Hörnhems Handelsträdgård

Odlare 1122: Per Larsson

Våra växthus reser sig vackert på slätten mellan Åhus och Kristianstad. Här på Byholmsvägen är innovation och nyfikenhet ledord, som föddes redan med den tidigare ägaren och entreprenören Stellan Svensson. Här fångar vi upp exklusiva sortiment och premiumprodukter från ledande förädlingsföretag i hela världen. Vardagliga växter i utekrukan kan kompletteras med något av våra guldkorn, så du får möjlighet att sätta en personliga prägel på din utemiljö. 

UPPVÄXT PÅ JOBBET

Per är i det närmaste uppväxt här, omgivning och arbetsplats är välbekanta och odlingsmetoderna sitter i ryggmärgen. Utöver detta får Per i sin profession se världen och på sina resor plockar han upp koncept och produkter, som kan passa på den svenska marknaden. Säsongskoncept som Vårflirt, Sommarlust och Höstglädje har fått rötter och vuxit sig stora här.

NÄTVERK OCH KUNSKAP

För oss är det viktigt att skapa varaktiga relationer med förädlingsföretag i världen. Nya sorter och  färger, nya höjder och former, nya egenskaper på redan befintliga växter föds här. Helt nya sorter selekteras inte fram varje år, men väl där, är vi ofta först i Sverige att odla dem. Förädlingsföretagen, som valt ut, plockat fram och testat nytt, förbättrat växtmaterial, har en viktig uppgift att fylla. Förutom att konsumenten får nya färger och större blommor, förebyggs också sjukdomar genom idogt testande. Därmed är det mer toleranta växtslag som kommer ut på marknaden.

PLUGG I ODLING

När en planta skall bli fler finns två vanliga förökningsmetoder. Enklast är från frö  - ett enda frö sås i de små hålen, som fyllda med jord kallas plugg. Där får fröet gro och växa tills det blir dags för omplantering.

Den andra metoden är med stickling, där behövs moderplantor i god tillväxt. Från moderplantan skär man sticklingar som sätts ner i en plugg. Där får sticklingen bilda rötter före omplanteringen.

Det är en enorm tillfredsställelse att i förädlingsledet hitta en ny växt och sedan få uppleva att den blir en populär och omtyckt sommargäst i våra trädgårdar.

Per Larsson
Trädgårdsmästare

FJÄRIL ÄR LOCKANDE

Under sensommaren håller vi Öppet Hus för våra kunder att besöka vår visningsträdgård. Här provodlar vi delar av aktuellt sortiment, testar nyheter, sammanställer koncept och utformar spännande miniträdgårdar med olika växtslag. Det gör,  att vi får se resultatet av hur våra produkter uppträder och beter sig och kan både syna och bedöma de goda egenskaper, som de besitter.  Med detta i ryggen kan vi med trygghet lansera de produkter vi odlar och med varm hand rekommendera dem till den svenska konsumenten.
-Just nu visar många intresse för biologisk mångfald och att bygga en fjärilsrestaurang med blommor är kul!

SALVIA BRILJERAR

Salvia 'Mystic Spire' 
Bland alla de tusentals växter vi har att erbjuda, framhåller vi mer än gärna Stor Daggsalvia. Med sitt dagg-gröna bladverk lyfter de fram sina synnerligen mörkt blåvioletta blommor i stor mängd. Trots detta håller Salvian sig i en måttlig höjd om 60-80 cm. Antalet fjärilar som besöker är oräkneligt.
- Vi är mycket stolta över att sorten utnämndes till Årets Sommarblomma 2016

Kolla in Årets Sommarblomma

MODERNA KONTRASTER

Intresset för bladväxter är kraftigt ökande. Det är riktigt roligt att skapa arrangemang och Miniträdgårdar i kruka, med bladväxter, som har en avvikande färg, är marmorerade eller flerfärgade. Prydnadsgräs, som bryter av, sticker upp eller ger höjd åt planteringen, blir ofta pricken över i:et.

- Se här hur vackert du kan få en lättskött Miniträdgård! Med Blodgräs, Houttonia, Alunrot och ett Finbladigt Fetblad blir det en skulptural Miniträdgård med extra lyskraft i de kompletterande bladväxterna.
- Ett extra värde får växterna, då en del av dem övervintrar i vissa delar av landet. Några av dem kan tom ingå i din vinterkruka.

SOMMARLUST

När vårplantorna är slut i butiken och du landar på ditt sommarställe, då erbjuder vi ett fint sortiment med sommardekorativa växter för plantering i kruka. Du kan plantera dem solitärt eller kreera dem tillsammans i ett arrangemang som en Miniträdgård i kruka eller korg. Vissa arter är blommande - andra bladdekorativa - alla dock fulla av färg och lust och med mycket högt prydnadsvärde.
- PS, även i detta koncept ingår flera perenna arter, så du kan få uppleva dem även nästa år.

LEKA MED BLADFÄRGER

Med bladen från Alunrot, Heuchera, kan du skapa små stilleben. Bladen plockar du från plantorna du har i din vår-sommar- eller höstkruka. Alunrot är synnerligen speciell och laddad med mycket färg och karaktär. Vi anser den vara så värdefull, att den ingår i flera av våra koncept. På våren finns den i tema Vårflirt, om sommaren i Sommarlust och när du kommer hem från semestern ingår den i konceptet Höstglädje.
- Vår allra mest allsidiga växt någonsin. Den är perenn i de södra delarna av landet men lokalt i de norra lite mer av en utmaning.

HÖSTGLÄDJE SPEGLAR HÖSTEN

Alunroten har förmågan att smälta in i flera säsonger. Om våren i ljusa färger mot lime och nu under hösten, de mer efterfrågade varianterna med mönstrade blad. För hösten är det som ett universum av färger. Här finns blad med ett otroligt stort antal färger och nyanser, schatteringar och mönster i grönt, koppar, brons och purpur. Storleken varierar liksom reflektionen i bladen och nervernas fina teckningar.
- Nya sorter kommer ideligen från förädlingsföretagen, där du som ren bonus får en rikligare blomning på allt kortare och kraftigare skaft. Blommorna har modernt nedtonade färger som inte förtar skönheten i bladen.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 6000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.