Kålabergas handplockade smakpalett

- här finner du ett antal kryddväxter med det där lilla extra



KÅLABERGAS HANDPLOCKADE KRYDDVÄXTER

Med trädgårdsmästaren Fredriks nyfikenhet och idogt testande av olika sorters växter som bär på smaker, finner vi ut ett sortiment som har det där lilla extra. Dessa sorter finner du med all säkerhet inte i den vanliga butikshyllan där du köper dina färska kryddväxter. Du söker dig till avdelningen växter med fokus på utplantering och hemmaodling.

KRYDDOR LÄMPADE FÖR MATLAGNING

Kryddväxter planterar du där det bäst passar i din omgivning. Ett soligt läge vid entré, balkong, altan, växthus, uterum - det finns alltid plats, kanske runt ditt utekök för skapande av smaker. Det är absolut inget hinder att blanda säsongens utplanteringsväxter med lite kryddväxter, endast fantasin sätter gränser. Vi tipsar om odling och smaker där du kan krydda dina rätter, koka soppor och smasha drinkar, något som gör vardagen lite lyxigare.

VÄLBEFINNANDE FÖR KROPP OCH SJÄL

Dofter och smaker både påverkar dina sinnen och har en positiv inverkan på din kropp. Prova dig fram helt ovetenskapligt - och nya upplevelser utlovas. Det är ur detta handplockade sortiment som du kan finna sorter där du får möjlighet att finna nya smaker och kombinationer av dem till olika egenkomponerade rätter. Stilla din nyfikenhet - testa - våga prova nytt!

ENKELT ATT BEVARA SMAKERNA GENOM ATT TORKA

Många av sorterna här kan konsumeras både färska, frysta eller i torkat format. Ett klädstreck och några snören eller klämmor är vad som behövs för att göra en egen tork. Sedan kan du bygga på med verktyg allt eftersom intresset ökar. 

ANANASSALVIA

Allt smakar ananas, allt kan ätas.
Färska blad och blommor till mat- och fruktsallad, desserter och drinkar.
Torkade blad till te och potpurri.

TROPISKA SMAKER OCH VIBBAR

Ananassalvia har begåvats med en frisk, söt och syrlig karaktär som sätter en tropisk twist på dina kulinariska skapelser. Bladen på Ananassalvia kan användas färska eller torkade och passar utmärkt för att krydda både kalla och varma rätter.

De är särskilt populära i desserter där deras söta, ananasliknande smak kommer till sin rätt. Strö finhackade blad över fruktsallader, använd dem i smoothies eller mixa dem i friska drinkar som lemonad eller cocktails.

Blommorna på Ananassalvia är också ätbara och kan användas som dekoration på kakor, sallader eller i drycker. De bidrar med en mildare sötma och gör varje maträtt vacker med sina lysande rubinröda nyanser.

MER OM ANANASSALVIA

Salvia viridis

I Mellan- och Sydeuropa, en perenn ört med smakrika blad.

Håller sig runt 50-80cm i höjd.

Blommar i augusti-september

Trivs i väldränerad jord, gärna mot det torrare hållet.

Plantera i soligt läge - den trivs i varm miljö.
Ge din Ananassalvia de bästa förutsättningarna med vindstilla läge och varm jord, gärna i upphöjda bäddar som snabbare alstrar värme.

Vatten och näring ger högre skörd och toppa gärna plantorna ofta för ett buskigare växtsätt.

Härdighet: D - Övervintrar inte.

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD
Prova med att övervintra plantorna i en kylig miljö vid ca 5°C, men då med avsevärt mindre tillgång på vatten och näring - har du en stuka för dina grönsaker eller potatisförråd kan du testa där.

Tillsätt några färska blad och blommor till en sallad med melon, jordgubbar och fetaost.

Använd bladen i glass eller i en exotisk smoothie - kanske med en blomma på toppen.

Brygg örtte, mosa blad till Mojitos eller Piña Colada - kanske med en blomma flytande ytan.

Bladen läggs i marinad - rätt blandad ger den en söt och syrlig smakbalans.

Fredrik
om smakrika Ananassalvia

APELSINTIMJAN

Ljuvlig doft av apelsin och timjan.
Används till ugnsbakad fisk, sallader med bas av kål, linser och bönor i form av soppa och grytor.
Stekta och grillade grönsaker och potatis får en ny dimension

FÖRENA SÖT OCH BITTER CITRUS MED TIMJANS KÄRVHET

Apelsintimjan är en aromatisk kryddväxt som förenar timjans klassiska doft och smak med en härlig ton av apelsin. 

Bladen hos Apelsintimjan har en tydlig citruskaraktär med en finstämd balans mellan sötma och en lätt kryddighet från vanlig timjan. Detta gör växten spännande att experimentera med, för både söta och salta rätter, men också till marinader och desserter.

Visste du att:
De små blommorna erbjuder rikligt med nektar och pollen, vilket gör dem till en viktig födokälla för bin och fjärilar under sommarhalvåret. 

MER OM APELSINTIMJAN

Thymus 'Fragrantissimus'

En perenn ört med smakrika blad, där du får en extra nyans av citrus och apelsin / tangerine.

Håller sig runt 15-20cm i höjd

Blommar i juni-augusti

Trivs i något torrare jord och speciellt väldränerat vintertid

Plantera i soligt till halvskuggigt läge

Härdighet: C* – Övervintrar ibland i väldränerat läge

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD
Plantan håller sig kompakt och övervintrar bättre genom att klippas hårt under tillväxtperioden. Om du odlar i kruka - sand, grus och lecakulor i substratet - gör nytta för rötterna.

Bladen passar som smaksättning i fiskrätter, gärna tillsammans med vitlök och citron, men testa även på räkor, musslor och andra skaldjur.

Grillad eller ugnsbakad kyckling ges en frisk apelsinton.

Färska blad över en grön- eller couscoussallad ger en ny fräschör.

Ett örtte ger en mild, citrusdoftande smak - addera lite honung för extra sötma.

Kan gå fint med choklad som kan gifta sig i fruktdesserter.

Gin-baserade drinkar får en ny touche med några krossade blad.

Fredrik
om att finna nytta med Apelsintimjan

STRANDMALÖRT / COLAPLANTA / COLABRODD

Stryk handen mot de mjuka bladen, du möts av med härlig frisk doft av ingefära vilket kan kännas som du
precis öppnat en burk med Cola.
Plocka några enstaka blad och dekorera din kalla och uppfriskande sommardryck.

HISTORISK KLASSIKER I EN NY TONALITET

Sedan urminnes tider har vi förvaltat de klassiska dryckeskryddorna Åbrodd och Malört. Våra förfäders konst att få plantorna avge smaker används över generationsgränserna. Likväl läser vi i historien att den användes mot löss och mal inomhus samt att hålla ormar borta från huset.

När vi nu ser en variant som främst bär på generna från Åbrodd, Artemisia abrotanum och vars blad doftar fräscht som från en nyöppnad läsk med colasmak - då väcker det känslor.

Alla generationer såväl ung som gammal har ett förhållande till dofter och smaker från Cola. Nu ger denna perenna växt oss möjligheter att tillföra doft och smak till våra anrättningar, där vi kan se möjligheter till att få plantans blad att avge dem på bästa sätt.

 

MER OM STRANDMALÖRT / COLAPLANTA / COLABRODD

Artemisia maritima 'Cola'

En perenn ört med kraftiga, vedartade grenar som bär smakrika tunna, synnerligen finflikiga blad. Bladen är begåvade med en njutningsfull coladoft, som blir intensivare när du knusar ett blad. 

Plantan är förvillande lik en Åbrodd vilken vikingarna använde frekvent som krydda. Kanske skall vi lite burdust benämna vår Colaplanta-raritet för Colabrodd?

Håller sig runt 70-90cm i höjd

Blommar i augusti

Trivs i något torrare jord och speciellt väldränerat vintertid

Plantera i soligt läge

Härdighet: B* – Övervintrar vanligtvis i väldränerat läge

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD
Bladen kan skördas under hela växtperioden. Hela växten är anspråkslös men blir fantastiskt vacker som kontrastväxt eller miljöskapare tillsammans med andra i perennträdgården.
Prova gärna addera hela kvistar som ett fint, doftande inslag i blomsterbuketterna.

Upptäck den smak du får till hemmagjorda läskedrycker - tänk på att knusa bladet före. Smakar det bra där - gå vidare till cocktails.

Gillar du te? Prova att brygga ett örtte - en uppfriskande och ny stil. Kanske behöver du tillsätta lite honung för extra sötma.

Marinader och såser: Colaplantan kan användas i marinader för kött, särskilt i grillade rätter där dess distinkta smak av cola kan ge en spännande kontrast.

Efterrätter: Den unika colasmaken fungerar även bra i sötsaker, särskilt i glass, sorbet och bakverk. Tillsätt några blad i din glassmet eller använd dem som garnityr för att skapa en överraskande smakprofil.

Fredrik
Om Colabrodd / Colaplanta

SVARTVINBÄRSMYNTA

Bladen har utpräglad svartvinbärs- och mintsmak.
Förstärker smaken som t.ex. i vanilj- och bärglass.
Goda också i andra desserter och i bakverk.
De söta bladen passar också väl i drinkar och som te.

MYNTASMAK MED SVART VINBÄRSTON

Om du någon gång plockat färska svarta vinbär direkt från busken, då har du säkert märkt att bladen på busken utsöndrar stora mängder dofter, som dessutom sitter kvar länge på dina händer. På samma sätt kommer du att uppleva dofterna från en Svartvinbärsmynta, dock med lika stora delar myntatoner inblandat.

Visst är det spännande att kunna samla på sig flera olika sorters Mynta, där myntorna har olika accentdofter och smaker. Här får vi uppleva Svarta Vinbär, medan på andra får du toner av choklad, jordgubbe, ingefära, ananas, äpple, citron, apelsin med många flera vars namn anspelar på frukt och grönsaker.

Vardagens lyx kan bestå i att gå ut i arla morgonstund, plocka några blad från valfri myntaplanta, brygga sitt eget örtte och njuta av en kombo - exempelvis Myntate med svartvinbärston i morgonsoffans solsken.

Visste du att:
De små blommorna erbjuder rikligt med nektar och pollen, vilket gör dem till en viktig födokälla för bin och fjärilar under sommarhalvåret. 

MER OM SVARTVINBÄRSMYNTA

Mentha spp. 'Blackcurrant'

En perenn ört som till skillnad från de flesta andra sorter växer bredare än högt. 

Håller sig runt 70-90cm i höjd

Blommar i augusti

Trivs i fuktighetshållande jord, men plantera gärna i en bottenlös hink för att förhindra allt för kraftig spridning i trädgården.

Plantera i soligt eller halvskuggigt läge

Härdighet: A – Övervintrar pålitligt

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD
Tillför gärna lite högre dos näring till dina myntor, än för dina övriga kryddväxter. Det stärker smakerna och bladen briljerar med finare täckfärger och mönstringar.

Svartvinbärsmynta är trevlig ört, med vars blad du brygger ett fräscht och fruktigt örtte.

Tillsätt några färska blad i din smoothie - gör den än mer spännande genom att toppa med svarta vinbär och några blommor från din Svartvinbärsmynta.

Prova Svartvinbärsmynta i en kall dryck som lemonad, iste eller twista till en mojito.

Bladen blir som en smakförstärkare i glass, sorbet eller fruktbaserade desserter, där du får en extra stjärna i kanten genom att lägga på några blommor från Svartvinbärsmyntan.

Fredrik
Om Svartvinbärsmynta

VIETNAMESISK KORIANDER

Växer frodigt och ger riklig skörd.
Läckert tillsammans med kyckling eller till en sval sommarsallad med räkor.
Höstmys med kryddigt fläsk eller värmande vintersoppa med nudlar.

FRODIG OCH BEGÅVAD MED MILD KORIANDERSMAK

Korianderpilört är dess riktiga namn men förekommer mest som Vietnamesisk Koriander i tal och skrift. Vid våra breddgrader odlas Korianderpilört som en ettårig ört. Plantan har inga som helst kopplingar till bladkryddan Koriander, som vi nyttjar allra mest i det asiatiska köket, de saknar släktskap.

Korianderpilört är en marktäckare, dvs den växer kraftigt rankande längs med marken. Detta växtsätt gör den lämplig även för odling i ampel eller hanging baskets.

En planta av Korianderpilört kan räcka ganska långt - med dess växtkraft så får du ett stort skördeutbyte med enbart en planta.

Mest känd är örten för att den ingår i den vietnamesiska rätten Laksa, tillsammans med nudlar och räkor eller kyckling. Därför kallas den också ofta för Laksa-Leaf i de regionerna.

MER OM VIETNAMESISK KORIANDER

Persicaria odorata

En annuell ört som växer kraftigt och utbrett.

Håller sig runt 20cm i höjd och upp till 50 cm i bredd på en säsong.

Blommar i augusti-september, om du inte kontinuerligt skördar topparna.

Trivs i fuktighetshållande jord med god tillgång på näring och vatten.

Plantera i soligt eller halvskuggigt läge.

Härdighet: D – Övervintrar inte.

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD
Plocka bladen längs med hela rankan, även om den kraftigaste smaken sitter i de unga bladen. Klipp ofta ner en del av de nyskördade rankorna för att stimulera nytillväxt nerifrån.

Färska blad är ett fint tillskott till asiatiska sallader, som till exempel vietnamesisk nudelsallad (bun bo xao), eller som grön del av fyllning i färska vårrullar.

Skapar stil som toppning i den klassiska vietnamesiska soppan pho, där den adderar en örtig och lätt citrusaktig smak.

Hitta din smakprofil i asiatiska curryrätter!

Många européer kan uppleva Koriander som allt för kraftfull, ibland med en ogin bismak. Är du en av dem - innan du ger upp - prova den mildare Korianderpilörten!

Fredrik
Om smakerna hos Korianderpilört - Vietnamesisk Koriander.

Ananassalvia

salvia elegans

Åbrodd med Cola-smak

Artemisia maritima 'Cola'

Korianderpilört / Vietnamesik Koriander

Persicaria odorata

Apelsintimjan

Thymus 'Fragrantissimus'

SvartVinbärsmynta

Mentha 'Blackcurrant'

ÄR DU ÅTERFÖRSÄLJARE?

Kontakta din kundansvarige säljare på Mäster Grön.

Saknar du kontaktperson - sänd ett mail till info@mastergron.se

Får du ditt varuflöde via lokala blomstergrossister som tillhandahåller våra växter under säsong
- fråga där.

Saknar du en värdefull leverantör till din verksamhet?
- sänd ett mail till anna.ljung@sydgront.se

Visste du att du kan ladda ner skyltbilder som stöder din försäljning av våra produkter
- följ länken till vår webbplats med skyltmaterial

ÄR DU KONSUMENT OCH VILL FINNA INKÖPSSTÄLLEN? 

Fråga efter produkterna lokalt, där du köper dina växter. Våra produkter finns under säsong tillgängliga att beställa hos ett rikstäckande nätverk av återförsäljare av växter och blommor.

GARDENCENTERKEDJOR: Blomsterlandet, Granngården, Hornbach, Plantagen, Bauhaus och Sveriges Trädgårdsmästare
FRISTÅENDE GARDENCENTER: lokala GardenCenter och Handelsträdgårdar. som agerar under egna varumärken.
LIVSMEDELSBUTIKER: Dagligvaruhandelskedjorna tillhandahåller ett väl utvalt utbud. Upptäck en butik som kan passa din stil nära dig. Sortiment kan variera geografiskt och beroende på växtavdelningens storlek.
BLOMSTERBUTIKER: Blomster- och Livsstilsbutiker presenterar ett personligt utbud och kan beställa hem på din förfrågan.