Julens Stjärnor skall vara av levande karaktär

En julstjärna är också en stjärnaJULSTJÄRNAN - utstrålar julstämning

I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. Snart spreds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. 

På flera språk heter därför Julstjärna också just Poinsettia. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851, varför just denna dag blivit en dag att lyfta fram Julstjärnan.

POINSETTIADAGENS TILLKOMST I DEN AMERIKANSKA HISTORIEN

Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.

PEPPARKAKSHUS OCH MILJÖSKAPANDE JULSTJÄRNOR

En lite rolig parentes är att man i USA även firar ”Gingerbread House Day” den 12 december. Julstjärnor och pepparkakshus passar fint tillsammans!

KARL FREDRIK INSPIRERAR

Tack till Karl Fredrik för de fina och inspirerande arrangemangen du skapat på Katrinetorps Gård i Hyllie/Malmö samt till Lina Arvidsson, som har fångat det så smakfullt på bild.

Vattna din julstjärna när jorden har torkat upp, bladen kan börja sjunka en aning. En vanlig julstjärna i en 12 cm kruka kan då behöva ungefär lika mycket som ett champagneglas, medan Minijulstjärnan får ett halvt snapsglas. Slå upp rumstempererat, mjukt vatten på ett fat och låt rotklumpen suga underifrån i 15 minuter.

Nils Palmgren
Trädgårdsmästare

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.