Ingla Blommor

Odlare 810: Stefan Jacobsson

Här i den lummiga sluttningen ner mot den långsamt rinnande Braån föddes begreppet och konceptet Trädgårdsfägring. Det var Stefans föräldrar Ingegerd och Lars-Göran som skapade ett helt nytt synsätt och användningsområde för sina utvalda annueller och perenner. I Braåns dalgång samsas kubformade växthus med båghus i plast och välordnade odlingsbäddar på friland. Allt genomtänkt och utformat för att kunna flytta växter in - och ut efter växternas behov.

VÄXTERNAS OLIKA BEHOV

Vissa växter får se hela vår trädgård - exempel på en... Ett frö väcks till liv i vår rotningskammare - en liten avgränsad del som är varmare. Där under täcke får de växa några veckor fram till omplantering. Efter omplantering får de rota sig i våra varma och ljusa växthus under tre-fyra veckor. Därefter placeras de i bågväxthusen där vi håller frostfritt och nyttjar solvärmen som resurs. Efter tillväxt kommer de ut på friland och får växa med kallare nätter som gör dem naturligt kompakta.

- utomhus får de finare blad- och blomfärger som ger plantan en högre kvalitet

EN VURM FÖR PRYDNADSGRÄS

Tiden före 1990 då det fanns en handfull olika prydnadsgräs att välja mellan i ett garden center. Det rådde vi bot på genom att selektera ut sorter och arter som har särskiljande karaktärsdrag. Vissa ljusa, vitkantade blad andra mörka gröna, vissa gula andra kopparfärgade, vissa låga andra höga som kan agera solitärer. Extra fokus lade vi på de sorter som gav dekorativa ax och hitta skiftande sortiment som speglar säsongen, dvs vår, sommar och höst.

- mest används våra gräs till samplantering i krukor som blir till en miniatyrträdgård på altan och entré.

TEKNIK ÄR AVGÖRANDE

Mina föräldrar hade ett genuint och djupt intresse för växter och växtmaterial medan mitt övervägde på teknik. Därför förenades våra intressen och vi utvecklade  trädgården tillsammans. Detta har varit absolut avgörande för att den vägen hitta de bästa lösningarna för att odla det otroligt breda sortiment Fägring-växter och prydnadsgräs.

PRODUKTKUNSKAP SOM FÖRMEDLAS TILL DIG

Vår kunskap och erfarenhet om de olika sorterna är viktiga för oss att förmedla till konsumenterna. Då kan de placera och ta hand om våra produkter på ett sätt som ger en ökad odlarglädje. Etiketterna är bärare av denna information. Där lägger vi ner mycket energi för att utforma dem så enkla som möjligt, men också med det där lilla extra rådet, som är så värdefullt.</span>

Skicklighet för en trädgårdsmästare är att pricka in optimal kvalitet eller blomning precis när intresset för säsongsprodukten är som störst i butiken

Stefan Jacobsson
Trädgårdsmästare

INGLA GARDEN - SOMMAR

Här är fina recept och färdiga lösningar.

Med hjälp av våra växter i konceptet trädgårdsfägring kan du skapa miniträdgårdar i din egen personliga stil. Här har vi planterat några färdiga lösningar i olika storlekar för den bekväme konsumenten och det blir som ett recept för dig som önskar inspiration att skapa och plantera själv.

INGLA GARDEN - VÅRFLÖRT

Vårflört är ett koncept som samlar annueller och Perenna växter som på ett elegant och lyxigt sätt kompletterar vårens Penséer. När du skapar dina Miniträdgårdar i krukor och urnor får du ett bredare sortiment att välja mellan. Vi hjälper dig med ett färdigt recept - allt unikt och exklusivt. 

INGLA GARDEN - SOMMAR

Under sommaren har vi många utsökta perenner i sitt allra bästa flor. Här, vitblommande Astilbe, Röd Solhatt, Oregano, Stormhatt som lyfts fram med hjälp av ettåriga Palettblad och finbladig Slideranka.

INGLA GARDEN - INSEKTSRESTAURANG

I närheten av ditt insektshotell kreerar du en iögonenfallande Miniträdgård i kruka, som på sammagång blir till en välsmakande måltid för trädgårdens insekter. Här lyser vitblommande Astilbe, orange Kolibrimynta, tvåfärgade Gaillardia, doftande Lavendel, tillsammans med vattenfallet, som gestaltas av Gulbladigt Penningblad. 

EN VÅRENS FLÖRT

Precis så, Vårflört, heter konceptet med frosttåliga växter som på ett charmant sätt kompletterar din tidiga vårplantering av Penséer. En av de mest populära och uppskattade växterna - här en lilafärgad Gyllenlack ger färg, höjd och synnerligen lång blomning. Vi har haft dem i blom fram till första advent vissa år, dock med visst uppehåll över sommaren.

Att den sedan har ett kulturhistoriskt värde med en placering på Hven i Tyko Brahes trädgård skapar samtal och story.

Ytterligare en dimension - känner du vilken väldoft den sprider?

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4000 m2

Tunnelodling: 1000 m2

Utomhusodling: 5000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.