Julstjärnans Dag 12 december

- en dag att förära din hjärtevän lite omtanke och skapa julstämningJULSTJÄRNANS DAG 12 DECEMBER

I USA har firandet en lång historia och man firade dagen redan 1852. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande

Julstjärnans dag är en dag som hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad av denna växts skönhet att han för 200 år sedan importerade den till USA och gav den sitt namn. Snart spreds julstjärnan med de framträdande röda högbladen i hela landet. 

På flera språk heter därför Julstjärna också just Poinsettia. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851, varför just denna dag blivit en dag att lyfta fram Julstjärnan.

POINSETTIADAGENS TILLKOMST I DEN AMERIKANSKA HISTORIEN

Den amerikanska kongressen introducerade därefter 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och den har firats till hans minne den 12 december varje år sedan dess. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen. Att traditionen levt vidare beror säkert både på att julstjärnor är en viktig del av julens traditioner samt att de även är en viktig kultur för många odlare under vinterhalvåret.

PEPPARKAKSHUS OCH MILJÖSKAPANDE JULSTJÄRNOR

En lite rolig parentes är att man i USA även firar ”Gingerbread House Day” den 12 december. Julstjärnor och pepparkakshus passar fint tillsammans!

KARL FREDRIK INSPIRERAR

Tack till Karl Fredrik för de fina och inspirerande arrangemangen du skapat på Katrinetorps Gård i Hyllie/Malmö samt till Lina Arvidsson, som har fångat det så smakfullt på bild.

I ALL SIN ENKELHET

Julstjärnan, den vita får spela hjälte här i en traditionell urna med klassiska inslag.

Som samplantering, ovanför mossan planteras Murgröna. Murgrönan kan du välja en bladform som passar i din personliga stil. Varför inte en vitbrokig variant?

Hittar du detaljerna? Flera Silvergirland tittar upp i arrangemanget och stillar nyfikenhet.

FLUFFIGT OCH MUSTIGT

Julstjärnor i alla dessa fina namnsorter och varierande färger gör det lite extra spännande att arrangera. Aprikos möter rosa/rött och julrött mot rödvin. I denna miljö behövs mycket färg och gärna de dova tonerna som gör dem rättvisa i denna charmanta miljö. Hitta de sorter med mönster eller schatteringar - det skapar liv och djup.

LÅS IN DINA FAVORITER

När du väl finner din favorit hittar du en glaskupa som lyfter en enkel Julstjärna till nya höjder.

Röd eller vit stjärna spelar ingen roll - du finner din stil!

PEPPAKAKSHUSETS DAG

Julstjärnans Dag i Amerika sammanfaller med Pepparkakshusets Dag. Att de sammanfaller gör det bara roligare och större anledning till att samla familj o vänner. För att baka Pepparkakshuset och sedan pynta både det och ditt eget hus med Julens stjärnor, håller banden med de nära och kära vid liv. 

"Gingerbread House Day” kallas den 12 december i USA.

STÅTLIGT OCH MAGNIFIKT

Precis denna stil är den vi förknippar med Karl Fredrik. En kulturell miljö, slottslik inredning och stora svulstiga och fluffiga arrangemang. Det skall vara volym!

Fina borddukningar omges av klassiska urnor upphöjda på piedestaler, planterade med svenskodlade Julstjärnor.

LÅGT OCH HÖGT

I stora salar krävs flera Julstjärnor för att det skall bli fluffigt. För att skapa höjd är en julens Amaryllis ett ypperligt komplement. Finns så många fina färger som matchar Julstjärnorna, skapar harmoni eller kontraster - det är du som väljer.

Tack Karl Fredrik för att vi fick göra ett inspirerande besök i din kreativa, lilla julvärld av blommor!

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till maja.holm@sydgront.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.