Segers Handelsträdgård

Odlare 750: Johan Seger

Johans trädgård byggdes i en grön, skön miljö, vars lummiga grönska bevarats i Väla By. Detta trots numera närheten till Helsingborgs stora köpcentrum med samma namn, som kryper allt närmare.

I Väla By startade Kenneth och Dan Perssons farfar en odling, som togs över av dem båda, vilken under många år drevs av ena brodern, Kenneth. Modern teknik, hantverk, entusiasm och en stor portion nyfikenhet, som är självklarheter för en duktig odlare, bildar en god grund för den odling av krukväxter som genomsyrat trädgården. Släktens gedigna yrkeskunskaper har gått i arv och förvaltas väl tills en höstdag 2020...

Då kommer Johan Seger och knackar på glasdörren. Nu får Johan med sin ungdom och entusiasm förvalta det arv han förvärvat och odla krukväxter och utplanteringsväxter för moderna behov.

GEDIGNA BASKUNSKAPER

Johan Seger, trädgårdsmästare i den trädgård han förvärvade under våren 2021.

En trädgård med synnerligen lång odlingstradition, har nu tagits över av en yngre generation. Johan Seger har mycket goda erfarenheter från odling i växthus, då han tidigare arbetat i flera av Mäster Gröns trädgårdar. Johan har också en bakgrund med många års erfarenhet från förädlingsledet, där han agerat säljare och odlingskonsult med ett väl inarbetat nätverk.

INTRESSE FÖR NYANSER

Johan har under många år jobbat i förädlingsledet, med försäljning av rotade sticklingar och förgrodda plantor till yrkesodlare. Med detta i ryggen besitter han synnerligen goda kunskaper om sorter och hur de skall produceras i svenska trädgårdar, för att bli i den stil som konsumenterna önskar.

NYFIKENHETEN ÄR VÄRDEFULL

Innovation och nyheter som bidrar till ett bredare sortiment stimulerar er som är trädgårdsintresserade. Här kan jag med mitt nätverk vare en av de första att hitta förslagen till odlingsvärda prydnandsväxter.

MODERNT IT-STÖD

Med Mäster Gröns gemensamma affärssystem blir vår vardag så mycket enklare. Smarta kommunikationsvägar ger odlare, terminal, åkeri, säljare och kund distinkt information och sekundsnabba uppdateringar. Det gör att jag som trädgårdsmästare kan lägga mer fokus på, min profession, att odla.

Här klistrar vi etiketter på lådorna. Här finns detaljerad info om det väsentliga för att lådan skall landa hos rätt kund. På etiketten finns också skanningsbara koder, som är värdefullt för flera aktörer i leveranskedjan. 

MED FRÅN START TILL MÅL

Även om mitt företag är något större är det viktigt för mig att ta del av hela processen. Det börjar med en god dialog med kunderna, inköp via nätverk, god odlingsplanering och sedan uppföljning av vart enskilt steg i processen.

Då gör vi ett kvalitetsarbete och levererar en levande upplevelse!

PETUNIA ÄR MODERNT

En av de största vår- och försommarprodukterna i vår odling består av Petunia. Småpetunia, Claibrachoa, blir fin i ampel medan de mellanstora Petunia ofta har fyllda blommor eller extravaganta färger och mönster. De riktigt storblommiga, Hängpetunia av Surfinia-typ är färgstarka och färg väljer du i din personliga stil.

Vi odlar dem från början av mars och levererar de första i vecka 16, när vårsolen kommer och plantorna kan planteras ut i vissa delar av landet. 

FÖRÄDLINGEN HAR KOMMIT LÅNGT

På senare år har det skett en stor utveckling på färgstadiet. Numera finns det tusentals olika färger och färgkombinationer. Vi kan tyvärr inte odla dem alla, trots att var och en har en speciell personlighet.

Kolla här - en nästan helt svart Petunia, som är mycket populär, trots att den inte lyser av egen kraft. Den svarta är sober och kan leva ensam eller kombineras med kontraster. Prova gärna en plantering i stilen Black and White!

EN HJÄRTANS PETUNIA

Skådar du in lite närmare på den vänstra Petunian. Visst ser du att den röda delen ser verkligen ut som ett hjärta.

Ge bort en till hjärtevännen, eller skänk en tanke på Mors Dag.

SOM EN NATTHIMMEL

Det började med Night Sky, en mörkt blåviolett Petunia med vita suddiga prickar på sig. Är den sjuk eller? Nej en succé av sällan skådat slag. Prickarna är populära och förädlarna hittar fler färger och format för framtiden.

HANGAROUNDS

Nej, det är inte katten som är Hangaround. Tema Hangaround bygger på det amerikanska uttrycket Thriller, Filler, Spiller vilket kreatörer världen över jobbar utifrån. När du skapar en Miniträdgård i kruka med olika växter som samsas tänker du: En iögonenfallande, tre växter som blommar och fyller samt fem som hänger ner över krukans kant, Hangarorunds.

BAKGRUNDSVÄXTER LYFTER BLOMMANDE

I och med lanseringen av Batat, en vidareförädling av den ätbara Sötpotatis, revolutionerades hela paletten för dem som skapar effektfulla sommarplanteringar.

SNÖ MITT I SOMMAREN

Snöflinga heter den, en ursprungligen vitblommande hängande sommarblomma.

Använd Snöflinga solitärt eller som en samplanteringsväxt i krukor och lådor.

DAHLIA EN PASSION

Med ett växande intresse för Dahlia får vi äntligen utdelning på vår passion för växtslaget. V kan produktion av Dahlia i 11-12 cm krukor och har över åren funnit de mest gångra sorterna för den svenska marknaden.

MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Med stöd av alla de fina svenskodlade växter kan kreera fantasifulla, stilenliga och personliga Miniträdgårdar i kruka.

Lek med färger och toner,

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 15000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4200 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 3000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Patrik Vilsmyr
  • Marknadschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinator sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi marknaden ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till GardenCenter, Blomstergrossister, Dagligvaruhandel, Livsstilsbutiker och upphandling inom Offentlig Miljö.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.