För att ge våra krukväxter den uppmärksamhet de förtjänar viger Blomsterfrämjandet den 17 mars till krukväxterna och för oss blir det krukväxternas alldeles egna dag!
Växter kan odlas på många olika sätt: ute i trädgården, på balkongen eller kolonilotten. Men det är inga växter som vi kommer så nära som de vi har inomhus, våra krukväxter.
Vi ser dem i sovrumsfönstret när vi vaknar, i köket när vi äter frukost och när vi slappar i vardagsrummet på kvällen är de också med oss.
Många utvecklar relationer till sina krukväxter och alla växter har sin egen historia. Det kan vara en ärvd växt, en present från en kär vän eller en stulen och insmugglad stickling från fjärran. Men även en monstera inköpt i matvaruaffären blir med tiden en egen personlighet.

Inred med växter
Genom att inreda dina fönsterbänkar med krukväxter får du ett charmigare, mer inbjudande och trevligare hem. Utgå från växtplatsen och välj växter därefter. Fönster med gott om ljusinsläpp men utan stark sol är i regel enklast. Har du ett fönster i mörkt norrläge eller öppet söderläge är urvalet mer begränsat. Att placera växter längre in i rummet går bra om ljusinsläppet är tillräckligt, men om det är ont om dagsljus krävs i regel växtlampor.
Att blanda amplar med krukor och bygga olika nivåer är ett utmärkt sätt att variera sig.

I den här filmen visar blomsterkreatör Minna Mercke Schmidt hur du kan inreda med växter.
Komplettera med växter i säsong
Komplettera med krukväxter i säsong för att få in mer blomning och färg. Utmärkta krukväxter i mars är vårazalea, hortensia, engelsk pelargon, primula, kornettblomma och saintpaulia. Ibland kallas blommande säsongsväxter slit-och-slängväxter, men med rätt omvårdad kan många av dem bli långlivade. När hortensian har blommat över kan den till exempel planteras ut i trädgården, i zon 1 och 2, och blomma vidare där. I övriga delar av landet ska hortensiorna övervintra svalt i krukor över vintern.
Läs mer om och ta del av de tips som vår Hortonom och folkbildare Maj-Lis Pettersson bjuder på här!