Cyklamen i utomhuskrukan

- miljöskapare i utomhus planteringarCyklamen trivs utmärkt på svala platser

Kanske visste du inte att Cyklamen oavsett storlek klarar temperaturer ned under 0°C. Plantans tålighet mot låga temperaturer har gjort den populär som utplanteringsväxt på höstkanten i krukor, men även som ett Svenskodlat alternativ till smyckning av gravplatser.

Har du sedan ett inglasat utrymme, balkong eller uterum eller bara en takbeklädd yta så kan du förlänga din glädje högst väsentligt.

DOMESTICERAD FRÅN DET VILDA

Den cyklamen som vi har i våra hem idag skiljer sig från den vilda formen genom att den odlade generellt har större blad och blommor. Ett kompaktare växtsätt med bladen fint samlade gör växten vacker även utan blommor. De moderna småblommiga sorterna har tagits fram genom att storblommiga cyklamen korsats med själva arten Cyklamen persicum.

Cyklamen växer naturligt i miljöer med låga temperaturer. Fundera på detta då du väljer plats för din Cyklamen. Sval plats inomhus ger längre hållbarhet och frostfritt utomhus likaså.

URSPRUNGET

Cyclamen kommer från grekiskans kyklos som betyder cirkel eller rundel. Artnamnet persicum betyder från Persien. Cyklamen kan finnas i vilda former på fler platser, men gemensamt har de krav på bergig terräng som tex i alplandskap.

Där i den miljön kan de nyttja läget som är dränerat för en luftigare jordmån, men också regnperioder för att samla kraft i den rotknöl de är beskaffade med. De får varierad värme och kyla längs med bergssluttningarna som ger tydliga säsongsvariationer vilka signalerar tillväxt, vila och blomning. 

När Sommarljuset dröjer sig kvar

De vita Cyklamen reflekterar ljuset mer är de mörkare och mustiga färgerna. Extra tydligt  här på terrassen, där vita och röda möter varandra.

Titta lite närmare på den storblommiga vita! De ljusa, gråbrokiga bladen ger dig ytterligare en upplevelse och skapar en ljusare plantering. Lägg 'Rembrandt' på minnet, för så heter serien med storblommiga Cyklamen. Där finns även ljusa och mörka rosa samt den röda att finna.

FÄRGERNA

Trädgårdsmästarna erbjuder dig ett utbud med fantastiskt fina färger. Du behöver inte enbart välja mellan vit, rosa lila och röd. Inom varje färg hittar du massor med olika nyanser vilket gör att du finner alltid någon som passar din personliga stil. 

Basen i färgerna gör att de passar fint arrangerade tillsammans eller placerade i varsin kruka intill varandra. Du kan blanda två eller flera färger tillsammans i din Höstplantering. Hitta ditt eget recept genom att kombinera dina färger tillsammans. Jag lovar dig - din Miniträdgård i Kruka blir uppmärksammad!

HÅLLBART SÄSONGSSKIFTE

Kanske har du redan perenna Alunrot i dina planteringar. När dina sommarblommor börjat falna byter du helt enkelt bara ut dem mot nya fräscha Cyklamen. 

Här väljer vi rosa, småblommig Cyklamen, som då matchas och lyfts fram med mörkbladiga Alunrot. Vissa mörkbladiga kan också finnas med dekorativ ådring i bladen. 

VACKRARE BLOMNING

Du kan bidra till en längre och mer homogen blomning genom att ta bort överblommat. Då minimerar du risken att din cyklamenplanta offrar extra kraft på att blida frö. 

Trädgårdsmästaren snurrar pekfingret runt stjälken, med toppen på ditt finger så nära basen du kan komma. Dra av blommans stjälk i en lätt, nedåtgående riktning och ut från plantans centrum. Voilá - så lätt den släppte!

NÄR NÄTTERNA BLIR MÖRKARE

Känner du av det brunare och dämpade ljuset av november, när de gula bladen fallit av träden och den mörkare delen av dygnet dominerar.

När du skapar din Miniträdgård i Kruka kan du kombinera dina Cyklamen med Klockljung, Bärljung och Rött Fjäderborstgräs. Harmoniskt och mörkt som får betraktaren att njuta.

STILRENT och LUGNANDE

Modernt stylade trädgårdar med basfärger i svart, där krukor, lådor och andra inredningsdetaljer ger ett sobert intryck, behöver växter med stil. 

Höstens Silverväxter, billiga så du kan köpa flera bildar en ljuspunkt. Men planteringens bäst lysande stjärna blir en Småblommig Cyklamen, som även den valts i en ljusare färgton. 

UPPKÄFTIG o KAXIG

Har du en större yta att leka med kan vi ge dig ett tips. Under augusti månad planterar du Småblommig Cyklamen i valfri färg. 

Uppkäftigheten uppstår när du samplanterar med Aloe, som här skjuter upp sina spetsiga, lätt taggiga och suckulenta blad. 

Trädgårdsmästaren råder tidig plantering för då belönas du med länge blomningstid eftersom Cyklamen nybildar blomanlag till och med september månad ut. 

KRUSIGA BLOMBLAD = STIL

Inredningsstilar från förr eller romantik kan kopplas samman med krusiga blad. Vist är det något extra när kronbladen ytterkanter formas sig på ett ostrukturerat sätt. 

Dessa serier trivs ypperligt inomhus på sval plats eller med fördel utomhus under tak där den väl avhärdad briljerar även efter ett antal kalla frostnätter.

Vid tillfällen odlar våra trädgårdsmästare också dessa lite mer exklusiva sorter.

DEKORATIV SNITTBLOMMA

Med hjälp av dina utomhuscyklamen kan du kontinuerligt plocka in blommor till dina småvaser. Uppskattat som bordsdekoration eller i mindre vaser på utvalda platser. 

 

STORBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum

STORBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum

STORBLOMMIG CYKLAMEN BORDEAUX

Cyclamen persicum 'Rembrandt'

STORBLOMMIG CYKLAMEN VIT

Cyclamen persicum 'Rembrandt'

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN VIT

Cyclamen persicum

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN LJUSROSA

Cyclamen persicum

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN BURGUNDY

Cyclamen persicum

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum

FRANSAD STORBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Indiaka'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.