Segers Handelsträdgård

Odlare 750: Johan Seger

Johans trädgård byggdes i en grön, skön miljö, vars lummiga grönska bevarats i Väla By. Detta trots numera närheten till Helsingborgs stora köpcentrum med samma namn, som kryper allt närmare.

I Väla By startade Kenneth och Dan Perssons farfar en odling, som togs över av dem båda, vilken under många år drevs av ena brodern, Kenneth. Modern teknik, hantverk, entusiasm och en stor portion nyfikenhet, som är självklarheter för en duktig odlare, bildar en god grund för den odling av krukväxter, som kännetecknar trädgården. Släktens gedigna yrkeskunskaper har gått i arv och förvaltats väl fram till en höstdag 2020...

Då kommer Johan Seger och knackar på glasdörren. Nu får Johan med sin ungdom och entusiasm förvalta det arv han förvärvat och odla krukväxter och utplanteringsväxter för moderna människors behov.

GEDIGNA BASKUNSKAPER

Johan Seger, trädgårdsmästare i den trädgård han förvärvade under våren 2021.

En trädgård med synnerligen lång odlingstradition, har nu tagits över av en yngre generation.

Den unge Johan har med sig goda erfarenheter från odling i växthus, eftersom han arbetat i flera MG-trädgårdar. Kunskaper från förädlingsledet  har han också med sig i bagaget  efter att ha agerat säljare och odlingskonsult med ett väl inarbetat nätverk.

INTRESSE FÖR NYANSER

Att jobba med försäljning av rotade sticklingar och förgrodda plantor till yrkesodlare har gett Johan god kännedom om sorter och om hur de ska produceras i svenska trädgårdar för att stämma överens med konsumenternas stil och önskemål. 

NYFIKENHETEN ÄR VÄRDEFULL

Innovation och nyheter, som bidrar till ett bredare sortiment triggar och stimulerar er som är trädgårdsintresserade. Här kan Johan med sitt nätverk vara en av de första att hitta förslagen till odlingsvärda prydnandsväxter.

MODERNT IT-STÖD

Med Mäster Gröns gemensamma affärssystem blir odlarens vardag så mycket enklare. Smarta kommunikationsvägar ger såväl dem som terminal, åkeri, säljare och kund distinkt information och sekundsnabba uppdateringar. Det gör, att trädgårdsmästarna kan lägga mer fokus på sin profession, att odla.

Här klistrar vi etiketter på lådorna. På lådorna klistras etiketter med detaljerad information om det väsentliga för att lådan skall landa hos rätt kund. På etiketten finns också skanningsbara koder, som är värdefulla för flera aktörer i leveranskedjan. 

Även om mitt företag är något större, är det viktigt för mig, att ta del av hela processen. Det börjar med en god dialog med kunderna, inköp via nätverk, god odlingsplanering och sedan uppföljning av varje enskilt steg i processen.

Då gör vi ett kvalitetsarbete och levererar en levande upplevelse!

Johan Seger
Trädgårdsmästare

DET ÄR MODERNT MED PETUNIA

En av de största vår- och försommarprodukterna i svensk odling består av Petunia. Småpetunia, Calibrachoa, som blir fina i ampel. I välsorterade butiker finner du kanske mellanstora Petunia, som ofta har fyllda blommor eller extravaganta färger och mönster. De riktigt storblommiga, Hängpetunia av Surfinia-typ är färgstarka och mönster/färg väljer du i din personliga stil.

Petunia odlas i regel från början av mars och de första levereras då i vecka 16, när vårsolen kommer och plantorna kan planteras ut i vissa delar av landet. 

FÖRÄDLINGEN HAR KOMMIT LÅNGT

På senare år har det skett en stor utveckling av färgpaletten. Numera finns det tusentals olika färger och färgkombinationer. Vi kan tyvärr inte odla dem alla, trots att var och en har en speciell personlighet.

Kolla här - en nästan helt svart Petunia, som är mycket populär, trots att den inte lyser av egen kraft. Den svarta är sober och kan stoltsera ensam eller kombineras med kontraster. Prova gärna en plantering i stilen Black and White!

EN HJÄRTATS PETUNIA

Skåda in lite närmare på den vänstra Petunian. Visst ser du, att den röda delen verkligen ser ut som ett hjärta.

Ge bort en Hjärtepetunia till hjärtevännen och skänk Mamma en på Mors dag.

SOM EN NATTHIMMEL

Det började med 'Night Sky', en mörkt blåviolett Petunia med vita, ojämna, lätt suddiga prickar på sina trattformade kronblad. Är den sjuk eller? Nej en succé av sällan skådat slag. Prickarna är populära och förädlarna hittar allt fler färger och format för framtiden.

HANGAROUNDS

Nej, det är inte katten som är Hangaround. Tema Hangaround bygger på det amerikanska uttrycket Thriller, Filler, Spiller vilket blomsterkreatörer världen över ofta jobbar utifrån. När du skapar en Miniträdgård i kruka med olika växter som samsas bör du tänka på: en iögonenfallande, tre blommande, som fyller samt fem  hängande över krukans kant. Just de fem hängande är kopplat till uttrycket Hangarounds.

BAKGRUNDSVÄXTER LYFTER BLOMMANDE

I och med lanseringen av Batat, en vidareförädling av den ätbara Sötpotatis, revolutionerades hela paletten för dem, som skapar effektfulla sommarplanteringar.

SNÖ MITT I SOMMAREN

Snöflinga, Chaemostoma cordatum, heter den, en ursprungligen vitblommande, hängande sommarblomma.

Använd Snöflinga solitärt eller som en samplanteringsväxt i krukor och lådor.

DAHLIA EN PASSION

Med ett växande intresse för Dahlia får odlarna äntligen utdelning på sin passion för växtslaget. De producerar Dahlia i krukor från 11-12 cm storlek och har över åren funnit de mest gångbara sorterna för den svenska marknaden.

MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Med stöd av alla de fina, svenskodlade växter, som finns i butikerna kan du skapa fantasifulla, stilenliga och personliga Miniträdgårdar i kruka.

Lek med färger, nyanser och toner!

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 15000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4200 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 3000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.