Asarums Handelsträdgård

Odlare 1290: Mirek Luszczynski

Den i Blekinge och i trädgårdskretsar omtalade Flora-Persson drev flera blomsterbutiker. Han ville själv odla en del av blommorna, som såldes där och letade efter för ändamålet lämplig mark. Han landade invid ett nedlagt flygfält och byggde där sina växthus. Redan då var Mirek engagerad i odlingen och fick lära sig trädgårdsodlingens ädla konst. Nu driver han hela anläggningen, som är i drift året om. Året inleds med Primula och Vårlökar, vilka avlöses av sommarblommor och Miniträdgårdar i ampel. Så kommer hösten och med den Cyklamen och odlingsåret avslutas med Hyacinter och Amaryllis till jul.

CYKLAMEN EN HÖSTENS ALPVIOL

Direkt efter den avslutade vårsäsongen, runt skolavslutningarna, kommer våra Cyklamenplantor hem från förädlingsföretagen. De är så små och späda, så de hanterar vi med ytterst varsam hand. Väl planterade i krukan, förflyttas de ut på borden, där de får växa till sig under sommaren. Det är nu den viktiga perioden infaller, då plantorna skall bilda blomknoppar inför hösten.
- Hur svårt det än låter, svalka i växthusen är nu en fördel.

COLOUR GARDEN - MINITRÄDGÅRDAR

I växthusen kan vi även nyttja den osynliga andra våningen. Med hjälp av alla de stabiliserande och avbärande rören, kan vi hänga upp krukor, för att odla våra Minträdgårdar. Jo, vi pratar om ampelodling och en stor del av den består av rena arter i varje ampel. Men vår specialitet är 'Colour Garden', där vi väljer ut 5-7 plantor, som är färgavstämda för att bilda en dekorativ Miniträdgård, som passar flera stilar.
- Ampelkroken får du gärna ta av när du planterar om där hemma - den är bara ett hjälpmedel för oss i odlingen.

TRICKET - PUTSA CYKLAMEN

Cyklamen är fantastiskt duktig på att generera nya blommor i augusti och september dvs under den varmare delen av hösten. När vi odlar våra Cyklamen, putsar vi bort alla blommor, som dyker upp fram till en förutbestämd tidpunkt. Vid höstens skolstart, som är början på Cyklamensäsongen, får man en fin produkt med många blommor på en gång.
- Plantan önskar, att du tar bort blomstjälken med snits och känsla. Hitta brytpunkten invid knölen med ditt pekfinger och tryck lätt nedåt och rakt ut från plantans mitt. Det känns rätt när man gör rätt.

Vill du ha snyggare Cyklamen än grannen? - Ta bort blommorna när de börjar tappa färgen, så belönas du med nya och än fler, eftersom du avbryter fröbildningen.

Mirek Luszczynski
Trädgårdsmästare

GLANDULARIA - VERBENA - HÄNGVERBENA

Verbena och Hängverbena, små dekorativa sommarblommor, som kanske inte tar för sig, när de växer ensamma i en kruka. Om du däremot planterar den ihop med andra, både fyller den ut och väver sig in mellan dem. Här lyser den upp och bidrar till att en harmonisk komposition skapas.
- Klipp bort blommorna, när de falnar, så får dubbel blomsterglädje som belöning.

PREMIUM ODLAS MED AMPELKROK

Fest ikväll? Behöver en snabb lösning? Inga problem!
Det finns ett femtontal olika arter av sommarblommor att välja mellan. Och de flesta av dem finns dessutom i flera olika färger. Det betyder oanade möjligheter att finna en färdig en färdig plantering, som uppfyller dina önskemål och som dessutom precis passar din personliga stil.
- Plantera om din Premiumprodukt i ett annat större kärl och välj då också en Plantjord av bästa kvalitet. Då blir det ett gott resultat - då blir du belönad.

VOILÀ

Så enkelt och praktfullt det kan bli, när kroken är borta och gästerna är på väg.
Planterar du i enkla zinkhinkar, så får växterna du valt ut ta plats och briljera både med sina blommor och sina blad.

HÄNGBEGONIA - UNDERSKATTAD

Begonia, främst de hängande sorterna, är sedan lång tid tillbaka bortglömda på inköpslistorna. Fundera på hur många sommarblommor du inte varit riktigt nöjd med de senaste åren... Var de placerade i norrläge, eller på plats med färre soltimmar, eller kanske gav du inte dem någon tillskottsnäring under sommaren?
- Just om det är så, skall du prova någon form av Begonia - du kommer inte att bli besviken! Däremot förvånad, för den överträffar oftast förväntningarna.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 8000 m2

Tunnelodling: 1000 m2

Utomhusodling: 5000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.