Lilla Toscana

Odlare 1360: Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson

Två unga och engagerade entreprenörer som delar en livsstil. Trots redan etablerade på arbetsmarknaden köper de en befintlig trädgård och investerar i den med att bygga till ytterligare odlingsytor. Inga bekymmer för Zacke är erfaren trädgårdsmästare och Anette är praktiskt taget uppvuxen i trädgårdsnäringen vilket bidrar till att vi känner oss trygga i vårt odlande och målmedvetenhet.

FRÖSÅR MED EGEN KONTROLL 

Som kocken säger - maten skall beredas från grunden. Med samma ambition vill vi också få kontroll över hela kedjan, från frö till planta. Sådden sker på en större jordyta i lådor. Där får fröet gro och bilda de första parbladen och stabilisera sig innan det är dags för flytten. Omplanteringen sker till större kruka, i detta fallet en 11 cm vilket är lagom för att plantan skall växa sig färdig för leverans.
- När du köpt hem plantorna behöver de planteras om ytterligare en gång - de är hungriga på att ge dig mer!

HÅLLBARHET I TANKARNA

När vi vattnar gör vi det ofta ovanifrån med en mjuk duschstråle och ljummet vatten - men även Ebb och Flod förekommer. I början vid rotbildning vattnar vi ovanifrån och då är det fingertoppskänslan som är avgörande för en jämn tillväxt på alla plantorna i växthuset. När de vita rötterna når botten på krukan kan vi gå över till Ebb och Flod och jorden kapillarkrafter får göra jobbet. Med detta arbetssätt får vi maximal effekt av det vatten vi nyttjar för att odla prydnadsväxter. 

LUSTFYLLT FÖR ALLA SINNEN

Två av de växter vi odlar bidrar till att ge dig en upplevelse i flera dimensioner. Utöver det visuella tycker vi dofterna är viktiga för utelivsupplevelsen. Tillsammans med Tagetes som har sin omisskännliga och kryddiga doft odlar vi en smalare produkt - Chokladskära. Det är en modern och ny sort som äntrade marknaden i början av detta århundrade. Med sina mörkt purpur/brun/rödfärgade blommor och milda doft av choklad är den ganska blygsam och påkallar inte uppmärksamhet.
- Den bara finns där med sina mörka blad som väver in sig med andra växter och sedan lyfter den upp sina ängsblommaliknande stänglar och bara förför oss.

Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson
Trädgårdsmästare

EN FINSMAKARENS VÄXT

Våra Chokladskära är vegetativt förökade vilket är en garant för att du skall få exakt samma växt om du köper en eller många och ger bort till en vän. Likväl viktigt när du köper nya nästa år skall du kunna lita på att resultatet där hemma skall bli identiskt mot året dess för innan. Förädlarna har selekterat fram moderna sorter med något kortare blomstjälkar. Ursprungligen kunde de vara över metern långa men numera är de bara hälften.
 - Du kan själv påverka snittblomslängden, lite vatten - korta stjälkar, rikligt med vatten - längre stjälkar.

VITA RÖTTER - PIGGA PLANTOR

För en trädgårdsmästare är det viktigt att dagligen läsa av sina växters kondition. Ett av alternativen är att titta till rotutvecklingen. Redan direkt efter en omplantering skjuter plantan iväg sina vita fina rötter. De förankrar sig i torven som både binder vatten och näring. De yttersta vita och trådfina rötterna är de absolut bästa på att tillgodose växten med den mängd vatten och näring som behövs.
- Därför rekommenderar vi dig att välja en luftig jord av bra kvalitet -det syns på priset och märks på upplevelsen.

färg och doft lockar

Fjärilar och insekter dras till doft och färg - oftast finns det en liten munsbit där, för dem att ta med hem till sitt lila bo. Just Tagetes har båda egenskaperna, intensiva färger från ljusgul ner till klassiskt orange och doften simmar som en aura i dess närhet. För växternas fortplantning, att bilda frö är det helt avgörande med ett bidrag i arbetet från insekterna.

FÄRG SOM GLÄDER

Oavsett vilken färg du gillar går det inte att komma ifrån att den gula syns, tar plats och får blickarna i sin riktning. Med uppmärksamheten kommer även glädjen, vi drar på smilbanden. För gul är en glad färg och sprider glädje var helst de får utrymme. Tagetes är också en av de mest underskattade växterna - det är få växter som ger så mycket blommor för så lite pengar.
- Vi tycker inte att skötselbehovet är så stort eftersom blommorna har en synnerligen lång hållbarhet.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.