Albenga - Italien

Odlare 73: ett distrikt med ett nätverk av kryddväxtproducenter

Albenga, belägen i den västra delen av det bördiga Ligurien, där finner vi vår hubb och samarbetspartner. Bergen och slätterna samsas om utrymmet och tillsammans med närheten till Medelhavet bildar de ett gynnsamt odlingsklimat. Hubben omfattar ett ganska stort distrikt med många små producenter som samsas om identiska produkter, främst i kategorin kryddväxter. Här har det odlats i generationer, där var och en ålder gör framsteg och är en del av utvecklingen. Odlingsmetoderna är enkla, rationella och hållbara, där man tar hjälp av naturens skiftningar och de äldres odlingserfarenheter.

REDO FÖR ODLING

I de små brättena samlas över hundra frö eller sticklingar som skall bli till smakfulla Kryddväxter.

För att stimulera till rotbildning och snabb tillväxt måste odlaren blanda jord med ett annorlunda innehåll. Torven måste vara finare, i mindre fraktioner, med god tillgång på luft. Låg halt näring och sand gör jorden mjuk för växternas fina rötter att växa till i. I vissa fall tillförs också Vermiculit, en mineralisk massa, formad som korn vilka både bidrar till ett luftigare substrat, men kan också lagra vatten.

REDO FÖR STEG 2

Flera av våra vanligast förekommande Kryddväxter förökas med frö. Då sår vi ett frö i varje plugg. De lite mer exklusiva kryddväxterna som exempelvis Rosmarin, där skär man sticklingar som sedan sticks ner i pluggen.

Efter rotbildningen, då rötterna fyller pluggen, är de redo för nästa steg.

PLANTERINGEN

När pluggarna blivit planterade i större krukor, den storlek som de sedan skall levereras i, kommer de ut under bar himmel och får finna sig i att placeras i vackra raka rader. På detta sätt kan man odla för att erhålla en jämn och fin kvalitet.

NÄRMARE LEVERANS

Efter 10-16 veckor i odling med flera pinseringar och klippningar börjar plantorna breda ut sig och fyller med råge ut sig ovan krukan. 

PREMIUM OCH SOLITÄR

Vissa produkter planteras om ytterligare en gång, och få sedan chansen att växa sig riktigt stora i en större storlek av kruka. Värme och solexponering kan vid dessa tillfällen göra det svårare för odlaren att hålla rötterna avkylda och tillföra vatten i rätt mängd.

På ett finurligt sätt odlar man kruktätt eller sänker ner krukorna i backen och lägger ut droppslangar till varje kruka. Ingen stekande sol på mörka krukor och styrning med optimala mängder vatten gör att trädgårdsmästaren får fullständig kontroll på sitt odlande.

Vid volymer kan du förhandsboka färg eller form på kruka före produktionsstart.

bassortimentet

13 cm kruka, kan kännas stort - men det är just i detta segment som den största efterfrågan finns. Du får en rejäl kryddväxt att odla vidare hemmavid. Den har mycket grönska redan och du kan skörda en liten del av plantans blad redan nu.

Stor valfrihet att välja på det traditionella bassortimentet med de vanligast efterfrågade kryddväxterna - omkring tio sorter. Eller om du söker de unika växterna som breddar varuutbudet, då finns det vid tillfällen också fler olika timjan, myntor och annat som är kul att prova på.

Premium

I sortimentet anpassat för Skandinavien finns ett större antal produkter i premiumsegmentet. Det kan vara uppstammade, miniatyrträd av det sorters kryddväxter där det är möjligt. Rosmarin, Timjan och Lavendel fungerar bäst för detta ändamål. Samma produkter kan också odlas till större solitärer, dvs upp till Magnumkrukor i 25 cm storlek. 
- Rosmarin blir också synnerligen fina som formade till koner - skulpturalt och dekorativt.

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.