Årets Pelargon

Väl utvald för att årligen ge dig en ny upplevelse i din trädgård och utemiljö

PELARGONEN EN ATTRAKTION SOM BERÖR

Det lär finnas 2000 olika namngivna sorters Pelargon

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket vi vill lyfta med “årets pelargon”.

FÄRG, FORM, DOFT OCH VÄXTSÄTT

Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.

KONSTANT ÖKAT INTRESSE

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon.

KRITERIER FÖR UTMÄRKELSEN

För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

ÅRETS PELARGON 2021

'ASTRID'

Gemen

 

BEDÅRANDE UTSTRÅLNING

Det finns ett skimmer över pelargonen ’Astrid’. Små, roslika, halvfyllda blommor tätt ihop som en liten tärnbukett nästan ”gnistrar och glimmar”. Kronbladens kant är crèmevit med rosa anstrykning, så följer ljuvligt, romantiskt rosa för att i djupet bli svagt, aprikos. Blomman är som en dröm.

 

ÅRETS PELARGON 2020

Tango 'Deep Rose With Eye'

Pelargonium x hortorum Tango Deep Rose With Eye

 

Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger. Årets pelargon 2020 har valts främst för dess unika blomma.

Tittar man noga på blomman ser man att ögat är vitt med skira rosa strimmor. Blombladen blir sedan nästan röda för att ramas in av en ljusare kant. Det ger blomman ett fint djup och färgskiftningarna är vackra, både betraktade på nära håll och en bit ifrån.

 

ÅRETS PELARGON 2019

CHOKLADPELARGON

Pelargonium hortorum Brocade ' Salmon Night'

 

Sorterna Salmon Night och Cherry Night har båda mustigt, nästan chokladfärgade blad som ger karaktär.

Bladen har en tunn ljust grön kantmarkering som omsluter den nästan svarta mittcirkeln och skapar en livfull kontrast.

Ju soligare pelargonerna placeras desto starkare och intensivare blir färgerna. Det attraktiva bladverket kompletteras av fyllda blommor med lång blomningstid vilket skapar en intressant helhet.

För den sparsmakade kan det vara en god ide att plocka av blommorna och bara njuta av pelargonens dekorativa och vackra bladverk. Det blir då en sober och tjusig pelargon som passar fint utomhus.

 

ÅRETS PELARGON 2018

HORTENSIAPELARGON

Pelargonium hortorum 'Picotee Pink'

 

Sortens blomställningar har ett för pelargonsläktet unikt utseende och de liknar hortensians klotformade blomställningar.

Utöver den unika formen på blomställningarna är färgsättningen mycket speciell. Kronbladen har en skir ceriserosa kant som långsamt flyter in i kronbladets vita del.

Knopparna på ’Picotee Pink’ är pärlemorvita och droppformade. När de slår ut visar de sitt halvfyllda inre. Där skapar tunna, vinröda penseldrag och ståndarknapparnas mörka pollen ytterligare liv och harmoni. 

 

ÅRETS PELARGON 2017

ROSENKNOPPSPELARGON

Pelargonium hortorum 'Kronprinsesse Mary'

 

En rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet.

Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.

Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

 

ÅRETS PELARGON 2016

'CALIETE PINK'

Pelargonium interspecific 'Caliente Pink'

numera Calliope Landscape 'Dark Pink'

 

En urban tuffing som passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Sorten blommar tacksamt oavsett om den får utstå hårda vindar, blöta kalla somrar eller stekhet Medelhavsvärme.

Sorten är full av spännande kontraster. Blommorna som är enkla och nästan neonrosa sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar du noga ser du att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver de sobra blommorna.

 

ÅRETS PELARGON 2015

'VIOLINO'

Pelargonium hortorum Moonlight 'Violino'

 

 Sorten har med sina ljust violetta blommor en unik färgton som tillsammans med de vackert mörkgröna bladen blir något alldeles extra.

Förutom sitt utseende har sorten också andra mycket goda egenskaper; den är lättskött, håller sig fin långt in på hösten och klarar även en sommar med dåligt väder!

‘Violino’ är perfekt att använda såväl solitärt som i grupp tillsammans med andra sommarblommor och perenner. Den ljusvioletta färgen passar utmärkt att kombinera med pastellfärgade rosa och gula sommarblommor, olika nyanser av vitt samt med purpurbladiga växter.

 

ÅRETS PELARGON 2014

'KATY13'

Pelargonium hortorumm 'Katy13'

 

Sorten tillhör Moonlight-serien och är en ny sort av zonalpelargon. Blommorna är tjusigt tvåfärgade: de är djupt cerisrosa med en ljusare rosa ytterkant och mitt.

De tvåfärgade blommorna är vackra helt på egen hand, men genom att blanda dem med växter i vita, mörklila, blå, rosa eller mörkröda toner fås fina effekter.

Alla sorter som ingår i Moonlight-serien är mörkbladiga och så även ’Katy 13’, som har ett mörkgrönt bladverk med en ton av purpur, vilket ytterligare framhäver blommornas skönhet.

Växtsättet är kompakt och knubbigt och i övrigt likt en traditionell pelargon: upprätt, buskigt och väl förgrenat.

 

ÅRETS PELARGON 2013

'VELVET RED'

Pelargonium hortorum 'Velvet Red'

 

‘Velvet Red’ är en helt ny pelargonsort som passar perfekt både till den Medelhavsinspirerade trädgården och som klassisk mormorsväxt.

Pelargonen ‘Velvet Red’ har fått utmärkelsen tack vare sin helt oslagbara färgkombination.

Blommorna har en sammetsröd ton som är helt ny för zonalpelargon. Bladen är mörkt gröna med en ton av purpur, vilket skapar en skön harmoni mellan blomma och blad.

Därtill de vackra stjälkarna, som när sorten placerad på en ljus plats, antar en nästintill svart ton. De mörka stjälkarna är ovanliga för pelargoner och utgör en fantastiskt fin kontrast till blommorna och bladen.

 

ÅRETS PELARGON 2012

'FIRST YELLOW'

Pelargonium hortorum 'First Yellow'

 

‘First Yellow’ har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner.

Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen. Blommorna på ‘First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.

 

ÅRETS PELARGON 2011

'QUEEN OF WIEN'

Pelargonium hortorum 'Queen of Wien' 

 

Regn eller sol spelar ingen roll när det gäller den här pelargonen, alltså trivs den i vilket väder som helst och vi kan därför i allmänna ordalag kalla den för en riktig ”allväderspelargon”.

Sorten är en enkelblommande pelargon och ursprungssorten heter ’Wiener Blut’ och är uppkallad efter den Österrikiska drottningen Elisabeth som levde i Wien på 1800-talet. ’Queen of Wien’ är fortfarande mycket populär i Wien där man kan se den planterad i många av stadens parker.

’Queen of Wien’ trivs både i urna eller som friplanterad i rabatter och varken sol eller regn är något hinder för den här pelargonen. Den har röda enkelblommande blomklasar med ett robust bladverk i mörkgröna nyanser.

 

ÅRETS PELARGON 2010

ÄGGSKALSPELARGON

Pelargonium hortorum Avenida 'Mosaic Purple'

 

Hos äggskalspelargonerna är det blommans kronblad som hamnar i fokus.

Kronbladen har oregelbundna och olika stora fläckar, prickar, stänk eller streck i avvikande färg. Utseendet på varje blomma varierar och det finns inget specifikt återkommande mönster vilket gör det hela ännu mer spännande.

Vissa av kronbladen kan till och med vara helt enfärgade. Tack vare detta varierande utseende är det lätt att med lite fantasi få kronbladens utseende att likna krossade äggskal.

 

ÅRETS PELARGON 2009

DEKORATIVPELARGONER

Pelargonium hortorum Dekorativgruppen
som består av många namnsorter

 

I den här gruppen ingår zonalpelargoner vars bladfärg skiljer sig från den vanliga gröna. Pelargoner med dekorativa blad var mycket populärt i det viktorianska (ca 1832-1900) England.

Många av sorterna dokumenterades flitigt och därför vet man att en del av dessa finns kvar i odling än idag. Hos pelargoner med dekorativa blad är bladverket det viktigaste, även om blommorna är vackra.

Blommorna kan vara enkla, halvdubbla eller dubbla beroende på sort. Blomfärgen varierar i nyanser av rött och rosa. Vita blommor hos pelargoner med dekorativa blad hör till ovanligheterna.

 

ÅRETS PELARGON 2008

TULPANPELARGON

Pelargonium hortorum Tulpangruppen
som består av namnsorter i olika färger

 

Tulpanpelargonen har sitt ursprung i USA där den togs fram i mitten av 1960-talet och först 20 år senare gjorde den entré i Europa.

Vedertaget i dagsläget är ordet tulpanpelargon men om en inbiten botanist skulle få göra sin stämma hörd kommer den att påtala bristen i den här benämningen. Botanisten vill hellre benämna den här pelargonen med:
sorter som har tulpanliknande blommor.

De små blommorna som sitter i klasar har ett tulpanformat utseende och består till största delen av fem till åtta kronblad som inte öppnar sig fullt ut, de står där och liknar tulpaner under hela sin blomningsperiod. På kronbladets insida är färgen oftast intensivare än på utsidan.

 

ÅRETS PELARGON 2007

STJÄRNPELARGON

Pelargonium hortorum Stjärnpelargongruppen

 

Blommorna är som små kaskader av lätta sommarfjärilar som landat på pelargonens blad. En del blommor ser mer ut som stjärnor och andra som sjöfåglar som flockas runt en fiskebåt. Färgerna beskrivs med ord somhallonsorbet, smultron och mjölk eller som mogna nektariner. Växten berättar om sommaren och allt som hör därtill.

Det som skiljer stjärnpelargonen från den vanliga pelargonen är formen på kronbladen som är flikiga och ibland lite glesare. Även växtsättet är mer luftigt.

Stjärnpelargoner är tåliga mot regn då de smala kronbladen snabbt torkar upp. Kan man skydda den lite från vind och ihållande regn är det en fördel för att undvika skador på växten.

 

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till patrik.vilsmyr@mastergron.se

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTER: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus, Bogrönt och många fristående GardenCenter och Handelsträdgårdar.

LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett begränsat utbud.

BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.