Höstglädje - Perenna och annuella utplanteringsväxter

- för dig som önskar skapa miniträdgårdar i personlig stilHÖSTGLÄDJE MED HÅLLBARA TANKAR

När sommaren börjar lida mot sitt slut och nätterna blir lite svalare kanske du känner dig manad att kreera lite nya Miniträdgårdar i Kruka som speglar säsongen. Tema Höstglädje kan ge dig lite vägledning för val av växter som är svenskodlade och därav mer hållbara för nordiska breddgrader.

BREDARE UTBUD - GER STOR VALFRIHET SKAPA I PERSONLIG STIL

Här i tema Höstglädje finns ett bredare utbud med, något större växter vilka du kan plantera tillsammans med andra sensommar- och höstväxter. De flesta av dem kombineras gärna med något fint prydnadsgräs - allt räcker till för att skapa en Miniträdgård i din egen personliga stil.

MINITRÄDGÅRD I KRUKA - DU ÄR KREATÖR

Miniträdgård - ett begrepp - en samplantering med utplanteringsväxter du själv kreerar i valfria kärl och korgar, ja kanske också amplar och lådor. Altan, balkong, i entrén, trädgård eller i den offentliga planteringar - var helst kan du skapa fina upplevelser för dig och dina vänner.

VI HAR SÖRJT LITE EXTRA FÖR PLANTORNAS HÅLLBARHET

Det är våra påpassliga vänner i förädlingsledet tillsammans med trädgårdsmästarna som under lång tid utprovat prydnadsväxternas hållbarhet och tolerans för höstens väderväxlingar. Flera av produkterna är härdiga perenner som odlats för att ge dig en fin upplevelse om hösten. Andra kan vara ettåriga men mer frosttåliga än andra. 

SKAPA MED VÄXTER

Det är enbart din fantasi och tillgången på växter i butiken som sätter gränser för dig. Ett rikligt utbud ger dig stora möjligheter skapa personliga miniträdgårdar i kruka. 

När du väljer - börja med något högt som du tycker skall bil ett utropstecken. Fortsätt med de blommande växterna som du gilla och som drar blickarna till arrangemanget. Sedan fyller du på med blaväxter, antingen som kontrast eller ton i ton.

LJUSA MINITRÄDGÅRDAR

På skuggiga platser lyser silverskimrande växter upp.

Vitbrokigt Tuvrör, Ajania är fina tillsammans medan slingrande blåblommande växter simmar bland Blåsvingel och Slideranka .

HÅLLBART

I framkant lyser en vintergrön Euphorbia med sina vit- och rödkantade blad. En återkommande liten växt som med tiden erhåller hög status utbredd på växtplatsen.

I den bakre delen charmerar Praktbrunörten oss med sina utbredda, kolvformade blommor. Muskulös och kompakt står Kärleksörten i knopp och när dess blommor är utslagna ger den mycket föda till nektarsugna insekter. Även här använder vi oss av en ljusbladig växt  - Revsuga som ger båda miniträdgårdarna en samhörighet.

EN SOLSTRÅLE I SKUGGAN

Klockvippa - en korsning mellan Heuchera och Tiarella. Påminner mycket om Heuchera men lika tunn i bladen som Tiarella. Dessutom begåvad med vita smala kolvformade blomax.

I detta sammanhang lyfter vi fram enkelheten i arrangemanget - stort antal plantor av en sort med ljust limefärgade blad utgör ett lockande blickfång. Addera lite naturmaterial och Miniträdgården i Kruka är klar!

HEDTRÄDGÅRDEN

Hitta dina favoriter som gör din naturliga Miniträdgård i Kruka personlig. Hedträdgården är en stil, hämtad med inspiration från svenska och tyska hedmarker, vars största markörer består av Ljung, mossa och ormbunksväxter.

I serien Höstglädje plockar du fram de växter som passar din stil.

KONTRAST - INTE BARA FÄRG

När du plockar ut dina favoriter som skall avgränsa och lyfta fram blommande jobbar du ofta med kontraster. Färger i all ära ger tydliga kontraster. Men tänk också att olika blad former och storlekar ger också din Miniträdgård en levande installation.

BLÅBLOMMA - EN BLYG EN

Ser du den fina underbara blå blomman mellan de ljusa, gröna bladen. Blåblomman gör oss mer nyfikna. Låt den bada bland silverfärgade växter för att tydliggöra.

ALUNROT ELLER HEUCHERA

Ensam är också stark. Bland Heucherans uppsjö av sorter kan du titta närmare på bladfärg eller olika mönstringar i bladen. När du funnit din favorit kan lyfta fram den och låta den briljera ensam i en större kruka.

FJÄRILARNAS MATBORD

För de nektarsugna fjärilarna kan du göra lite extra. Nepeta, kattmynta är synnerligen mångfacetterad. Den dofta fint av mynta, blommar med fin ljuslila färg och bidrar med nektar till insekter och vackra fjärilar. 

Lek med kontraster både i blad, färg och form. Heuchera, Alunrot, här i en ljus limefärgad sort gör att arrangemanget syns på håll. Där kan du sedan addera olika sorters gräs i färg som förenar eller kontrasterar. Här förenar Gräskalmus och Gulbrokigt Starr.

VILKEN PASTELL ÄR DU?

Heuchera, Alunrot har på senare år blivit en frekvent använd perenn i många Miniträdgårdar i Kruka. Bladens fina färger har blivit fler och det finns nästan en nyans för var och en. Tittar du lite med noga - så finns även mönstrade blad i utbudet.

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

XX

LAMMÖRON

Stachys byzantina 'Silver Carpet'

BÄCKLYSING

Lysimachia fortunei 'Autumn Snow'

PENNINGBLAD

Lysimachia nummularia 'Goldilocks'

KRYDDSALVIA

Salvia officinalis 'Icterina'

LAMPBORSTGRÄS

Cenchrus alopecuroides 'Hameln Gold'

SILVEREK

Jacobaea maritima 'Silvergleam'

BRONSSTARR

Carex comans 'Amazon Mist'

KLEINIA

Kleinia cephalophora 'Orange Flame'

TÖREL

Euphorbia x martinii 'Ascot Rainbow'

BLODBRÄKEN

Dryopteris erythrosora

MAHONIABRÄKEN

Cyrtomium falcatum

ALUNROT

Heuchera

GRÅ HELGONÖRT

Santolina chamaecyparissus

REVSUGA

Ajuga reptans

SKOGSSKRÄPPA

Rumex sanguineus 'Bloody dock'

STORBLOMMIG ABELIA

Abelia x grandiflora 'Kaleidoscope'

KANTIG FETKNOPP

Sedum sexangulare

SKÄGGBUSKE

Caryopteris x clandonensis 'Blue Cloud'

PRAKTBRUNÖRT

Prunella grandiflora

KRITPINNE

Senecio serpens 'Blue Chalkstick'

KANTNEPETA

Nepeta x faassenii 'Purrsian Blue'

LAVENDEL I SORTER

Lavandula

SALVIA I SORTER

Salvia

GRÄS I SORTER

Carex, Festuca, Cenchrus, Acorus, Imperata och Stipa

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.