Göinge Fridhem Trädgård

Odlare 1181: Marie Engkvist

Runt Önnestad, mot Vinslöv, ut över Vanneberga Ängar - där har vi ett kluster av företag  - ett område som är lämpligt för trädgårdsodling och har varit så över lång tid. Perfekt då lilla Önnestad också under lång tid hade egen trädgårdsskola. Här har Marie och Erik hittat hem i trippel bemärkelse. Göinge Fridhem blev deras hem då Marie sadlade om från kallskänka till trädgårdsmästare och Erik som i många år rest runt i landet som installationstekniker, landade här med service och underhåll på just växthus som sin uppgift.

EGET MODERMATERIAL

När Marie flyttade till trädgården, fann hon en fin moderplantsbank av Helichrysum petiolare, Rabatteternell. Snabbt fick hon blodad tand eftersom hon ganska snabbt lärde sig behärska både förökning och odling av dem. Nu har det blivit en av trädgårdens specialiteter i fyra olika färger och färgkombinationer, då vissa sorter är tvåfärgade.
- de är så fina och lyfter fram blommande växter, när de väver in sig med andra i en samplantering.

ANRIK TRÄDGÅRD

Marie och Erik köpte trädgården efter att familjen Levin drivit den under ett helt liv. Trädgården är dynamisk, dvs den består av så många olika klimatzoner. Här finns kapacitet till året-om-odling i stora växthus med belysning, kallväxthus för sommarplantor, tunnelväxthus för Penséer och ytor ute på friland för odling av perenner.
- jag är så nyfiken och vill odla allt - inte överallt - utan där det kan bli riktigt bra.

HANDLAGET AVGÖR

Marie har begåvats med mjuka och varsamma händer. Det hade hon nytta av i sitt tidigare yrke, inom Hotell och Restaurang och nu även som trädgårdsmästare. Växterna är som med de minsta barnen - mjukt och varsamt men med fast grepp, så får vi fina växter i vår trädgård. Att ha sinne för detaljer och estetik är värdefullt när du odlar prydnadsväxter. Kan du bara lägga lite extra tid på var planta så blir den också mer sammanhållen och vackrare till leveransen.
 - små, enkla insatser, som görs vid rätt tillfälle och som påverkar den estetiska kvaliteten - det är en del av yrkesstoltheten.

Det är underbart att engagera sig lite extra i varje enskild produkt eller koncept, lyckas med det och sedan få förnyat förtroende från våra kunder

Göinge Fridhem Trädgård
Marie Engkvist

HÖSTFÄGRING - EN VACKER PALETT

Några utsökta perenna, lite mer exklusiva växter har vi hittat i konceptet Höstfägring. Hållbara bladdekorativa och blommande perenner som du kan samplantera och komponera personliga Miniträdgårdar i kruka av. Bland de vackraste är de moderna förädlingarna av Alunrot, nya sorter av Heuchera, där fokus i selekteringsarbetet ligger i att få fram färgstarka blad. Bladen håller sig fräscha långt in på vintern och ger en färgharmonisk eller kontrastrik bakgrund i höstkrukan.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m2

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.