Sicilien

Odlare 43: i ett optimalt landskap för odling av Citrus-, Oliv- och Medelhavsväxter

Sicilien har en lång tradition av att odla Medelhavsväxter, liksom man gör på på fastlandet, men just klimatet här skapar förutsättning för att få fin kvalitet. Odlarna här har gjort sig kända för den fina kvaliteten liksom deras passion och stolthet för sitt yrke. Här odlar man i flera generationer. vilket gör att man bibehåller hantverket och yrkesskickligheten. Odlingarna är många och små, oftast familjeföretag som värnar om sin egen produktion och att den får fortsätta att gå i arv.

NÄRA ODLAREN

Året om så står vi direktkontakt med våra odlare på Sicilien, genom Philipe som både kan språket och det Sicilianska livet breder vi vägen för fina leveranser. Philipe får bra stöd av vår svenske man Tommy, som bor och jobbar på ön under den mest intensiva perioden från januari till juni. Tommy är stor del av vårt kvalitetsarbete då han är involverad i allt från första dialog med odlaren till sista hand på packningen av växterna innan de lämnar för destination Helsingborg.

CITRON VÄGLEDER

Citronträden är just nu den produkt som är mest intressant i norden. Inte för att den blommar flitigast, bidrar med färg eller bär mest frukt. Det är ett modernt stilleben, en ensamt hängande frukt från en av frukten nedböjd gren - det är inredningsmode!

Citron har många fina egenskaper som du kan uppskatta. Den kan blomma precis när som helst på året, och blommorna, den doften den är underbar. Citronen är också helt unik på den punkten att blommor bildas trots att fjolårsfrukten inte är mogen ännu. Därför får du både blommor och frukt inkluderat i upplevelsen. Citronens frukter, de smakar lite extra och du behandlar dem med extra vördnad när de är hemmaodlade.

SKYDDAD MOT STEKNING

I professionell odling skyddar de mot stark sol, vindar och annan mekaniska skador med hjälp av nät. Blad och frukter är fina när de landar i butiken och bidrar till merförsäljning. Orange frukter är absolut de mest rikbärande och där väljer du Kalamondin och Kumquat som de enklaste att lyckas med på din altan och balkong. 

DET MYTOMSPUNNA BERGET

Oavsett var på ön du befinner dig eller i Kalabrien på fastlandet så är Etna där, stor ståtlig och med pondus. Etna drar till sig skiftande väder och bidrar till att odlingsförutsättningarna blir så fantastisk bra för Citrus och Palmer på ön.  

PERSONLIGT SORTIMENT

Åker du runt på ön ser du frekvent odlingar av vin, citrus och oliver. Där emellan poppar det upp små härliga familjeföretag som odlar sina egna små specialiteter, allt från miniatyrer till stora pampiga träd. Du vet att bakom var produkt finns ett hantverk framställt med stort hjärta.

ORGANISERAD ODLING

Även för en Siciliansk odlare är det en yrkesheder att leverera kvalitet. På produkter där man med mekaniska metoder och hjälpmedel kan skapa rak fina stammar och tillhörande välklippta klotformade kronor, där finns ett större värde för alla i värdekedjan.

DET BLOMMANDE

Italien är förknippat med Bougainvillea, Trillingblomma som den heter i Sverige. I stora delar av Italien ser vi den klättrande på  stenbeklädda husväggar i de mest pittoreska städerna. I Sverige får vi nöja oss med att njuta av den utomhus under sommaren. Då är det lämpligare att binda rankorna mot mindre spaljéer eller finurligt formade små miniatyrstamträd.

GRÖNT FORMSKÖNT

Oavsett om du är på besök i sverigeklassiska Carl Larsson-gården eller bor i ett modernt Nordiskt bungalow-likande hus med gigantiskt patio så passar alltid formklipp grönt.

Myrten är den absolut finaste med sina små enkla och fina blad. Du kan klippa precis så softa du vill och forma om, det gör du själv till helt fantasifulla formationer.

KOSTNADSEFFEKTIVT HÅLLBART

Vid varje order och lastning är det viktigt att tänka logistik och hållbarhet. Tillsammans hjälps vi åt med varuflödet. Vi lastar alltid bilarnas flak väl fyllda till både bredd och höjd. Transporterna går sedan direkt till Helsingborg utan omvägar är de här på 48 timmar. Samma kväll är de omlastade till kundunikt packat och på väg med svenska åkerier till kund.

Huvuddelen av produktionen på Sicilien är under MPS certifieringen. Sicilien är lika noga med val av insatsvaror som för svenska odlare. All plast är tillverkat av returplast och i kulörer som gör at de kan lämnas på våra avfallssorteringsstationer till återvinning.

Våra märkningar och certifieringar