Gluggstorps Handelsträdgård*

Odlare 57: Patrik Andersson

Följer du Rååns trädomslutna dalgång förbi Gantofta och Wallåkra mot Tågarp möts du av en liten genuin trädgårdsodling. Med både växthus och ytor på friland är detta en numera dynamisk trädgård. Odlingen genomsyras av ett riktigt hantverk, vilket gått i arv efter den tidigare ägaren Harald Jacobsson, som drev trädgården i 60 år. Mårbackapelargonen, här döpt till 'Farbror Harald', är en av specialiteterna i trädgården. Den kom hit redan tidigt 1970-tal och dess storlek och unika form har blivit en norm för en levande inredningsdetalj.

- Våra Mårbackapelargoner pysslas om i växthuset upp till sex månader innan de är redo för försäljning. 

EN ÄKTA MÅRBACKAPELARGON

'Farbror Harald' är en äkta Mårbackapelargon, gammal, välkänd, älskad. Kraftigväxande, väl förgrenad Tack vare flera toppningar blir den kraftig och väl förgrenad. Växten är lite spretig, mycket charmig och lämpar sig väl att formas till stamexemplar. Bladen är ljust gröna, mjuka, njurformade. Blommorna sitter i rund samling, är fyllda, öppna, ljuvt rosa med enastående lyster.

Alicia visar här blomman, vars ståndare är rosa med rostfärgat pollen som en "äkta" Mårbackapelargon ska ha. 

VISSA SMÅ BLIR SNABBT STÖRRE

Om det tar sex månader för en Mårbackapelargon att bli klar till försäljning, så jämför gärna med de snabba sparrisskotten i vår odling. Vi odlar sparrisplantor i kruka och under en dag i maj kan du stå bredvid och se hur skotten sträcker på sig. Vi sår våra frön under våren. Under sommaren får de växa vilt och sedan levererar vi nedklippta plantor till butik under tidig vår året därpå. 

SAMLARE AV PELARGON

I landet finns det nog intresserade samlare, som har över 800 olika Pelargoner, Patrik har bara lite över 200 olika. - Skillnaden är att vi håller moderplantor året om, det vill säga de växer sig stora och vi plockar sticklingar från dem. De flesta trivs fint i vårt växthus från mitten av förra seklet. Härifrån skär vi sticklingar och på kommersiell basis producerar vi rotade sticklingar i 9 cm kruka som sedan går till svenska GardenCenter.

Visst kan man tävla om Pelargoner! Hitta en favorit, lär dig tekniken och på köpet får du se dig omkring i världen, får nyvunna kunskaper och vänner med samma intresse.

Patrik Andersson
Trädgårdsmästare

'MÅRBACKA' - EN INTERNATIONELL VINNARE

Gluggstorps 'Mårbacka Farbror Harald' var en av de 101 bästa  Pelargonerna i världen, som ställdes ut i Paris. Pelargonvänner överallt ifrån samlades där och beundrade  den rosa juvelen, som också vann stor uppskattning.

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 3300 m2

Växthus - Anpassade för vår- och sommarodling: 1200 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 20 000 m

INGEN HEMFÖRSÄLJNING I VÅR TRÄDGÅRD 

Våra märkningar och certifieringar

  • Patrik Vilsmyr
  • Produkt och kvalitet växter - Marknad

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.