Trädgårdsskära - iögonenfallande för dig och en smakfull måltid för våra insekterTrädgårdsskära - nu förädlad till ett kompaktare växtsätt och i nya färger

Förädlingsarbetet har pågått en tid för att selektera fram ett kompaktare växtsätt. Nu är vi där - kompakta och nästan klotrunda står de där i sitt majestät och kan ibland förväxlas med höstens Kryssbollar. 

På köpet har Trädgårdsskäran begåvats med helt nya färger. Från den traditionella gula från 1900-talet kan vi nu stoltsera med vita, rosa, orange och röda färger. Några är tvåfärgade och vissa har fått moderna rosttoner i sig.

FRÅN AMPELSKÄRA TILL TRÄDGÅRDSSKÄRA

Visst kommer ni ihåg den spretiga Ampelskäran som så vackert vävde in sig i samplanteringar, miniträdgårdar i kruka och ampel. Där fick den briljera där den fick sticka ut ur arrangemangen. Med sina guldgula blommor var det inget öga som missade den och insekterna fann sin nektar på dess blommor placerade på skärans tunna och skira grenar. Numera kan du umgås med tanken att finna klotrunda plantor som då får en annan placering i samplanteringar eller helt sonika får briljera solitärt i ampel eller kruka.

FJÄRILAR I FOKUS

Fjärilar i trädgården och i din utemiljö är något av den snällaste och mest livfulla man kan önska sig. De fjäderlätta vingbeklädda och mjuka insekterna som tas emot med glädje när de söker föda i vår utemiljö. Fjärilar får trädgården att leva upp, folk att samlas, kameror att blixtra och samtal om dess skönhet lättar upp stämningen. Under sommardagarna kommer du att förblindas över mängden nektarsugna fjärilar som samlas.

VÄRDEFULLA VILDBIN

Det är just vildbin som är de mest värdefulla för vår natur. Vildbin är snälla och harmlösa men synnerligen värdefulla för vår svenska mångfald. Till stor del har de fått klä skott för de odlade bina, som kan vara lite mer aggressiva när de känner sig trängda. Trädgårdsskära är en av de mest värdefulla sommarblommorna för att sörja vildbin med den eftertraktade nektarn.

 

BIOLOGISK MÅNGFALD NÄRA DIG

Genom att plantera växter vars blommor ger foder till insekterna skapar du levande livsmiljöer för att utveckla den biologiska mångfalden. Har du redan monterat hus till vildbin, insekter och humlor behöver de mat under säsongen. När de finner maten i din trädgård så fylls den med liv och då kommer även fåglarna till din uteplats. Du blir en betydande del av hela världens Eko-system!

Den gul blommande sorten 'Timeless Golden Emperor' skiljer sig markant i växtsättet från de övriga. Som en Margerit - rakt upp men med ett rundat växtsätt. Blommorna enkla och öppna med synnerligen vackra och välformade ståndare i blommans centrum.

ROSA TONER ÄR NÅGOT HELT NYTT

Blommorna är ganska små men tack vare sin mängd och lyskraft blir de iögonenfallande. De rosa blommorna är mer ovanligt för Trädgårdsskära då den gjort sig mest känd för den gula kulören.

Blommorna är också synnerligen uppskattade av trädgårdens insekter. De producerar massor av nektar och tillför därför stort värde i den biologiska mångfalden. Bladverket är friskt grönt och i de flesta fall finflikigt.

VILDBIN VIKTIGT FÖR VÅR NATUR

Vildbin är snälla och harmlösa men synnerligen värdefulla för vår svenska mångfald. Till stor del har de fått klä skott för de odlade bina, som kan vara lite mer aggressiva när de känner sig trängda. 

Den vita färgen finns i många olika vita toner, kall vit, varm vit eller med olika rosa inslag. Även den vita är numera extremt mycket kompaktare än sina föregångare.

MER OM TRÄDGÅRDSSKÄRA

Så här får du mest glädje av din Trädgårdsskära

FÄRGER SOM VÄCKER KÄNSLOR

På senare tid har tvåfärgat väckt ett större intresse hos konsumenterna. De är unika och har sin egen personlighet på nära håll och från avstånd får Trädgårdsskäran en helt egen tonalitet.

 

SJÄLVRENSANDE LATMANSBLOMMA

Självrensande - det betyder att blommorna faller av själv när de blommat över. Detta besparar dig en arbetsuppgift som du kanske inte är så intresserad av.

Peter noterar också detta fenomen vid sina odlingstester. Vissa sorter har ratats eftersom när de blommat över åtgår mycket kraft och energi från plantan till att bilda ett frö. De som bildar frö behöver fördela kraft mellan att bilda nya blommor eller frö. 

Självrensande betyder alltså mer blommor till folket!

VAR LITE PÅPASSLIG MED VATTENKANNAN

Ampelskära hör till de vattenälskande växterna.

Vattna din Trädgårdsskära innan jordklumpen torkat till, det är ganska enkelt att se på bladen när nytt vatten behöver tillföras. Med lite nyfikenhet kan du identifiera när det är dags - bladen börjar att böja sig ner- och inåt.

Skulle plantan torka in för hårt - är det bara att vattna upp jordklumpen igen och ta bort ca 50% av blommorna för att plantan skall kunna återhämta sig skyndsamt igen.

Men min nyfikenhet kommer jag på olika knep för att odla vid låga temperaturer. Att odla extensivt i befintliga växthus med hjälp av naturen minimerar behovet av energi.

Peter Nilsson
Trädgårdsmästare hos Boarps Blommor

LYSER UPP FRAM TILL FROSTEN

Trädgårdsskära är tacksamma för alla i kategorin sommarblommor - de blommar ända tills den första frosten kommer. 

Peter provodlar många olika sorter från flera olika förädlingsföretag. På det sätt hittar jag de sorter och färger som passar tillsammans. Växtsätt och blomningstiden sätter jag högt värde på eftersom de är särskilt viktiga för din upplevelse.

KOMPAKTVÄXANDE FÖR BALKONG OCH ALTAN

Plantorna växer kompakt och brett vilket gör dem användbara för krukodling, samplantering och för odling i hängande kärl som i amplar.

Peter har låtit sina vänner njuta av hans plantor på skilda platser. Mest uppskattade är de på balkongen där de bjuder på ett skådespel med insekter som du kan njuta av även innanför ditt fönster.

ETIKETTEN STÅR SOM EN GARANT

När du finner en prydnadsväxt som har en etikett formad till en fjäril och med Mäster Gröns varumärke applicerat vill vi att du skall känna dig trygg i ditt val. Etiketten står som en garant i ett grundligt arbete för att exkludera bifarliga kemiska ämnen i hela produktionskedjan.

Biologiskt växtskydd är numera en norm hos våra trädgårdsmästare. Detta innebär att Mäster nyttjar först och främst rovkvalster och nyttosvampar som förgör eventuella angrepp. Det är endast i undantagsfall som insatser med kemiska preparat behövs.

Vi har därutöver listat Neonikotinoider och ett antal andra bifarliga, kemiska produkter som bannlyses vid förökning och sticklingsproduktion inom detta konceptet.

Samtliga av de växter som märks med vår fjärilsetikett har också fått ursprungsmärkningen Från Sverige.
Det betyder att huvuddelen av produktionstiden har varit hos en av våra trädgårdsmästare.

Livet börjar med en stickling eller fröplanta. I de flesta fall tar det först tre veckor i en specialplantskola för en stickling att bilda rötter eller för ett frö att gro och bilda karaktärsblad. Efter tre veckor när de cirka två cm höga, välrotade sticklingarna eller fröplantorna är klara hos specialplantskolan skickas de till någon av våra trädgårdsmästare.

Nu placerade i växthus får de växa till sig, mellan åtta till tolv veckor, tills de börjar blomma och flyttar över till en blomsterbutik nära dig.

Trädgårdsskära

Bidens 'Golden Empire'

Trädgårdsskära

Bidens 'Imperial Luck'

Trädgårdsskära

Bidens 'Samurai'

Trädgårdsskära

Bidens 'Taka Tuka'

Trädgårdsskära

Bidens 'Yellow Pearls'

Trädgårdsskära

Bidens 'Bellamy White'

Trädgårdsskära

Bidens 'Eternal Flame'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.