Södermans Handelsträdgård

Odlare 1585: Patric Söderman

Bara ett stenkast från den plats där Prins Bertil 1955 invigde Sveriges första Autostrada, ligger trädgården som bildades i samma årtionde. Patric, trädgårdsmästare i fjärde generationen, är djupt engagerad i att odla produkter som har en sådan kvalitet att det ekar i branschen. Husen har efterhand moderniserats och är anpassade för året-runt-odling, men med hållbarhet i tankarna väljer Patric finurligt ut produkter, som inte har så mycket behov av värme- och tillskottsljus.

Instagram

#mästergrön1585

Följ oss gärna via taggen #mästergrön1585

PLANTERINGSDAGS

Vid Midsommar, då fjärilar och insekter är våra underhållare och vänner i trädgården, startar vi odlingen av höstens Cyklamen. De första, småblommiga lämpar sig väl att i augusti och september förgylla din miniträdgård i kruka.

BORRHÅL I JORDEN

Med lite mekaniska hjälpmedel formar vi små hål i den receptbelagda torvjorden. Kasta om och skriv: En professionell jordfabrikant i Sverige har tagit fram en speciell jord för Cyklamen, som passar för våra förhållanden. För att förbättra vår odling av Cyklamen har vi en tät dialog med jordtillverkaren, vi finjusterar både innehållet av näring och när den skall lösas ut i jorden. Andra parametrar som pH-värde, ledningstal och vattentillgång är direkt avgörande för ett perfekt resultat.

varsam hand

Småplantorna - frösådda plantor som redan bildat rötter i en strumpa och fått ett antal blad, får vi från en specialiserad trädgård. Vid planteringen gäller sedvanligt trädgårdsmästarhandlag - inte för högt eller för djupt i krukan. Noggrannhet i detta moment visar sig senare på en synnerligen jämn tillväxt och blomning i de olika omgångarna.

VATTEN UPP- ELLER UNDERIFRÅN

Cyklamen, eller ursprungligen Alpviol, växer i sitt naturliga habitat på bergets sluttningar. Där regnar det ofta, men jordens yta torkar snabbt upp. Fundera på detta då du vattnar. Inomhus låter du Cyklamen suga vatten underifrån och dem du tänker ha ute, planterar du grunt, så att rothalsen inte står blöt.

Perfektion är ett ledord för vår trädgård och allt vi gör genomsyras av omtanke. Stor omsorg om underhåll av växthus, val av småplantproducenter, tidpunkt för plantering, egenutvecklat jordrecept och rutiner är av stor betydelse för oss.

Patric Söderman
Trädgårdsmästare

TRÄDGÅRDENS ÄNGLAR

Under tidig vår odlar vi våra små änglar i trädgården. Pensépelargon, eller korrekt namn, Änglapelargon hör till en av våra favoritväxter. Ursprungligen en korsning mellan Citronpelargon och den mer storblommiga Engelsk pelargon.

PENSÉ ELLER ÄNGEL I CENTRUM

Ta gärna en lite närmare titt på blomman. Kommer du riktigt nära finner du ett ansikte, så som du också kan se i vårens Penséer. Eller om du tar tjugo steg bakåt och ser hela fältet - då liknar blommorna små änglar. Här den storblommiga sorten 'TipTop', den mest populära och älskvärda av dem alla

ÄNGELN PÅ VÄGGEN

Visst blommar Änglapelargon som ymnigast om vår och försommar. I ett inglasat rum fortsätter den blomma fram till du kan släppa ut den till ett liv i trädgård eller på altan. 
När du planterar ut Pelargonen, nyper du av lite blommor, vilket underlättar etableringen.
- du lär bli dubbelt belönad under sommaren

FÖR SAMLARE

Klassiska Pelargontrappan passar även för Änglapelargoner. Ta till en hög stege eller lång trappa, för vi odlar tiotalet olika sorter som skapar variation och färgskiftningar. Rosa, lila eller violetta spelar ingen roll för de harmonierar fint tillsammans.

MOTAR MYGG

Sorter som fått namnen 'Eva', 'Lizzy' och 'Mosquitoaway' har mindre storlek på bladen. Citrusdoften är markant och påtaglig och perfekt till att mota myggen på din uteplats. Omger du dig med några olika sorter, får du också blad att smula i sockerkakan och blommor att dekorera tårtan med.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 2350 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.