NU KAN DU GÖRA DUBBELT RÄTT MED DINA KRYDDVÄXTER
Genom att plantera kryddväxter i ditt närområde kan du skörda blad och stjälkar för att smakförstärka din matlagning. Det är en ren vardagslyx att kunna tillföra smaker och hälsosamma antioxidanter med hjälp av dina egenodlade kryddväxter.
När du köper hem och odlar din kryddväxter - tänk då också på den biologiska mångfalden och de insekter, fåglar och djurliv som finns runt omkring dig - det vi med ett ord benämner ekosystemtjänster. Flertalet av våra kryddväxter sätter också blommor och dess blommor genererar ofta nektar och pollen i stora mängder. Så, låt vissa plantor eller delar av plantorna gå upp i blom, då ger du också ett värdefullt bidrag till en förbättrad biologisk mångfald.
Förutom att du hjälper insekterna och värnar om biologisk mångfald så är detta win – win. Du lockar pollinerare till köksträdgården och får bättre skördar. Det blir vackert samtidigt som du kan gå och plocka och njuta av smaken hela sommaren.
I denna artikel tipsar vi om fyra kryddväxter som är perenna och därför ständigt återkommande. Därför lämpliga att plantera i trädgården, kruka eller andra kärl som passar i din stil.
ALLIUM
Flertalet av lökväxterna inom Allium-släktet är vackra och de större arterna bär med stolthet sina blommor till allmän åskådan. Vår utvalda sort 'Quattro Fat Leaves' har mjuka och fina blad som smakar gräslök med en aning vitlök. Under sommaren bjuder de på synnerligen vackra, bollformade blommor.
OREGANO, TIMJAN OCH ANANASMYNTA
Tre fina och toleranta kryddväxter vilka används flitigt i köket och inte minst förknippas med Pizza och dryckeskrydda därtill. När sorterna går i blom flockas bin, humlor, fjärilar och andra värdefull insekter som söker nektar för sin överlevnad och pollen till nästa generation.
KRYDDVÄXTER I ALLMÄNHET GILLAR VARMA PLATSER
Välj en varm plats att odla dina kryddväxter på, det ger den bästa tillväxten och maximerar därför din skörd. Samtidigt kommer plantorna snabbare i blom och kan då ge nektar och pollen till våra insekter.