Kålaberga Trädgård

Odlare 1234: Fredrik Andersson

I Kålaberga - där uppe på höjden inbäddad i en lund ligger Fredriks trädgård. Odlingen ursprungligen utformad för tomatproduktion har de senaste 30 åren utvecklats till en bred produktionsenhet för krukväxter. Utomhusodling blandas med tunnelväxthus och glashus för sommarproduktion. Under 2021 utökar Fredrik sina ytor med ytterligare ett växthus anpassat för året-om-odling.

TUNNELVÄXTHUS

Enkla konstruktioner av aluminium kläs med plastfolie och här får växterna tillskottsvärme vår, sommar och höst. På samma gång skyddas plantorna mot uttorkande vindar, regn och hagel samt ger ett vinterskydd. I september planteras Penséerna i våra tunnlar. Där får de utveckla rötter i hela krukan och växa sig stora så bladen fyller krukan. Under vintern sker ett osynligt underverk - då inducerar de sina blommor. Efter vintervilan väcks de till liv igen i mars och med den värmande vårsolen poppar blommorna upp.

KRYSS SPEGLAR HÖSTEN

Krysantemum blommar naturligt på senhösten. De är sk. kortdagsväxter vilket betyder de blommar när dagslängden är max 10 timmar. För att tvinga fram en tidigare blomning på Krysantemum, såväl de du köper till fönsterbrädan som de stora bollformade måste du ha hjälp. Inomhus drar trädgårdsmästaren för mörkläggningsgardiner, när de bestämt att dagen är slut, för att få dem i blom.
- Samtliga Bollkrysantemum som jag odlar utomhus kommer i blom med naturlig dagslängd - här finns inga mekaniska metoder att tillgå.

FINGERTOPPSKÄNSLA 

Nyfiken på Julstjärnan, en av julens bästa stämningshöjare?
Redan under sommaren kommer sticklingar hem till trädgården. De sticker vi ner i små pluggar, där de får bilda rötter under fyra veckor. Därpå planteras de i 12 cm krukor och tillväxten startar direkt efter att rötterna börjar utvecklas. Någon vecka senare toppar vi plantorna, vilket tvingar fram fler grenar. När plantorna växt upp till rätt höjd drar vi för mörkläggningsgardinerna del av dagen.
- Plantorna reagerar omedelbart på detta och startar bildandet av blommor och de karaktäristiska färgade högbladen vilka syns till första advent.

Min vurm för kryddväxter gör att jag vill odla allt spännande som har goda smaker - fantastiskt att få stilla alla konsumenters nyfikenhet med min egen

Fredrik Andersson
Trädgårdsmästare

färgstarkA kryddOR

Varför inte kombinera olika bladdekorativa kryddväxter du gillar, i samma kruka - det blir till en personlig kryddträdgård. Ljusa blad tillsammans eller kontrasterande blad som ger synbar effekt. Kombinationsmöjligheterna är många då Salvia finns med gul- och vitbrokiga blad och en sort med i purpurtonade blad.
- Pizzakryddan nummer ett, oregano odlar jag i gul- och grönbladig, vitbrokig men också den mer kraftfulla 'Hot & Spicy'.

KRYDDTRÄDGÅRD

Fisk, biff, soppa eller sallad på menyn? Med din egenkomponerade kryddträdgård i miniformat har du alltid färskt att tillgå för att sätta din egen prägel på anrättningarna.
- Den Franska Dragonen till kvällens Bea, Citrontimjan på torskryggen eller lite färsk klippt Oregano på fetaosten fulländar den grekiska sommarsalladen.

DEKO & DELI

I miniträdgårdarna är det kul och inspirerande att kunna kombinera dekorativa prydnadsväxter med grönsaksplantor. Rubriken Deko & Deli anspelar på Dekorativa Delikatesser. Ibland är det det ätbara blommor som frontar och tar plats och vid andra tillfällen som här, är det Svartkål som får agera utropstecken. Oavsett, när du samplanterar kommer du alltid ha tillgång till färskt och närodlat för din måltid på samma gång som har något vackert att vila ögonen på.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4500 m2

Tunnelodling: 1000 m2

Utomhusodling: 4000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.