Cyklamen - färgstarka personligheter

Hitta sorten som passar din personliga stilFÖRÄDLING OCH INNOVATION till din glädje

Förädlingsföretagen jobbar med att utveckla kategorin Cyklamen. De korsar fram sorter med förbättrade egenskaper, så som hållbarhet, storlek på blomman eller nya former hos den samma. Stort fokus ligger på att din upplevelse skall bli så härlig och varierad som möjligt.

BLOMMANS FORMER

Små blommor eller stora blommor - det finns allt från de i mikrostorlek, runt 1 cm till de riktiga giganterna, där blommans storlek är som en knuten hand.  Lätt krusade kronblad blir charmerande och de flödigt krusiga ger ett intryck av romantik eller traditionella inredningsstilar från förr. Signifikativt för Cyklamen är att kronbladen vänder sig uppåt, det är själva charmen som gör att de alltid ser så pigga ut. Visst, det förekommer sorter med hängande blommor, men då främst klockformade och namnsorter med krusiga kronblad. Titta gärna närmare på namnsorten 'Fleur en Vogue' som är helt unik. Den har paraplyformade kronblad som kan skifta i olika riktningar och ett extra tydligt foderblad som får sorten att se ut som en tvåfärgad variant.

BLOMMANS FÄRGER

Enkla blommor finns i de flesta färger både i stort och smått. De enkelblommande kan också vara tvåfärgade med mjuka övergångar eller vissa med distinkta övergångar. Färgerna börjar i vitt, går mot rosa, över violett, till rött mot burgund. Vissa serier har 20 talet olika nyanser mellan de olika grundfärgerna, medan andra nyare serier har enbart ett fåtal att välja mellan. Nya serier som exempelvis 'Fantasia' har distinkta färgkombinationer medan 'Indiaka' har begåvats med flera dimensioner och med en helt unik färgåtergivning som är stark.

FÄRGER ATT ÄLSKA

Hitta din färg eller skapa din egen färgkombination med flera olika nyanser tillsammans.

Cyklamen med krusiga kronblad

Här finner du två olika serier med krusiga kronblad. Den vita är tagen ur en serie där förädlingsföretaget fått fram egenskapen med "nickande" blommor. 

Den andra serien med rosa blommor är begåvad med enbart lätt krusande kronbladskanter och bibehåller de karaktäristiska uppåtriktade blomman. 

BROKIGA BLAD GER FIN EFFEKT

Serien Rembrandt är utvecklad med fokus på att bladen skall vara ljusare och fint ådrade. Det skapar en ljusare reflektion som kan övergå mot silver vilket ger fin effekt när oktobermörkret sänker sig över oss.

Färgsortimentet är än så länge begränsat men det kommer fler nya över tid. 

Cyklamen med lätt fransade kronblad

Tillsammans med serien 'Victoria' förkommer också andra färger med lätt taggade kronblad. Det kan var helt vit och varierande rosa färger.

KRUSIGT MED KONTRAST

Sorten 'Victoria' karaktäriseras av de fina och kontrastfulla färgerna i kronbladet. Distinkt mörkrosa både i kronbladets öppning och i dess ytterkanter. Att kronbladens ytterkanter dessutom är krusiga sätter bara en guldkant på sorten.

PARAPLYCYKLAMEN

'Fleur en Vogue' - en av de mest charmiga sorter som introducerades på 2000-talet.

Serien har vitfärgade, synnerligen kraftiga och tydliga foderblad vilka sitter kvar under blomningen och bildar då en kontrast till blommans färg. 

Med sina vajande ibland uppåtriktade men mest kjolformade kronblad får du en helt annorlunda Cyklamen på ditt bord. Kronbladen varierar, som på en dansös in action. Serien finns just nu i tre färger, rosa, cerise och vit.

DEN STÖRSTA MEST VOLUMNIÖSA

I serien 'Mammoth' sitter charmen i plantans storlek. Serien är utvecklad för att placeras solitärt i en höstplantering. 'Mammoth' är det naturliga valet när dina Bollkryss blommat färdigt för säsongen och du skall finna en värdig växt med likvärdigt uppdrag, att fylla ut en stor kruka men blomsterglädje senare på säsongen.

CYCLAMEN FUNFLAME

Serien har sin egen stil men sin fina färgvariation från vitt till rosa och med ett charmigt vitt avslut på kronbladet.

STORBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Flame'

STORBLOMMIG BROKBLADIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Rembrandt'

PARAPLYCYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Fleur en Vogue'

KRUSBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Belissima'

SMÅBLOMMIG CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Indiaka'

KLOCKBLOMMANDE CYKLAMEN

Cyclamen persicum 'Petticoat'

CYKLAMEN STOR

Cyclamen persicum 'Mammoth'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.