Källgårdens Handelsträdgård

Odlare 633: Nils Erik Petersson

Källna - en charmig liten idyll mellan Ängelholm och Östra Ljungby. Där bland lite björkar och trädgårdar smälter Nils-Eriks växthus väl in i miljön. Här har Nils-Erik odlat sina krukväxter och sitt stora intresse för bladväxter sedan 1971. Han har gjort sitt odlande till en livsstil och gränserna mellan vardagen i sitt intilliggande boningshus och växthusen är helt utsuddade.

Vaken för och beredd på revival

Nils-Eriks intresse för bladväxter kom i tidig ålder. Han har varit med om att konsumentintresset ökat och minskat i omgångar. Det som vi upplever nu i 2020-talet är en ännu större revival, en renaissance, ett nyväckt intresse för bladväxter Nu denna gång, när entusiasmen kommer tillbaka, är det skulpturala växter och mer moderna, marmorerade och mönstrade blad i fokus.

- när jag började min bana i branschen, odlade vi Silverkalla, som då tog 30 veckor till salufärdiga plantor. Idag tar det 15 veckor!

ENKEL LÖSNING

Vi startar vår odling från ett stadium när bladväxterna är små, sticklingsförökade småplantor. När de utvecklat rötter så de fyller ut hela den s.k pluggen med såjord, då är det dags för plantering i 12 cm kruka. För att med enkelhet, finess och skonsamhet få pluggen med rotklumpen att släppa från pluggbrättet har vi en bräda med pinnar till hjälp.

 

RÄTT BLICK FÖR VÄXTER

En trädgårdsmästares blick och förmåga att se plantornas tillväxt och olika stadier är viktigt för ett gott slutresultat. Nyplanterade Blomstertobak, som är en av våra mest förbokade produkter, kräver lite extra uppmärksamhet. Som nyplanterade är det inte så stor skillnad. Men vid tillväxt och inducering av blomknoppar - då händer det saker nere i bladrosetten. När blomman väl reser sig, går det undan. Det tar bara ett par dagar innan det är dags att packa växterna i lådor och skicka dem till butikerna.
- Blomstertobak är en av de blommande sommarplantor som i hög grad bidrar till den biologiska mångfalden.

Det är så underbart att märka de äldres nyvunna lust till bladväxter och att se ungdomarnas nyfödda intresse för dem. Tänk att jag som ålderman odlar mycket av det som skapar odlarglädje hos den nya generationen

Nils Erik Pettersson
Trädgårdsmästare

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 4000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.