prinsessblomma – efter en prinsessa eller för att hon var söt som en sagofigur är väl ovisst. Sedan blev det Saintpaulia efter mannen som sände henne till Europa. Det finns 50 000 sorter, så du bör kunna finna din favorit. Självklart en rosa – de är också många.

En riktig världskändis

Redan på 1890-talet  kom Saintpaulia från Afrika till Europa och oss, hitskickad av en man vid namn Saint Paul-Illaire. Växten blev så omtyckt och så populär att det bildades sällskap, klubbar och föreningar över hela världen med Saintpaulia som motto. Inte konstigt, att alla tyckte om den – den är både lätt att odla, att föröka och att korsa. Börja med en rosa!

Fyll största skålen eller ditt höstfönster åt söder
med växter i vitt, i rosa, i ceriserött, som glöder.


ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.