Tågerups Trädgård Lödde

Odlare 1881: Mattias och Annika Svegin

Hos Tågerups Trädgård i Löddeköpinge finner du Bengt Jönsson, odlaren med 35 års yrkeserfarenhet. Han agerar numera produktionscoach i trädgården. Vid årsskiftet sålde Bengt sitt livsverk till familjeföretaget Tågerups Trädgård med Mattias och Annika Svegin vid rodret. Trädgården är en modern och rationell anläggning, som på ett föredömligt sätt kombinerar odling i växthus med stora, ytskyddade områden utomhus. Här har Bengt Jönsson under lång tid byggt upp ett eget koncept med KRAV-certifierade kryddväxter. Här odlas kryddväxter med fokus på att ge konsumenterna extra stor och långvarig glädje. De ska kunna odla och skörda av dem utomhus under hela sommaren och långt in på hösten.
- Notera att det är stor skillnad gentemot de kryddväxter du köper på grönsaksavdelningen i dagligvaruhandeln, som är ämnat för direktkonsumtion.

30 OLIKA KULTURER

Den stora utmaningen i konceptet ligger i att jag väljer ut 30 olika kryddväxter som fyller konsumenternas olika behov. Men för mig som odlare är det 30 skilda arter, som alla har varierande förutsättningar, flera av dem kräver vitt skilda odlingsmetoder. Rosmarin och Timjan är två av de arter, som måste sättas i odling redan året före leverans. Timjan kan stå utomhus på vintern, medan Rosmarin bör skyddas mot kyla. Basilika, som finns i många, goda sorter och smaker är av mer sydländsk karaktär.
- Här börjar man med frösådd i växthuskammare och fortsätter odla efter omplantering i 23-25 graders värme. 

OMSORGSFULLT UTVALT

Utbudet står under ständig förändring. Varje år går jag nogsamt igenom sortimentet. Hur har produkterna utvecklats i odlingen? Har alla uppfyllt kvalitetskraven? Sorter, som inte ligger i klass med kundkraven byts ut mot bättre. De, som jag märker mindre efterfrågan på, minskas eller byts ut mot andra, som ökar i intresse hos konsumenterna.
- Det är viktigt för mig, att odla en värdefull produkt för konsumenten.

ROTTRIVSEL GER KVALITET

Den stora utmaningen för oss som odlar KRAV-certifierade växter ligger i jordblandning och näringstillförsel. De kryddväxter du köper i dagligvaruhandeln odlas för direktkonsumtion, medan våra skall kunna skördas av under en längre period. Utmaningen för växter med långa kulturtider ligger i att mätta jorden med näring. Näringen måste lösgöras under hela odlingstiden, vilken kan vara från 6-25 veckor. Vid omplanteringen använder vi oss av lerbaserade granulat som blandas i den KRAV-certifierade joden.
- Här jobbar vi tätt tillsammans med jordleverantören för att kunna vidareutveckla och förbättra produktionsmetoderna och kvaliteten.

Du ser mig ofta ute i butikerna. Jag tittar på hur produkterna exponeras, i vilka proportioner de säljs och för dialog med butiksansvariga om vilka behov de har. Allt för att utveckla sortiment och kvalitet.

Annika Svegin
Trädgårdsmästare

LEVANDE KRYDDHYLLA

Visst mår vi bra av att ha en levande kryddhylla - en variation av bladkryddor som gör det så mycket roligare att laga mat, både inne och ute. Under sommaren ger vi dig stora möjligheter att skapa ett krydderi och odla dina egna kryddväxter. Lek med inredningen, exponera dem på hyllor eller i kryddträdgårdar på ditt eget lilla sätt. Förr i tiden - du kanske har bilden framför dig - var det klosterträdgårdar och slott som odlade i rutmönster. Idag, i våra egna trädgårdar och altaner, använder vi pallkragar, hobbyväxthus och uterum för att driva på växtligheten lite extra.
 - Bara en så enkel lösning, som att odla i krukor för att utnyttja den värme som de absorberar. blir hur lyckat som helst.

DAGS ATT TA ETT JÄRN

Persilja är nog den mest använda kryddväxten av dem alla. Tillika är Persilja den växt som kan ge oss betydande delar av dagsbehovet av järnmineral. Persilja är en bienn växt, vilket betyder att den ger grönska år ett och går upp i blom år två. Du kan skjuta fram blomningen genom att kontinuerligt skörda, så får plantan fokusera på att bilda nya blad istället för blommor. Då blir Persilja helt plötsligt en perenn växt....

TIMJAN PÅ MODET

Många sammankopplar Timjan med Ärtsoppa. Man har fått denna tradition sedan barnsben eller via torsdagens lunch under militärtjänstgöringen. Men våra moderna kockar har vidgat vyerna för oss. Nu kryddar vi exempelvis potatisrätter, enskilda grönsaker och fiskrätter med timjan. Timjan har i flera hänseenden uppnått gourmetstatus. Nu finns det också Timjansorter med doft- och smaknyanser av citron, apelsin och kummin.
- Experimentera med timjan i alla former och du kommer till en ny värld!

ATT BRYGGA SITT EGET TE

Citronverbena, en växt med ursprung från Chile. Du kan skörda av bladen, torka dem, för att sedan brygga ditt eget te. Bland många te-bryggare jag pratat med är detta den absoluta favoriten. Färska eller torkade blad beroende på säsong. Andra växter som övervintrar i Sverige Mynta och Citronmeliss är också toppen
- De är toppenväxter till té, är jättegoda och bidrar till större variation.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 4400 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 3000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Maja Holm
  • Inköpschef

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.