Danmark

Odlare 77: Odense - hjärtat av den danska prydnadsväxtodlingen

På ön Fyn, mitt i Danmark, där sker det största delen av den Danska prydnadsväxtproduktionen. Likt produktion av grönsaker och animalier är det agrara en motor för nationen och övervägande del av prydnadsväxterna går också på export till Europa. Odense, byen mitt på ön, där samlas all logistik på ett storskaligt och effektiv sätt. Danska trädgårdsmästare väl kända för sina professionella odlingar och långt framme med innovation presenterar ofta nyheter eller trevliga koncept.  Här mitt i detta stora växtrike har vi en man, Tomas som bevakar vårt varuflöde.

Instagram

Följ oss gärna via taggen #mästergrön77

STORSKALIG INNOVATION

Hos PKM har vi på senare år fått se storsäljare som Campanula portenschlagiana 'Get Mee' födas. En perenn Murklocka med en otroligt mörk blåviolett färg som man bara inte kan motstå i full blom. 

Ur Campanulasläktet har de också plockat fram flera nya förädlingar med större klockor och annorlunda växtsätt. Flera av dem med namn som anspelar till de Danska Kungahuset.

HORTENSIA - ETT MODE

I våra hemträdgårdar har vi upplevt Buskiga Hortensia i vitt, rosa och om jorden tillåter också i den ovanligare färgen blått. 

Dansk innovation har förädlat fram många nya färger som vi aldrig tidigare fått se. Färgerna kan speglas med modevärlden där softa och mjuka kanske lite tvättade toner är framträdande. 

Nya färgskiftande där blomningen inleds i en ton och sedan allt eftersom blomningen avtar övergår i en mattare och mörkare färg.

ROSOR MER ÄN BARA BLOMMA

Rosor i kruka ofta en dussinvara till lågt pris  dagligvaruhandeln, men det finns så mycket mer att uppleva. Förädlarna har jobbat mycket hårt med att utveckla sorter som mer påminner om de ädla och välformade trädgårdsrosorna. Fast korta och kompakta, för krukodling och ofta laddade med flera värden.

Temarosor som Slottsrosor, enkla eller fyllda, stora eller små blommor, vissa mer väldoftande än andra.

MORSDAG

Klassikern som odlats i Sverige under flera generationer har nu hamnat i Dansk trädgårdsodling. Rosorna är små, men med karaktären av en ädel ros. Växtsättet lite kraftigare och passar utmärkt för njutning utomhus under hela sommaren eftersom blommorna, de remonterar.

STORBLOMMIG HIBISCUS

Stora, färgmättade blommor på en buske vars bladverk är synnerligen mörkt grönt. På en solig plats levereras Hawaiis Hibiscus nya blommor varje dag under sommarhalvåret du ljuset är som bäst.

Enkla eller fyllda blommor, stora eller gigantiska - det är bara att hitta din stil.

EN SPÄD TREND

Med korta, späda stjälkar, lite hängande och slarvigt växande har denna vitklöver blivit en trendmarkör för de naturliga krukväxterna. Små tindrande treklöverblad som kan användas solitärt i en kruka på fönsterbrädan eller bli en kontrastväxt tillsammans i en Miniträdgård i kruka utomhus under vår, sommar och vinter. Personlig stil - du har fyra färger och mönster att välja mellan.

frodigare TREND

Med lite mer kraft i blad och stjälk samt ett vackert triangulärt blad skiljer Oxalis från Vitklöver. Välj de ljust gröna blad eller de mörkt purpurfärgade för att skapa fina arrangemang eller Miniträdgård i kruka för uteplatsen.

HÅLLBART PÅ BÅGE

Tjockbladiga, hållbara och tåliga växter är omtyckta i de Svenska hemmen. Med frodig växtlighet, fina blad, ibland ljusbrokiga kan de format till formsköna stilleben. Detta för att de växer ut med långa lianer som lätt binds till tråd. Att du inte behöver vattna varje vecka är heller ingen nackdel.

TRÄDGÅRDSHORTENSIA

Rikblommande och färgstarka Hortensia passa fint i trädgårdar upp till Mellansverige. Här är det mycket att välja mellan bland alla de som blommar mellan juni och september. Vita Syrénhortensia, Trädgårdshortensia  i rosa, vitt och blått eller den något större och vildare varianterna av Vidjehortensia.

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.