Förslövs Handelsträdgård

Odlare 222: Jörgen Ekenberg

När tåget söderut passerat Tunnel Hallandsås möter du ljuset och en fantastisk vy över Skånes nordvästkust. Här invid första station ligger trädgården väl inbäddad med villor och grönska omkring. Anna och Jörgen är fostrade av sina föräldrar i den ädla konsten att producera med kvalitet. Värdena sitter i odlandet, men också blicken, konsten att se de estetiska kvaliteterna i växterna och i det som omger dem. 

- Vi har valt ut ett mindre antal sorter Pelargoner som våra favoriter och låter dem bli så fina att de överträffar kundens förväntningar.

HUSHÅLLANDE MED VATTEN

Vatten är idag en synnerligen begränsad resurs, så alla måste vi hjälpas åt att hitta metoder för att minimera förbrukningen av friskt vatten. Visst behöver Pelargoner mycket vatten för att växa sig stora. Men vi ser fördelar med att minska antalet vattningar och att sträcka ut tiden mellan dem så långt som vi kan. Detta får också till följd, att våra Pelargoner blir naturligt kompaktare.
- Allt vatten vi vattnar ut sugs upp av växterna, dvs inget vatten går till spillo.

EGET MODERMATERIAL

Nästan alltid håller vi oss med eget modermaterial. Moderplantor är större plantor som vi ger en liten större dos kväve för att de skall växa kraftigare och därigenom undvika bildandet av blommor. Eftersom de växer kraftigare och får många toppar, kan vi med jämna mellanrum skära av sticklingar. Sticklingar som sedan rotat sig, planteras om i större kruka och efter 10-12 veckor blir till nya fina plantor, som skickas till butik.

VI PYSSLAR LITE EXTRA

Oavsett om det är Julstjärnor eller Pelargoner pysslar vi lite mer med dem. Pelargonerna toppar vi ett par gånger mer än de flesta odlare gör. Därför blir de också större, bredare och alltid välfyllda med blad ända ner till botten.
- Vi gör alltså en premiumprodukt som därför därför kostar lite mer i butiken.

Kärleken jag kan ge till en Pelargon är min yrkesheder och uppskattningen jag får av mina kunder därav är ovärderlig

Jörgen Ekenberg
Trädgårdsmästare

PELARGONTRAPPAN

En av tidernas bästa uppfinningar för oss blomstervänner. Visserligen är en trappa till för transport men också som en resa, som om den kantas av blommor, gör den än mer värdefull.

'Susan Payne', 'Appleblossom'

'Mårbacka', Calliope 'Dark Red'

'Mårbacka', Mårbacka Vit'

MÅRBACKA I GENERATIONER

Vi kan vara stolta över att vi i dubbel bemärkelseförvaltar arvet efter våra föräldrar. Trädgården utvecklas med oss och med tiden samtidigt som vi fortfarande skär sticklingar från de plantor av 'Mårbacka' som funnits i trädgården sedan 1977. 

'Mårbacka' blir allt mer populär, inte bara som en gåva i enkelt omslag utan även som en uppskattad inredningsdetalj både i moderna hus och i idyller, som Selma Lagerlöf och Carl Larsson skapat.

EN LUGN STUND I VÄXTHUSET

En fika i växthusen då vi kopplar av en stund från det intensiva arbetet.

Se här hur växter skapar lugn och ro som vi kan få ta del av på vår arbetsplats. Fler arbetsplatser skulle begåvas med en oas att återhämta sig på och glädjas åt.

LITEN BLIR STOR

Fyra veckor efter att vi skurit av en stickling från den stora moderplantan, har den rotat sig i torv, omsluten av en liten strumpa, yrkesmän emellan kallad Jiffy. Skillnaden här mellan störst och minst - På bilden syns skillnaden mellan störst och minst, Moderplantan i 20 cm kruka är 16-20 veckor äldre än plantan i Jiffy

En liten tidplan - Om vi på Nyårsdagen  skär och sticker en  stickling  i Jiffy, planterar vi den på Karls namnsdag i en 12 cm kruka. I mitten av april sker nästa omplantering i större kruka och i slutet av maj är växten färdig, full av blommor och knoppar, så att Du kan ge den till Mor på Mors dag.

VÅRA ÄLSKLINGAR

Man kan aldrig sluta uppskatta färgrikedomen och de olika karaktärsdragen hos våra utvalda Pelargoner.

Visst är det avklippta också en uppskattad snittblomma. Avklippta pelargonblommor i bollform och ljuvliga färger blir fina i vas, en och en eller i bukett. När Pelargonen väl är hemma på din fönsterbräda eller uteplats och översållas av blommor, kan du stoltsera med egenodlade snittblommor.
- mer närodlat än så kan det knappast bli.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 4000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m2

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.