Årets Sommarblomma

Varje år koras en svenskodlad Sommarblomma, som berikar ditt uteliv.

Årets SOMMARBLOMMA EN GLÄDJESPRIDARE

Sommarblommor skänker glädje till alla. I trädgården, på altanen och balkongen, i kolonien och runt fritidshuset blommar de generöst. Men också i hög grad på våra offentliga platser i städer och parker, på våra kyrkogårdar blommar de. Överallt finns de där som färgrika, dekorativa smycken.

Det finns inte bara en sommarblomma. Nyfiken?  Då är det dags att finna  nya favoriter i samlingen Årets Sommarblomma.

SKÖNHET SOM BRYTER SIN ANONYMITET

Den utvalda har ett högt odlingsvärde och en positiv påverkan på dina sinnen. En enskild växt, väl beprövad men kanske lite okänd, lyfts fram för att vi i juryn önskar att fler ska få uppleva dess skönhet och nytta.

FRÄMJAR DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDEN

Flera av de utvalda till Årets Sommarblomma har egenskaper, som berikar trädgårdens insektsliv. Det som vi idag benämner biologisk mångfald betyder, att växten genererar foder i form av nektar till våra både vilda och tama insekter.

UPPMÄRKSAM - KANSKE HAR DU SETT DEN FÖRR

Någon gång har du kanske sett dem i den offentliga miljön, men det kan också vara en traditionell utplanteringsväxt som fått ett nyväckt intresse.

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2022

PRESENTERAS 

3 JUNI  kl. 11.30

Möt upp redan 11.00 på Scenen Malmö Garden Show

 

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2021

MÖRKBLADIG, ENKELBLOMMANDE SOMMARDAHLIA

Dahlia x pinnata 'Dreamy'

- Vilken drömblomma! I alla färger utom blått

 

FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER

Makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad, som verkligen framhåller blommornas klara färger. Starka, intensiva, eldiga färger mot dessa mörka, blänkande blad med en obeskrivbar lyster och med purpurfärgade nerver, som gör dem helt oemotståndliga.
- Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av utseendet. Och ett lockande mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
- Det surrar och svärmar omkring dem.

Läs mer om Årets Sommarblomma!

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2020

BOLIVIABEGONIA

Begonia boliviensis 'Summerwings'

- Tunna som fjärilsvingar rör de sig graciöst i vinden

 

LÅNGVÄGA GÄST BLEV BOFAST HOS OSS

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867.
Till oss kom den redan 1872 och fanns tidigt med i C J Wallins Uppsala  Läns Trädgårdsskolas katalog. Allmänt känd blev den betydligt senare och riktigt populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna. Denna - precis som många andra Begoniaarter  har-  i synnerhet nu under 2000.talet - fått en renaissance både ute och inne

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2019

PALETTBLAD

Plectranthus scuttelarioides

- Ljuv romantik och spännande dramatik i skön förening

 

RENAISSANCE FÖR KLASSIKER

Sedan Palettblad i mitten av 1800-talet kom från Tropiska Asien till Europa och oss, har sortantalet ökat betydligt, Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Den spreds i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad Nässla, Rums- och Praktnässla, Nälla, Fattigmanskroton m fl.
Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2018

SOMMARLJUS

Gaura lindheimerii

- Med ståndarsamling som attraherar både blickar och fjärilar

 

EN RIKTIG FJÄRILSMAGNET

I vinden rör sig sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.

På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2017

LEJONGAP

Antirhinnum majus

- Blomman som får oss att le. Kläm i "mungipan" -  och den skrattar

 

FÄRGERNA, DE LJUVLIGA

De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter. 

De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. 

Inte bara blickarna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

 

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2016

STOR DAGGSALVIA

Salvia 'Mystic Spires Blue' 

- Blåare än blått - det kallas mystik

 

MODERNT FORMSPRÅK

En ettårig Salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar.

Blommorna är verkligen iögonfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.

 

Årets Sommarblomma 2016

Salvia 'Mystic Spire'

Årets Sommarblomma 2017

Lejongap

Årets Sommarblomma 2018

Sommarljus

Årets Sommarblomma 2019

Palettblad

Årets Sommarblomma 2020

Boliviabegonia

Årets Sommarblomma 2021

Mörkbladig enkelblommande SommarDahlia

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@mastergron.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTER: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus, Bogrönt och många fristående GardenCenter och Handelsträdgårdar.

LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett begränsat utbud.

BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.