Amaryllisens Dag 19 november

köp hem dina inkrukade Amaryllis och dela upplevelsen med din vän

DÄRFÖR UPPMÄRKSAMMAR VI AMARYLLISENS DAG

Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel att lyckas med. 

Amaryllisens dag firas den 19 november för att det är en perfekt tid att köpa hem amaryllisar fördrivna i kruka från affären, för att få dem i blom lagom till jul.

Är du ute i god tid kommer du får glädje av dina Amaryllis från första advent. Sedan blommar de i omgångar, med två eller fler stänglar från samma lök. 

LÖKENS STORLEK ÄR AV VIKT FÖR DIN UPPLEVELSE

Ju större lök desto mer välmatad är den med inducerade knoppar samt näring och växtkraft. I regel är det så, att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor på varje stängel kommer fram.
En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600g och ger oftast tre stänglar med många blommor.
Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 gram och här kan du räkna med ca två stänglar.

Mindre lökstorlekar ger inte samma blomning.

Andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen är undantagna, eftersom de naturligt bildar mindre lökar.

ANTAL STÄNGLAR HÄNGER PÅ VIKTEN

Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor, men stora lökar kan ge upp till sex blommor. Ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Amaryllisens Dag 19 november

Amaryllisens Dag 19 november

TRÄDGÅRDSMÄSTAREN TIPSAR

Vattna amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Välj färg som passar i din personliga stil

Välj färg som passar i din personliga stil

AMARYLLIS LIKA FIN I KRUKA SOM AVSKUREN TILL SNITT

Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. Placera dem i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Fyll amaryllisstjälken med vatten, då håller sig blommorna fräscha länge.

Vill du ha amaryllis i kruka är tunga krukor att föredra, då de inte välter lika lätt. Det finns också olika typer av stöd som håller blommorna uppe. Grenar från trädgården eller skogen ger också utmärkt stadga.

Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadium. Placera gärna tillsammans med några vackra ljus.

Låt löken stå i en amarylllisvas av glas så att de vackra rötterna syns, men undvik för mycket vatten som kan göra att löken ruttnar.

Prova gärna på fler färger - ett fint vinterpotpurri utlovas!

Prova gärna på fler färger - ett fint vinterpotpurri utlovas!

VI BJUDER PÅ NÅGRA FLER TIPS

Lägg amaryllisar direkt på en bricka på bordet.  Linda in löken i mossa och snurra fast mossan med en fin silvertråd och håll den fuktig genom att duscha den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!

En bricka är alltid rätt och försedd med några olika amaryllisar helt bedårande. Speciellt i hem som saknar fönsterbrädor är brickor mycket praktiska att använda, på sidebord, matbord eller som ett eget litet brickbord vid fönstret.

Blanda gärna amaryllis med andra julblommor som hyacinter, azaleor och julstjärnor. Amaryllis och hortensia är en oväntat vacker kombination på hösten. Amaryllis som blommar till nyår eller i början av januari är fina att kombinera med tulpaner.

JOBBAR DU I BUTIK - DÅ SUPPORTAR VI DIN FÖRSÄLJNING

Skyltbilder som vägleder konsumenterna till att välja en svenskdriven Amaryllis kan du ladda ner här. Skyltbilderna är i A4-format och berättar om Amaryllisens Dag, varför just den dagen och en QR-kod som kan skannas med en mobiltelefon stillar nyfikenheten. Notera en av skyltbilderna har också ett extra säljargument - Fars Dags-tips.

Skyltbild 1 - Klicka här! 
Skyltbild 2 - Klicka här! 
Skyltbild 3 - Klicka här! 
Skyltbild 4 - Klicka här! 

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTER: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus, Bogrönt och många fristående GardenCenter och Handelsträdgårdar.

LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett begränsat utbud.

BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@sydgront.se