Renatas Blommor

Odlare 892: Renata Matyjaszek

I Helsingborgs östra del är byn Hjortshög belägen. Här ligger handelsträdgårdarna tätt. En av dem är Renatas trädgård, som ligger i en sydsluttning med böljande vyer och kurviga vägar runt sig och med vackra Vasatorp som en kuliss i bakgrunden.
Mellan växthus och tunnlar finns öppna odlingsytor, som ger Renata möjligheter att odla ett synnerligen brett sortiment för vårsäsongen.
Renata har "Mäster"- handlag och är begåvad med en fingertoppskänsla att nyttja de effekter som hennes odlingssätt renderar. Med täckt odling och kalla nätter får hon plantorna att hålla ett kompakt format och få god kondition.

KLÄTTERVÄXTER ÄR PÅ MODET

Klätterväxter är förenat med ytterligare hantverksmässiga metoder för en trädgårdsmästare - de kräver daglig ompyssling. Pinnarna, som först fogats samman i toppen, måste komma på rätt plats i krukan  för att hålla ihop plantan i odlingen och sedan skydda den i transporten. Klätterväxterna vi odlar, blir hemma hos dig upp till 3 meter höga. I vår odling växer de med 2-3 cm om dagen. Varje dag snurrar vi fast nytillväxta lianer till pinnarna vilket är den viktigaste uppgiften under den perioden.

- lianerna är som små barn - vägleder du dem i början, så klarar de sig lättare själv längre fram.

TEMPERATUR HAR PÅVERKAN

När du odlar i växthus eller i plasttunnlar får du ett betydligt varmare odlingsklimat. De varmare dagarna med temperaturer på upp till 30 grader gör att växterna forceras i sin tillväxt. På natten skyddar tak mot kyla, vilket gör att tillväxthastigheten hålls uppe.

Men om du öppnar taket fullt på natten eller odlar på friland, då dalar temperaturen ned till normal nattemperatur. Med de kallare nätterna hålls tillväxthastigheten tillbaka och du får naturligt kompakta plantor.

- det krävs lite känsla och erfarenhet för att odla utomhus. Man måste veta, när man ska skydda plantorna mot de kyligare frostnätterna, så att ingen skada uppstår.

AMPLAR SOM MINITRÄDGÅRDAR

Renata har under lång tid utformat recept på miniträdgårdar. Recept som du inte hittar på Internet utan unika skapelser, som finns bara i denna trädgård. Hon väljer ut olika arter, som på ett charmant sätt gifter sig med varandra och väver sig samman till dekorativa, samplanterade miniträdgårdar.

- Kunskapen om arter är viktig. Men än viktigare är att känna till namnsorter, som ofta skiljer sig åt. Gör man det, får man rätt resultat.

Det går att odla sommarblommor lite kallare. Det tar längre tid, men resultatet blir mer köldtoleranta plantor, som lättare klarar av etableringstiden hos konsumenten.

Renata Matyjaszek
Trädgårdsmästare

SVARTÖGA I NYA FÄRGER

Som avgränsare kan du plantera annuella, snabbväxande klätterväxter som snabbt ger dig lummig grönska och harmoniskapande inramning. En tacksam favorit är Svartöga.

Länge fanns det bara gula och orange färger att tillgå. Nu har förädlingsföretagen knäckt koden och utvecklar nya, moderna färger som passar i tiden. Nu finns det snart en färg för var och en stil.

UPP OCH NER

Svartöga är visserligen en klätterväxt men det hindrar oss inte från att plantera den i en ampel. I ampeln blir Svartöga helt plötsligt mycket mer lättskött. Den får härja fritt, växa som den vill och formas då hängande på ett naturligt sätt.

Under sommaren får du en helt annan upplevelse, då lianerna hänger tätt och kraftfullt nedåt och bildar ett två- tre meter långt "vattenfall", som sedan begåvas med blommor i den färg du valt ut.

BIOLOGISK MÅNGFALD

Det finns flera guldkorn bland våra utplanteringsväxter, som inte bara är vackra att titta på, de har även andra egenskaper. En av mina favoriter, Heliotrop, doftar alldeles fantastiskt gott. Under ljumma sommarkvällar, när daggen fallit på blommorna, brukar dofternas intensitet förstärkas.

Dessutom är Heliotrop en fjärils- och insektsmagnet. Så där du planterat Heliotrop är det alltid liv och rörelse, en restaurangmiljö som bidrar till den biologiska mångfalden.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 3000 m2

Tunnelodling: 1000 m2

Utomhusodling: 1000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.