Skoglösa Handelsträdgård

Odlare 1118: Ingrid o Gert Sjöstedt

Här på gården har det bedrivits trädgårdsodling och jordbruk sedan slutet av 1800-talet. Skoglösa en trädgård med något äldre, men synnerligen välskötta växthus, drivs i fjärde generationen av Ingrid och Gert. Det är både passion och perfektion som driver dem båda och här får allt ta den tid som situationen och växterna kräver - det är vår livsstil och det blir riktig bra.

PASSION FÖR VÄXTER

Med Ingrid och Gerts långa förhållande och liv i trädgården, infinner sig alltid en speciell passion. En passion för växterna, för odlingen, men också för att uppnå en kundnöjdhet. På tal om kundnöjdhet. Det är en viss skillnad att få Penséer från denna trädgården. Det är få förunnat att ha den blick för exponering som Ingrid o Gert besitter. Att kunna packa en låda med penséer, där alla blommorna är i samma storlek och det unika med att alla blommors blickar faller åt samma håll.
- den yrkesskickligheten skapar en fin kundupplevelse. 

FROSSA I VALFRIHET

Vi odlar större delar av vårt vårsortiment i de traditionella 8 cm krukorna. Den storleken har följt med oss, under större delen av vårt trädgårdsliv. Ibland undrar någon - varför odlar ni fortfarande på detta sätt? - Jo, kanske skulle man byta, men vi märker återigen ökad efterfråga igen på våra storlekar, nu när allt fler varuhus bara erbjuder 6-pack eller 10-pack.

Kunderna köper våra produkter för att kunna erbjuda en valfrihet för konsumenten att plocka precis den planta man önskar, och kunna blanda färger, i sin egen personliga stil.

- Våra kunder är ju också oftast de lite mindre och personliga handelsträdgårdarna.

TOMAT OCH GRÖNSAKSPLANTOR FRÅN PLUGGPLANTA

Plantering på gång av våra grönsaksplantor. Sådden görs hos professionella, specialiserade odlingsföretag. Detta har föregåtts av testodlande för oss, för att skapa ett sortiment värdefulla tomatsorter. Tittar du i kataloger, så finns det tusentals med fina former, olika färger och mönster, alla med särpräglade egenskaper. Men det är hemma på uteplatsen, när de får utstå våra tester där vi bedömer växtsätt, smak, form, skörd och tolerans mot sjukdomar, som vi gör valet.
- Uppfyller de inte kraven, tas de helt enkelt bort och ersätts med bättre

SMART LOGISTIK

Medlemmarna i föreningen har utvecklat och vårdat en miljöoptimerad, smart och kostnadseffektiv logistiklösning. För att hushålla med resurserna så köper föreningen in transporter från ett externt åkeri som kör med lastbilar vars motorer ligger i bästa miljöklass.

Dagligen kommer lastbilen, enligt en fastställd tidtabell. Då får vi leverans av tomma returnerade blomstervagnar från kunderna, som vi sedan kan lasta våra växter på, till nästa dags utleveranser. Lastbilen kan också ha med sig insatsvaror, såsom småplantor, krukor, brätt mm, som vi behöver för att plantera nytt. Sedan är det dags för våra växter, för dagens leverans att ta plats på bilen, som sedan fortsätter på sin väg till Helsingborg.

Livet som trädgårdsmästare är en livsstil - passion och slit under 9 månader och njutning med förberedelser under den andra delen av året

Ingrid Sjöstedt
Trädgårdsmästare

INTRESSE FÖR GRÖNSAKER

Visst är det intressant att fördjupa sig i tomaternas olika smaker. Vi försöker begränsa oss till att odla de 26 mest efterfrågade sorterna. Det skall finnas en bred palett i vårt utbud, där vi finner skillnader på färg - form - växtsätt - storlek - smak och inte att förglömma önskemål om växtplats. Vitalisering av utbudet är en ständig process, vi förnyar och skiftar ut några sorter vart år. 

Gurka, där väljer du bland två olika minigurkor, det finns absolut ingen godare och snabbare gurka att få till skörd, än dessa två sorter. Chili och Paprika hör till gruppen - längre kulturtid - de kräver lite mer värme och omtanke för att bli klara i samma tid som Tomat- och Gurkplantorna.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4000 m2

Tunnelodling: 3000 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.