SommarDahlian 'SummerBees'

- en enkelblommande Dahlia skapar en lättåtkomlig måltid för våra insekterENKELBLOMMADE DAHLIA - SKAPAR EN FESTMÅLTID FÖR INSEKTER

Förädlingsföretagen har stort fokus på att förbättra upplevelsen av sina växter. Plantor skall bli lättare att underhålla, mer kompakta och sammanhållande. Men vi vill också underlätta för våra vänner insekter att finna och äta sig mätta på all den nektar som produceras. Enkelblommande dahlior erbjuder en öppen blomma som gör det lätt för insekter att komma åt nektarn. Detta gör dem till ett utmärkt val för oss som vill främja biologisk mångfald i trädgården.

VÄRDEFULL PRODUKTUTVECKLING MED FOKUS PÅ BIOLOGISK MÅNGFALD

SummerBees är en ny serie Dahlia på den europeiska marknaden. Förädlingen ser mycket lovande ut och introduceras på den svenska marknaden och odlas av våra trädgårdsmästare under 2024. SummerBees har utvecklats med särskild fokus på att stödja pollinerande insekter. Blommorna är både vackra och funktionella, vilket gör dem till ett värdefullt tillskott i vilken trädgård som helst.

SUMMERBEES BLOMMOR ÄR SÅ VÄRDEFULLA

Du kan välja mellan flera färgkombinationer i serien SummerBees, men gemensamt för alla är blommornas klara och reflekterande färger som lyser upp på ett underbart sätt. Dessa färger lockar till sig pollinerare och bidrar till en livfull och hälsosam trädgård. Blommorna är inte bara en fröjd för ögat utan spelar också en viktig roll i ekosystemet genom att ge föda till insektslivet.

HÅLLBART FÖR MÅNGA ÅR FRAMÅT

Hos de flesta dahlior bildas övervintringsbara rotknölar. Dessa övervintras frostfritt vilket gör att du kan få långvarig glädje och odlingserfarenheter genom att våga prova att övervintra. Genom att ta hand om dina dahlior på rätt sätt kan du njuta av att de återkommer år efter år, vilket är både ekonomiskt och miljövänligt. Övervintring är en relativt enkel process som belönar dig med starkare och mer blomvilliga plantor varje säsong. Våga prova och upplev hur givande det kan vara att se dina dahlior blomstra igen och igen.

RIKLIGT MED NEKTAR I BLOMMAN

Dahlia SummerBees är en Dahlia vars blomma producerar rikligt med nektar, vilket gör den ovärderlig för den biologiska mångfalden. Genom att attrahera pollinerande insekter som bin och fjärilar, bidrar den till att stärka våra ekosystem

ENKEL BLOMMA - ENKELT FÖR INSEKT

En öppen blomma underlättar för insekter att nå fram till nektarn, vilket är avgörande för pollineringsprocessen.

När blomman har en vidöppen struktur, ökar chansen för lyckad pollinering eftersom den öppna blomman exponerar också ståndarna och pistillerna, vilket gör att pollen lättare överförs mellan blommor.

Denna tillgänglighet främjar inte bara insekternas överlevnad utan också blommornas reproduktiva framgång, vilket stärker hela ekosystemet.

Se filmen som i kort format berättar om hur du lyckas med dina Dahlior!

DAHLIA - PERFEKT FÖR SNITT OCH DEKORATION

Dahlia är en mångsidig blomma som passar utmärkt för snitt och olika typer av dekorationer.

För mindre buketter är just Dahlia SummerBees idealisk, eftersom den har relativt korta stjälkar. Kombinera de olika färgerna - de blir till livfulla och eleganta arrangemang vilka passar såväl till vardag som till fest.

Dahlia gör sig även synnerligen vacker i en enkel skål med vatten, där blommorna flyter och skapar ett stilrent och iögonfallande blickfång.

Att använda dahlian på detta sätt är inte bara vackert utan också praktiskt. Blommorna håller sig fräscha länge och ger din inomhusmiljö en färgklick och fräsch doft. Samtidigt blir det ett fint och engagerande samtal med vänner på besök där du kan stoltsera med att göra enkla och kreativa arrangemang. 

DAG- OCH NATTFJÄRILAR

Dagfjärilar föredrar platta blommor eftersom de är enkla att landa på, vilket gör det lättare för dem att samla nektar. Dessa blommor ger en stabil yta för fjärilarna att vila på medan de suger nektar.

Nattfjärilar, å andra sidan, attraheras ofta av blommor med ljusa färger som reflekterar i mörkret. Dessa blommor syns bättre i skymningen och under natten, vilket hjälper nattfjärilarna att hitta mat i svagt ljus.

TVÅ OLIKA FÄRGKOMBINATIONER

Du kan välja mellan flera färgkombinationer i serien SummerBees, men gemensamt är blommornas klara och reflekterande färger som lyser upp

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS TIPS

-Sol och halvskugga är att föredra för en bättre blomning

-Plantera ut dina Dahlior under den senare delen av maj och juni när risken för temperaturer under 5°C är minimala – plantera alltid om i ett större kärl

-Välj ett odlingssubstrat - jord anpassad för odling i kruka och tillför flytande näring en gång i veckan

HÅLLBART FÖR MÅNGA ÅR FRAMÅT

Precis dagen före den första nattfrosten gräver du upp hela dahlian.

Klipp bort stjälkarna vid cirka 10 cm höjd.

De köttiga rötterna, som hålls samman i ett skottcentrum, förvaras sedan torrt, kallt men frostfritt under vintern. Se till att rötterna är rena och låt dem torka något innan förvaring, för att undvika röta.

Förvara dem i en låda med torv eller sand på en plats med jämn temperatur, exempelvis en frostfri källare.

Kommande vår kan du plantera ut dahliorna på sin slutliga plats när frostrisken är över.

Om du vill få ett försprång, kan du väcka dem till liv tidigare genom fördrivning inomhus, vilket ger dem en snabbare start och därför en längre blomningsperiod.

SOMMARDAHLIA SUMMERBEES

Dahlia pinnata 'SummerBees'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.