Wioletta Bengtssons Handelsträdgård

Odlare 30: Wioletta Bengtsson

I det öppna landskapet mellan Höganäs i söder och Kullens fyr i norr och med det långsträckta Strandbaden nedanför backen ligger Trädgården. Här huserar Wioletta och bär vidare på en odlartradition av rang. Det känns som att kvalitet och perfektion sitter i väggarna, där de tidigare ägarna Karin och Kenneth Andersson skapade en norm för hur tomat- och grönsaksplantor skulle odlas och presenteras. Wioletta och hennes man är inga nybörjare för det - de har sedan tidigare ytterligare en trädgård i Höganäs.

FRÅN GRUNDEN MED FRÖ

Planeringen inför säsongen startade i somras, då vi beställde frö från våra fröleverantörer. Då kan vi med större säkerhet få rätt frö från vår kända tomatfröproducent. Sådden sker i januari, då i miniatyrkuber så att vi begränsar den yta och volym som vi behöver värma upp. 
- dags för en paus i väntan på nästa steg....

FEBRUARI - HANTVERKSTIDER

Omplantering av groddarna till större kruka utförs med känsla - rätt handlag här är direkt avgörande. Jorden är i detta sammanhang synnerligen viktig. Vi vänder oss till svenska professionella producenter av jord. Där får vi de bästa råden och de blandar vårt personliga recept, som passar för tomatplantor. Hemligheten och anledningen till att lyckas lägger vi grunden till i detta moment.

UT PÅ BORDEN - LAPA SOL

Efter planteringen placerar vi ut grönsaksplantorna på borden, där de får rätt mängd ljus, näring och vatten. På vägen ut sticker vi etiketter i krukan. Där får du, som är konsument, korrekt namn och en enkel beskrivning på just den sortens unika egenskaper. Där får du också en handledning i hur du tar hand om din grönsaksplanta.

DAGS FÖR LITE STÖD

Några veckor efter planteringen och när rötterna börjar fylla ut krukan, då ökar tillväxten snabbt. Då behöver vi ge plantorna ett stöd. De får en pinne och en ring som omfamnar stammen. Nu står stödet som garant för en rak tillväxt och en säkerhet i transporten till butiken.
- Låt gärna pinnen sitta kvar tills plantan etablerat sig hemma hos dig.

Finns inget godare än att plocka egenodlade, solvarma, tunnskaliga tomater

- det går inte att värdera i pengar

- enbart graden av njutning och livskvalitet

Wioletta Bengtsson
Trädgårdsmästare

NÄR SKA TOMATERNA UT?

Man kan aldrig säga ett exakt datum då det går bra att plantera ut tomatplantorna, man får känna sig för och hitta rätt tidpunkt hemmavid. Har du balkong, växthus, trädgård eller vinterbonat uterum, så har du olika förutsättningar för att hitta rätt planteringsdatum. Ett riktmärke kan vara, att när temperaturen är mellan 10 och 15 grader på dagen men absolut inte under 5 grader på natten, då är det dags.

CHILIPEPPAR OCH PAPRIKA

Stora, härliga paprika i rött, gult eller orange, nya, populära spetspaprika och chilipeppar av olika typer kan du odla skyddat i trädgården eller bakom glas. Planterar du dem utomhus under bar himmel kan du  ge dem lite skydd mot vindar.
 - Odlar du i pallkrage? Då kan du enkelt bara lägga på ytterligare en krage.

CHILIPEPPAR - TRENDIG OCH HET

Med olika smak och styrka finns det alltid någon sort som passar dina smaklökar. Du bör kolla på etiketten - där beskriver vi hur de smakar och vi anger också deras styrka enligt Scoville-skalan.
När du planterat ut Chili- och Paprikaplantorna rekommenderar jag att du plockar bort den första blomman, som växer fram precis där plantan förgrenar sig den första gången.

GURKA, SQUASH OCH ÄGGPLANTA

Vänta, vänta, vänta... Gurkplantorna är lite mer värmekrävande än tomat- och paprikaplantorna. Gurkorna ogillar vind, är känsliga för drag och klarar inte temperaturer under 8-10 grader så bra. Se vad du kan göra för att ge dem de bästa förutsättningarna och jag lovar dig, att du blir belönad. 
- Du måste prova de mindre Cocktail- och Snacksgurkorna. Snabbt! Litet! Smakfullt!     

ALL DENNA PLAST...

Etiketter är det mest lämpliga sätt att förmedla produkt- och odlingsinformation på. Med text och bild kan vi förklara typ av grönsak och sort av tomat, storlek på frukt och dess växtsätt. Vi kan också ge dig den mest väsentliga informationen om hur du skall lyckas med din odling.

Etiketterna är tillverkade av returplast och kan återvinnas tillsammans med krukan som du lägger i kärl för plastförpackningar. Då hjälps vi åt att nå miljömålen.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 6000 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 0 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 0 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Patrik Vilsmyr
  • Produkt och kvalitet växter - Marknad

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.