Dala Plantor

Odlare 1549: Lars Gensmann Nilsson

Vi är på klassisk mark, Söderslätt. Med sina platta vidsträckta åkerlappar som bryts av med böljande backar och kantas av karaktäristiska pile vallar, där möter du Lars växthus. Här flyter Sege å som delar av odlingen i tu. På södra sidan av ån startade allt en gång i mitten på 1950-talet av Lars far, som numera passerat de hundra. Idag, finns bara små minnen i form av murade väggar kvar, för expansionen under senare år har givit Lars moderna och odlingseffektiva glashus.

VÅR, SOMMAR OCH HÖST

Stora delar av odlingen sker direkt på golv, och därför lämpar det sig bäst med säsongsproduktion av utplanteringsväxter. Små minipenséer i 10-pack, under tidig vår är den minsta produkten vi odlar och Dahlia i 27 cm kruka det största. Däremellan förkultiverar vi jordgubbs- och smultronplantor och under hösten fylls våra ytor ute med krispiga Prydnadskål och planering inför vårsäsongens Penséer.

SOMMARENS DAHLIA

5 storlekar på Dahlia

En sommarblomma, dvs en annuell, ettårig planta kan som ingen annan återge färgprakt och sprida glädje. Det behövs inte så många plantor förrän du märker att det gör skillnad. När du köper hem dina plantor är de oftast i stadium med lite färg och begynnande blomning. Detta gör att du får ett fint resultat direkt och kan omgående börja njuta. Sommarblommor i allmänhet tål inte nattfrost i april/maj men kan stå emot de kalla lättare frostnätterna bättre om hösten. 
Lars tipsar - När du planterar ut dina sommarblommor underlättar det för växterna att du halverar antalet blommor för en snabbare och säkrare etablering.

GOD HYGIEN EN KVALITETSMARKÖR

Med en högre hygienfaktor i odlingen minskar du risken för skadeangrepp i odlingen. Glashusen skyddar till viss del , men inte till 100 procent eftersom vi ofta har ventilationsfönster öppna. Luften i husen måste rotera för annars kommer svampangrepp att växa till. Likaså är det viktigt att med jämna mellanrum tvätta växthusen 100 procent rena, både in- och utvändigt. Då finns inte plats för insekter att bygga bo och finna föda.
- Vi är noga med att hålla gräsmattorna kortklippta och ogräsfritt runt växhusen - det minskar skadetrycket från insekter utifrån.

Är du väl förberedd och jobbar strukturerat - då kommer du också belönas med bättre kvalitet.

Lars Gensmann Nilsson
Trädgårdsmästare

VÅRA RESURSER:

Växthus - Året om med odling på bord: 0 m2

Växthus - Anpassade för vår och sommarodling: 13 500 m2

Tunnelodling: 0 m2

Utomhusodling: 3 000 m2

Våra märkningar och certifieringar

  • Patrik Vilsmyr
  • Produkt och kvalitet växter - Marknad

ÄR DU PROFESSIONELL ODLARE - KOM MED I VÅRT NÄTVERK!

Som medlem får du ta reveny av många fördelar med en gemensam, odlarägd  försäljningsorganisation.

Produktionskoordinering sammanställer och rådgör om odlingsplanering.
Försäljningsavdelning säkerställer en jämn prisutveckling, jobbar tätt med kunderna och dig i försäljning och med produktutveckling.
Vår marknadsavdelning presenterar produkter och koncept vilket lägger grunden till en hög bokningsgrad inför en säsong.

Tillsammans erbjuder vi ett värdefullt svenskodlat sortiment och logistiklösning till större aktörer, läs kedjor på marknaden inom GardenCenter, Blomstergrossister och Dagligvaruhandel.

Kvalitet i produktion sammankopplas med vår kostnadseffektiva logistiklösning, ett värdefullt IT-system med odlingsplanering och en snabb likviditetslösning via löpande avräkning, är bara några värdefulla delar i ett samarbete.