Poppelgårdens Driverier

Odlare 540: Magnus Hedström

I Varalöv - idag ett av Sveriges största E-handelshubbar - inbäddad i 20 meter höga häckar av just Poppel ligger trädgården, där Magnus odlar sin passion för enkla och naturliga odlingsmetoder. Magnus hyser en extra stor kärlek till grönsaker och hemmaodlat, vilket får honom till att odla i samklang med sin entusiasm. Det är en anrik trädgård, startad på 1900.talet av  Owe Olsson, en av Sveriges mest renommerade rosodlare. Magnus far Carl-Fredrik Hedström tog sedermera över trädgården.

TOMAT, GURKA OCH PEPPAR

Alla de klassiska grönsaker, som du odlar på balkong, altan, i hobbyväxthus, uterum eller i trädgården och i moderna pallkragar lär vi förodla här. Med stöd av alla de professionella odlare av grönsaker runt omkring oss håller vi oss uppdaterade med vilka sorter av grönsaker som är bäst för konsumenten att odla där hemma. Vi bibehåller de traditionella sorterna och adderar värdefulla, nya sorter, när de är väl utprovade.

VILL styra HELA PROCESSEN

Första delen av odling sker i en isolerad dela av växthuset, där jag sår ett frö i varje plugg. När det första karaktärsbladet växt ut efter hjärtbladet, är det dags för omplantering. Varenda planta får sin beskärda del av min kärlek och omsorg. Rätt handlag i detta viktiga moment, när du trycker till jorden mot de sköra rötterna, ger plantan en fin start och rottillväxt.

- från sådd till färdig planta hinner det gå 6-9 veckor, beroende på kultur.

UNDERLÄTTA FÖR DIG

För dig som inte själv har kunskaper eller möjligheter att så dina grönsaksplantor själv; har jag lösningen. Ett enkelt och snabbt koncept för dig att effektivisera och lyckas med din odling. I en liten box bredsår jag plantor av olika Kål- och Sallat, Purjo- och Gräslök. Boxarna innehåller omkring 30 plantor, beroende på vilken sort du väljer.

- Tag av boxen. lägg försiktigt hela jordklumpen på sidan, lösgör rötterna med lätt hand, plantera plantorna en och en.

DAGLIG MOTION

På en stor odling blir det ganska långa transportsträckor på en dag. För att minimera slitaget på kroppen får man hitta olika former av transportmedel. Det förekommer  både cyklar och olika sparkfordon som förenklar och effektiviserar vårt arbete. På samma gång tränar vi kroppen med olika rörelser - det blir aldrig enformigt.

Mina egenframtagna odlingsmetoder som bygger på lång erfarenhet ger mig stor tillfredställelse och blir också ett bidrag till hållbart odlande.

Magnus Hedström
Trädgårdsmästare

HEMMAODLAT

Den ständiga frågan - När kan man plantera ut Tomat-, Gurk- och Paprikaplantor. Mycket beror på i hur skyddat läge de ska utvecklas. I växthus, uterum och inglasad balkong kan du börja ett par tre veckor tidigare än vid plantering under bar himmel. Pallkrage med skydd kan vara en idé att prova. Tomatplantorna klarar kortare temperatursänkningar ner till 5 grader innan de påverkas eller får skador. Gurka däremot måste ha jämna temperaturer och helst inte under 10 grader. 

- Med ett öga på termometern, fundera ut vad som kan vara smartaste lösningen för dig

Med tanke på de senaste årens ökade efterfråga på Bladväxter, som bidrar till en bättre inomhusmiljö, har Magnus också breddat sitt sortiment.

- Det är riktigt kul att möta så många ungdomar, som delar samma intresse, att redan i unga år inreda och omge sig med dekorativa bladväxter, säger Magnus.

Här finner du ett bildspel som beskriver en del av den odling med bladväxter vi har säsongen 2021/22

DEKO & DELI

Flera av våra grönsaksplantor är också synnerligen dekorativa i dina utomhuskrukor och samplanteringar. Tänk dig Grönkål och Palmkål som bildar en ståtlig bakgrund och som du kan skörda av hela vintern. Sallat i olika färger blandas med Pelargoner. Lök i olika format blir fina, dekorativa strån bland låga sommarblommor. Vissa också dekorativa som solitärer - här på bilden en av mina favoriter - den mångfacetterade Mangold. Fina blandade färger från gul och orange till röda - alla lika färgstarka.
- Visste du att av Mangold använder du små blad i sallad, utvecklade blad som spenat och stjälkarna som sparris

DET FÖRENKLAR

Det går så mycket snabbare för dig att komma fram till skörd genom att plantera förgrodda plantor. Kål och Dill som brukar höra till de mest utmanande lyckas du bättre med genom att skydda din odling med fiberduk. Ett tips från mig är att dela upp plantorna i två grupper. Plantera de små för sig själva och ge dem bättre förutsättningar. Täck dem med exempelvis skyddande fiberduk. Kanske ska du plantera en del i pallkrage och resten direkt i marken.
 - Och resultatet du får, blir en längre utdragen skördeperiod, så du kan njuta av hemmaodlat längre.

SOMMARENS FÄRGSTARKA

Redan i februari-mars kan du ta förskott på sommaren genom att njuta av Lyckliga Lotta på fönsterbrädan. I ditt ljusaste fönster och med en liten skvätt vatten i samband med morgonkaffet blir ni sanna vänner. Utomhus briljerar Lotta i ett läge, skyddat mot den starka middagssolen.

- det är få andra sommarblommor som ger så mycket färgglädje i det halvskuggiga läget som Lyckliga Lotta!

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 2000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 2200 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.