Amaryllis - med kvalitet laddat i löken

Lökens storlek är avgörande för antal stänglarModern inredningsdetalj som speglar säsongen

Amaryllis - en av julens stora upplevelser för såväl yngre som äldre.

NÄR KNOPPAR BRISTER

Upplevelsen ligger i att kunna följa de olika faserna i utvecklingen från lök till blomma. Först köpa hem en skulptural, rund och formfulländad lökväxt. Ge den gärna en hedersplats. Ge den bara en vattengiva per vecka, i storleken av en snaps. Sedan händer det... En lång stängel växer fram. En fin knopp utvecklas. Sedan brister din Amaryllis ut med alldeles bedårande klockor, som gör julen stämningsfull.

FÖRSLAG PÅ UPPSKATTAD GÅVA

En enklare och mer uppskattad växt får man leta efter, såväl gammal som ung blir lycklig över att få den som gåva. 

FÖRÄDLINGSARBETE PÅGÅR

På södra halvklotet, Sydafrika, Syd- och Mellanamerika växer ursprungsarterna i det vilda. Härifrån har plantor valts ut, för att inleda ett förädlingsarbete, vilket förfinar sorterna och egenskaperna till din upplevelse. Vetenskapliga namnet är Hippeastrum, där Hippeos = ryttare, astron = stjärna. Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken. Växten kallades förr i tiden för Riddarstjärna.

JULENS GLÄDJESPRIDARE

Lycka är att se alla fantastiska, stora, klockformade och helt underbara blommor stråla av glädje.

Amaryllis är en lökväxt, som ursprungligen kommer från Sydafrika. I dess livscykel på södra jordklotet finns en blomma inducerad, som på naturligt manér blommar efter avmognad och vila. Därför ger den oss svenskar blommor lagom till vårt julfirande och skapar stämningen.

ALLA ÄR VI BARN I BÖRJAN

Här börjar din upplevelse tillsammans med den redan 3-4 år gamla Amaryllislöken. Planterad i kruka är Amaryllis enkel att vårda. Rumstemperatur och 3-4 cl vatten i veckan är allt som behövs i begynnelsen.

Kvaliteten sitter i lökens storlek. Löken mäts i dess omkrets, ju större lök desto fler stänglar och antal klockor i varje knopp. Är du ute efter en kvalitetsprodukt? Välj en med minst 30 cm i omkrets!

KREATIVT FÖR GÖR-DET-SJÄLVARE

Amaryllis är en enkel produkt att lyckas med. Tack vare att alla blommor redan finns inducerade inuti löken, kan du kreera mer lekfullt än med krukväxter som är beroende av sin rot i kruka. Inne i löken finns väl utvecklade blommor och den hårda, saftspända löken garanterar näring och växtkraft till både stängel och blommor.

KVALITET = STORLEK

Visst kan du köpa den billigaste löken i sortimentet, vilken ofta är en lök med omkrets 22-26cm. Du får fina klockor, men osäkert är, hur många stänglar som kommer att växa fram. Garanterat ger dig även en liten lök en stor upplevelse.

För några tior till kan du välja en större storlek på löken, där omkretsen uppgår till 28-34cm. I detta segment väger ordet kvalitet tungt. I denna storlek får du, lite beroende av sort, garanterat minst två kraftfulla stänglar. Mer vanligt är att du investerat i och får tre stänglar.

Har du någon gång räknat antalet klockor på varje stängel? Förmodar att du alltid kan räkna till fler och större klockor, när du väljer de större storlekarna. Summa summarum, det finns ett större värde i att lägga till den där tian eller två, för det ger dig och din omgivning en upplevelse och en blomrikedom att vara stolt över

VEM BÖJER STJÄLKEN?

Enkelt beskrivet: Det gör Jordens dragningskraft. Lökens stjälk strävar efter att växa rakt upp mot ljuset, med styrning av just den kraft, som Jorden utövar. Stjälken kan växa 3-5 cm per dag beroende på ljus och värme.

Om du låter stjälken växa en bit och sedan lutar eller lägger plantan ner, så böjer den sig för att återigen ta position att växa rakt upp. Fixa och trixa, så kan du skapa roliga detaljer i din inredning.

EN SKÖNHETS ÅLDER

Tycker du, att en Amaryllis kostar mycket pengar? Tänk då på, att  redan för 3-4 år sedan planterade en trädgårdsmästare Amaryllis i långa, raka rader på stora fält. Under de här åren har de fått daglig tillsyn, vatten och näring efter lökarnas väldigt speciella behov som just Amaryllis har.  

Direkt efter skörden genomgår löken en grundlig statusbedömning. Sortering sker efter färg, storlek, antal stänglar och potentiellt antal klockor. Därefter läggs de till vila.

Under hösten landar de torra Amaryllislökarna hos våra trädgårdsmästare. De planteras med varsam hand och ställs till rotning. När rötterna växt ut i jordklumpen och lökens knopp börjar växa fram, flyttas de till kylrum i väntan på leverans till butik.

TRÄDGÅRDSMÄSTAREN BAKOM

Den i Blekinge och i trädgårdskretsar omtalade Flora-Persson drev flera blomsterbutiker. Han ville själv odla en del av blommorna, som såldes där och letade efter för ändamålet lämplig mark. Han landade invid ett nedlagt flygfält och byggde där sina växthus.

Redan då var Mirek engagerad i odlingen och fick lära sig trädgårdsodlingens ädla konst. Nu driver han hela anläggningen, som är i drift året om. Året inleds med Primula och Vårlökar, vilka avlöses av sommarblommor och Miniträdgårdar i ampel. Så kommer hösten och med den Cyklamen och odlingsåret avslutas med Hyacinter och Amaryllis till jul.

Gör ett digitalt besök i min trädgård!

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.