Årets Sommarblomma

Varje år koras en svenskodlad Sommarblomma, som berikar ditt uteliv.Årets SOMMARBLOMMA EN GLÄDJESPRIDARE

Sommarblommor skänker glädje till alla. I trädgården, på altanen och balkongen, i kolonien och runt fritidshuset blommar de generöst. Men också i hög grad på våra offentliga platser i städer, parker och på våra kyrkogårdar blommar de. Överallt finns de där som färgrika, dekorativa smycken.

Det finns inte bara en Sommarblomma. Nyfiken?  Då är det dags att finna nya favoriter i samlingen Årets Sommarblomma.

SKÖNHET SOM BRYTER SIN ANONYMITET

Den utvalda har ett högt odlingsvärde och en positiv påverkan på dina sinnen. En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att vi i juryn önskar att fler ska få uppleva dess skönhet och nytta.

FRÄMJAR DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN

Flera av de utvalda till Årets Sommarblomma har egenskaper, som berikar trädgårdens insektsliv. Det som vi idag benämner biologisk mångfald betyder, att växten genererar foder i form av nektar till både våra vilda och tama insekter.

UPPMÄRKSAM - KANSKE HAR DU SETT DEN FÖRR

Någon gång har du kanske sett den i den offentliga miljön, men det kan också vara en traditionell utplanteringsväxt som fått ett nyväckt intresse.

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2024

HELIOTROP

Heliotropium arborescens

- Den mättade färgen, den ljuvliga doften, den modesta storleken och dess för våra ekosystemtjänster så värdefulla nektar gör Heliotrop så attraktiv att odla för alla som har en yta på balkong, altan eller trädgård.

Om Heliotrop

Ett underbart trädgårdssmycke begåvad med en omisskännlig doft av honung och vanilj

Blommornas mörka lila färg är mustig och väl mättad.

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mörkt blåviolett färg.

DOFTEN - INSEKTERNA - DEN MUSTIGA FÄRGEN

Kanske hör du till gruppen åldersrika som under 1960- och 70-talen lyfte fram Parfymblomma till en av din trädgårds mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd men modest växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Parfymblomma var det många som kallade den, fast de åsyftade Heliotrop, som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

Läs mer om Heliotrop - klicka här!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2023

SVARTÖGA

Thunbergia alata

- Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna. 

HÄNGANDE TRÄDGÅRD

Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå.

Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö.

Läs mer om Svartöga - klicka här!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2022

CHOKLADSKÄRA

Cosmos atrosanguineus 'Chocamocka'

- Det är som att öppna en ny ask praliner från fina fabriken i Schweiz. Det är doften från Chokladskärans blommor du känner.

 

 

EN BLICKFÅNGARE MED VILDBLOMSKARAKTÄR

'Chokladskära blir allt från 30 till 70 cm hög. Är ytterst charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket. Blommorna är skålformade med urnupna kronblad och i en färg du inte trodde fanns – mörkare än vinet i ditt glas. Djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda med förnimbart svart – obeskrivliga.  Tänk, vad åtta sammetslena kronblad i enkel krans och med en stor, ännu mörkare ståndarsamlingen kan åstadkomma - växten är i sanning trädgårdens blickfångare, dess ögonfröjd.

Läs mer om Chokladskära -  Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2024 avslöjas fredagen den 24 maj

Håll utkik! På Webplatsen ÅretsSommarblomma.se, Instagramkontot #åretssommarblomma och på Slottsträdgården i Malmös Facebooksida

Då finns även de första svenskodlade exemplaren till försäljning, fråga i en växtbutik nära dig!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2021

MÖRKBLADIG, ENKELBLOMMANDE SOMMARDAHLIA

Dahlia x pinnata 'Dreamy'

- Vilken drömblomma! I alla färger utom blått

FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER

Makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad, som verkligen framhåller blommornas klara färger. Starka, intensiva, eldiga färger mot dessa mörka, blänkande blad med en obeskrivbar lyster och med purpurfärgade nerver, som gör dem helt oemotståndliga.
- Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av utseendet. Och ett lockande mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
- Det surrar och svärmar omkring dem.

Läs mer om Enkelblommande Sommardahlia - Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2020

BOLIVIABEGONIA

Begonia boliviensis 'Summerwings'

- Tunna som fjärilsvingar rör de sig graciöst i vinden

LÅNGVÄGA GÄST BLEV BOFAST HOS OSS

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867.
Till oss kom den redan 1872 och fanns tidigt med i C J Wallins Uppsala  Läns Trädgårdsskolas katalog. Allmänt känd blev den betydligt senare och riktigt populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna. Denna - precis som många andra Begoniaarter  har-  i synnerhet nu under 2000.talet - fått en renaissance både ute och inne

Läs mer om Boliviabegonia - Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2019

PALETTBLAD

Plectranthus scuttelarioides

- Ljuv romantik och spännande dramatik i skön förening

RENAISSANCE FÖR KLASSIKER

Sedan Palettblad i mitten av 1800-talet kom från Tropiska Asien till Europa och oss, har sortantalet ökat betydligt, Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Den spreds i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad Nässla, Rums- och Praktnässla, Nälla, Fattigmanskroton m fl.
Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem

Läs mer om Palettblad -  Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2018

SOMMARLJUS

Gaura lindheimerii

- Med ståndarsamling som attraherar både blickar och fjärilar

EN RIKTIG FJÄRILSMAGNET

I vinden rör sig sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.

På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Läs mer om Soommarljus - Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2017

LEJONGAP

Antirhinnum majus

- Blomman som får oss att le. Kläm i "mungipan" -  och den skrattar

FÄRGERNA, DE LJUVLIGA

De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter. 

De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. 

Inte bara blickarna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

Läs mer om Lejongap - Årets Sommarblomma!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2016

STOR DAGGSALVIA

Salvia 'Mystic Spires Blue' 

- Blåare än blått - det kallas mystik

MODERNT FORMSPRÅK

En ettårig Salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar.

Blommorna är verkligen iögonfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.

Läs mer om Stor Daggsalvia - Årets Sommarblomma!

Årets Sommarblomma 2016

Salvia 'Mystic Spire'

Årets Sommarblomma 2017

Lejongap

Årets Sommarblomma 2018

Sommarljus

Årets Sommarblomma 2019

Palettblad

Årets Sommarblomma 2020

Boliviabegonia

Årets Sommarblomma 2021

Mörkbladig enkelblommande SommarDahlia

Årets Sommarblomma 2022

Cosmos atrosanguineus 'Chocamocka'

Årets Sommarblomma 2023

Thunbergia alata

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.