Drömmer du om smakfulla hemmaodlade tomater?
Här kommer du få några enkla och värdefulla tips för att lyckas. Annika Christensen och våra trädgårdsmästare vägleder dig genom en odlingssäsong.
Vi startar resan med inköp av tomatplantor som med varsam hand odlats fram till dig, hos den svenska trädgårdsmästaren. Plantorna sås och förodlas i omgångar ca 10 veckor, först genom sådd, sedan med omplantering och tillväxt i den kruka du köper dem i.
SORTERNA - UTVALDA FÖR DIG
Trädgårdsmästarna har med stor omtanke och erfarenhet valt ut sorter lämpliga för hobbyodling. Här tar vi stor hänsyn till skaltjocklek, smak, färg o form samt hur pass fint de utvecklas under våra svenska odlingsförhållanden.
Växthus, uterum, inglasad balkong eller på skyddad plats utomhus är de platserna som skall fungera fint med detta plantmaterial. I inglasade utrymmen kan du starta upp din odling ett antal veckor tidigare än du startar upp den utomhus. Ett riktvärde kan vara att nattemperaturerna inte bör understiga 10-12°C.
HÄR PRATAR VI OM DE HÖGVÄXTA TOMATPLANTORNA
På denna sida lägger vi fokus på de tomatplantor som växer med en rakt genomgående mittstam och därmed behöver stöd för att växa upp. Gemensamt för denna typ av tomater är att plantorna skall tjuvas. Det betyder att alla sidoskott/tjuvskott som växer ut från bladfästet skall nypas bort. Då får du en lättskött planta med genomgående stam som ger god skörd av tomater med högre kvalitet.
Vi pratar om Körsbärstomat, Plommontomat, Bifftomat, Frilandstomat, Cocktailtomat som alla rekommenderas att odla på detta sätt.